Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vražedné útoky psov pribúdajú: Ako im predísť a ako sa chrániť?

Útoky psov sú čoraz častejšie.
Útoky psov sú čoraz častejšie. (Zdroj: profimedia.sk)

Najlepší priateľ človeka. Aspoň tak sa to hovorí o psoch, no v poslednom čase je realita úplne iná. Besné útoky psov na Slovákov sú čoraz častejšie. Nedávno otriasol Galantou prípad, kedy zúrivý pes brutálne napadol 65-ročnú dôchodkyňu. Toto zviera jej doslova vyhrýzlo kusy mäsa z tela.


Čo robiť, ak vás napadne pes? Ako sa zachovať? 

Stať sa to môže každému. Či už idete pešo do obchodu alebo ste na bicykli, cestu vám ľahko môže skrížiť cudzí pes. Ten začne zrazu vrčať a štekať, čo môže byť predzvesťou útoku. Každý pes, aj malý, môže spôsobiť bolestivé uhryznutie.

Útoky psov na ľudí narastajú

Číslo, ktoré ukazuje počet útokov psov na ľudí, je alarmujúce. Napríklad v USA je každý rok napadnutých takmer 5 miliónov ľudí, z toho 1000 musia byť okamžite ošetrení na pohotovosti. Obeťami sú často i malé deti, ktoré sú pohryznuté na tvári.

Na Slovensku tiež pribúdajú útoky zúrivých psov. Je známych niekoľko prípadov z minulého leta, kedy psy zranili ľudí. Najbrutálnejší útok sa odohral v Dunajskej Lužnej, kde pes dohrýzol fotografa. Aj keď to prežil, musel ísť pod nôž, kedy mu odhryznuté ucho bolo vložené do brucha. Bráňte sa, aby sa niečo podobné nestalo aj vám!

Ako spoznáme, že chce zaútočiť?

Sledujte jeho postoj. Rozrušený pes bude stáť rovno na všetkých štyroch nohách. Jeho telo pritom bude vztýčené. Ďalším znamením, že sa chystá zaútočiť, je pozícia, keď sa prikrčí, ako by sa chcel odraziť z miesta priamo na vašu hornú časť tela.

Pozrite sa na jeho chvost. Pokiaľ je pes rozrušený alebo je v režime lovu, jeho chvost je rovný a vo vzduchu. Bojazlivý pes strčí svoj chvost medzi nohy alebo aspoň skryte svoj zadok.

Ako vyzerá jeho papuľa? Vycerené zuby sú signálom, že sa chystá zaútočiť. Pozrite sa na jeho hornú peru či smeruje nahor, čo pre vás nie je najlepšie zanmenie.

Počúvajte ho. Silné vrčanie a ďalšie zvuky prezradia, že sa chystá na vás vrhnúť.

Čo robiť pred a počas útoku?

  • Neusmievajte sa naňho. Aj keď ste presvedčení, že vďaka svojej priateľskej tvári sa zúrivý pes vzdiali, ste na omyle. Agresívny pes vidí vaše zuby, ktoré preňho znamenajú boj.
  • U psoch, ktorí sú pripútaný k búde či k inému objektu dlhšiu dobu, je pravdepodobnejšie, že budú agresívne, takže sa k nim radšej nepribližujte.
  • Sledujte, ako sa pes správa. Väčšina psov nie je agresívnych, sú len zvedaví alebo si bránia svoje teritórium. Ak sa k vám približuje, pričom má mierne zakrivené telo, pravdepodobne vám neublíži. Pes, ktorého telo je rovné, t.j. hlavu, ramená a boky má v jednej rovine, je pripravený na útok. Pozorujte aj jeho chôdzu. Pokiaľ ide klusom k vám, je len hravý. Stabilný beh znamená útok.
  • Zachovajte pokoj. Niečo na tom predsa len bude, že psy a iné zvieratá môžu cítiť strach. Ak spanikárite, pes sa môže cítiť istejšie, takže mu nič nebráni v tom, aby sa na vás vrhol.
  • Zakričte suverénne "Dolu" alebo "Choď domov". Tak na okamih zastavíte útok, čím získate čas na to, aby ste sa pomaly vzdialili od psa.
  • Nikdy nebežte. Pre psa sa stanete korisťou, ktorú treba naháňať. Navyše, ak idete pešo, nemáte šancu ho predbehnúť. Dokonca, aj keď ste na bicykli.
  • Nestojte čelom k psovi a nepozerajte sa mu do očí. Stojte radšej bokom a nerobte prudké pohyby.
  • Zostaňte na mieste. Psy majú krátke rozpätie pozornosti. Často sa stáva, že po štekaní stratí záujem a odíde. Majte ruky pri tele, nerozpažte ich a udržujte prsty skrútené do päste. Pes k vám môže prísť veľmi blízko a oňuchá vás aj bez toho, aby vás pohrýzol. Netreba sa však na to vždy spoliehať.
  • Ak budete stáť v pokoji a chrániť si svoju tvár, hrudník a hrdlo, pes bude schopný vás pohryznúť do oblasti tela, kde máte silnejšiu kožu. Ak zaútočí, to posledné, čo by ste chceli spraviť, je bojovať s ním alebo sa odtiahnuť, čím vám spôsobí otvorené rany.
  • Napadol vás a nemôžete uniknúť? Použite naňho celú telesnú hmotnosť, hlavne kolená alebo lakte. Tak nebude môcť s vami zápasiť a zlomíte mu kosti pomerne rýchlo. Sústreďte svoje sily na oblasti, ako je krk alebo rebrá.
  • Pomôže aj to, ak mu dáte na hlavu kus látky. Budete mať čas utiecť.
  • Skúste ho postriekať silným prúdom vody alebo nejakým sprejom.
  • Ak vidíte, že pes niekoho napadol, vezmite palicu a udrite ho po zadnej strane krku. To isté platí aj v prípade veľkých psov, akou je napr. doga. Neudierajte ho však po hlave. Veľké psy majú veľmi silné lebky a jediné čo tým docielite, je jeho väčší hnev. Udrieť ho môžete napr. po citlivom nose.
  • Aj keď je to len pre silnejších a odvážnejších, takto sa pred jeho uhryznutím zachránite. Chyťte ho odzadu tak, že rukami budete pevno držať jeho krk. Vydržte tak až pokým vám nepríde niekto na pomoc.

Po útoku

Ak vás pes čo i len trochu pohryzie, okamžite začnite robiť niečo pre to, aby ste mali ranu ošetrenú. Aj malé uhryznutie môže spôsobiť infekciu. Zájdite za zdravotným pracovníkom, ak trpíte vážnym zranením alebo ste nemali tetanovku posledných 5 rokov.

  • V prvom rade zastavte jemným tlakom drobné krvácanie.  Použite čistú handričku alebo sterilnú gázu. Ak je krvácanie závažné a nezastaví sa ani po niekoľkých minútach, vyhľadajte lekársku pomoc.
  • Ranu dôkladne umyte. Použite teplú vodu a mydlo, aby ste si jemne vyčistili ranu. Ak máte menšiu ranu, použite sterilné náplasti alebo obväzy. Nezabúdajte na antibiotickú masť, ktorou si natierajte postihnuté miesto aspoň jeden až dvakrát denne.
  • Sledujte príznaky infekcie, vrátane začervenania, tepla, zvýšenej citlivosti alebo vytekania hnisu. Upozornite na to lekára, ak sa objaví jeden z príznakov.
  • Zistite, či zviera náhodou nemá besnotu. Obráťte sa na majiteľa a na orgány veterinárnej starostlivosti. Mali by ste to oznámiť aj miestnej polícii.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9