Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šok, ktorý nikto nečakal: Veriaci sa prežehnávajú nebezpečnou vodou

Svätená voda, ktorá sa nachádza bežne v kostoloch, je zdraviu škodlivá!
Svätená voda, ktorá sa nachádza bežne v kostoloch, je zdraviu škodlivá! (Zdroj: sxc.hu )

Majú ju mnohé kresťanské rodiny, nájde sa i v nádobách v kostoloch pri vstupných dverách. Svätenú vodu používajú mnohí veriaci, ktorí sa ňou prežehnávajú. Veria v jej účinky - posilní ich, pomôže pri odpustení hriechov či zbaví ich zla a chorôb. Málokto by preto čakal, že im svätená voda môže uškodiť! Rakúska štúdia prišla na zaujímavé zistenie, ktoré sa veriacim rozhodne nebude páčiť. Svätená voda totiž obsahuje nebezpečné množstvo baktérií.

Milióny baktérií na jeden milimeter

Štúdia testovala 21 prameňov svätenej vody v Rakúsku. Vedcov doslova šokovali výsledky výskumu. Zistilo sa, že odobraté vzorky obsahovali až 62-miliónov baktérií na jeden milimeter! Aby toho nebolo málo, 86 percent z testovaných vzoriek obsahovali nebezpečné množstvo baktérií, ktoré sa bežne vyskytujú vo výkaloch. Jednou z nich je baktéria E. coli. Táto miniatúrna baktéria môže vyvolať závažné zdravotné problémy od pocitov únavy, vodovej či krvavej hnačky až k zápalovým ochoreniam.

Keďže svätená voda obsahuje vysoké koncentrácie škodlivých baktérií, po ich požití môže u človeka dôjsť až  k vážneho ochoreniu gastrointestinálneho traktu. Dokonca môže spôsobiť aj zlyhanie obličiek až smrť!

Ohrození sú tí, ktorí ju pijú

Podľa štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Water and Health, je hlavnou hrozbou pochopiteľne pre ľudí, ktorí používajú vodu zo svätých prameňov ako pitnú vodu.

Musíme varovať ľudí pred tým, aby nepili vodu z týchto zdrojov,“ povedal Dr. Alexander Kirschner, výskumník a mikrobiológ na Lekárskej univerzite vo Viedni, ktorý zrealizoval túto štúdiu.

Kde sa môže šíriť infekcia?

Autori štúdie tiež varujú, že svätená voda v kostoloch, kaplnkách a v nemocniciach by mohla šíriť závažnú infekciu. Čím sú kostol alebo nemocnica rušnejšie, a teda pohybuje sa v nich veľa ľudí, tým je vyššie riziko.

Na základe výsledkov štúdie vedci tvrdia, že svätená voda má toľko baktérií, že by bolo lepšie prežehnať sa skôr vodou z rozpusteného ľadu z fastfoodu v Číne. Podľa nich je táto voda oveľa zdravšia, ako tá v kostoloch a kaplnkách. Pramene svätenej vody sa skúmali v susednom Rakúsku, otázkou ostáva, či to platí i pre Slovensko..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9