Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový revolučný vynález pre diabetikov: Koniec inzulínu?

Cukrovkári onedlho vymenia inzulín za novú pomôcku.
Cukrovkári onedlho vymenia inzulín za novú pomôcku. (Zdroj: Biopurelloil.com)

Svetový deň diabetu, ktorým je 14. november, je každoročne príležitosťou venovať pozornosť tomuto ochoreniu a zvýšiť povedomie verejnosti o jeho závažných sprievodných komplikáciách. Cukrovka je jedným z najčastejších a najzávažnejších ochorení a pokiaľ sa správne a včas nelieči, môže viesť k ohrozeniu života. Novinkou je, že diabetici už možno nebudú používať inzulín. Nahradí ho pomôcka, ktorá sa vloží pacientom priamo do tenkého čreva.

 

Ako funguje?

V súčasnosti lekári testujú pomôcku, ktorá by mohla nahradiť inzulín. Zatiaľ je to na dobrej ceste, keďže výsledky prvých pokusov sú úspešné. Pomôcka s názvom endobariéra sa pôvodne používala na liečenie obéznych pacientov. Najnovšie bude slúžiť v boji proti cukrovke.

Endobariéru lekári voperujú pacientovi priamo do tenkého čreva, kde mení spôsob, akým telo narába s cukrom. Pomáha, aby sa pacienti cítili plní aj po menšom jedle. Pomôcka jednoducho zabezpečí, aby telo reagovalo na potravu inak ako obvykle.

Pomôcku vyrába zatiaľ jedna spoločnosť, ktorá predpokladá úspešnosť tejto liečby. Až 87 percent pacientov dosiahlo do deviatich mesiacov normálne hodnoty krvného cukru. Je len otázkou času, kedy sa prestane používať inzulín.

Mnoho Slovákov o ochorení nevie

Na Slovensku žije v súčasnosti zhruba 350-tisíc diabetikov a odborníci predpokladajú, že ďalších 100 až 150-tisíc o ochorení nevie, respektíve sa nachádza v štádiu rizikových prediabetických syndrómov.

"Pokiaľ cukrovka nie je dostatočne kontrolovaná liečbou, môže byť príčinou mnohých závažných, až život ohrozujúcich komplikácií a môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 10 až 15 rokov," zdôraznil na tlačovej konferencii predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Spoznajte rizikové faktory

Nárast počtu prípadov diabetu označujú lekári za najrýchlejšie sa rozvíjajúcu globálnu epidémiu 21. storočia. Každý človek by mal preto poznať rizikové faktory a varovné prejavy ochorenia, aby včas vyhľadal lekára.

"Medzi príznaky diabetu patrí nadmerné močenie, neustály smäd, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán, či schudnutie bez známej príčiny," povedala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre diabetológiu Zuzana Némethyová.

Príčiny komplikácií cukrovky

U diabetikov sa v tele prestáva vytvárať inzulín - hormón, ktorý pomáha meniť glukózu z potravy na energiu. Tú potrebujú všetky bunky v tele na svoju správnu funkciu. Keď sa glukóza nespaľuje a dochádza k jej hromadeniu v krvi, postupne ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve postihnutia ciev a nervov bývajú najčastejšou príčinou závažných komplikácií cukrovky.

Akcie na Slovensku

Pri príležitosti Svetového dňa diabetu momentálne prebieha celoslovenská osvetová akcia Týždeň prevencie diabetickej nefropatie. Jej cieľom je upozorniť verejnosť na problematiku chronického ochorenia obličiek ako závažnej sprievodnej komplikácie cukrovky. Odbornými garantmi projektu sú Slovenská nefrologická spoločnosť a Slovenská diabetologická spoločnosť.

Týždeň prevencie trvá od 11. do 16. novembra 2013 na desiatich miestach v piatich slovenských mestách, vo väčšine miest na dvoch miestach. Ľudia trpiaci cukrovkou môžu v Bratislave, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a Ružomberku navštíviť osvetový stánok, kde sa dozvedia viac informácií o ochorení a zároveň sa budú môcť hneď otestovať pomocou jednoduchého orientačného samodiagnostického testu. Tento test môže ukázať, či ľudia trpiaci cukrovkou patria medzi pacientov ohrozených aj diabetickou nefropatiou. Pozitívny nález je zároveň odporúčaním na urýchlenú návštevu špecialistu na ochorenia obličiek - nefrológa.

Počas dnešného Svetového dňa diabetu sa o 14.00 h Poštová ulica v Bratislave symbolicky premenovala na "ViaDIA – Cesta diabetikov". V centre Bratislavy tak vyrástla pomyselná cesta diabetikov, na ktorej sa návštevníci dozvedia najnovšie informácie o diabete, jeho prevencii a vplyve na rôzne choroby. Nájdu tu niekoľko stanovíšť na meranie glykémie, krvného tlaku, či dokonca aj predispozície na takzvanú diabetickú nohu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9