Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Riziká, ktoré na vás číhajú: Na čo si dať pozor na dovolenke?

Na dovolenkách vás môžu choroby ľahko skoliť. Zobraziť galériu (2)
Na dovolenkách vás môžu choroby ľahko skoliť.

Slovenskom a Českom otriasol strašný prípad ženy a dcéry, ktoré zomreli na dovolenke v hotelovej izbe v egyptskom letovisku Hurghada. Aj keď nie je presne jasné, čo bolo príčinou ich smrti, môže za to zrejme záhadný nápoj, ktorým sa otrávili. Aby sa niečo podobné nestalo aj vám, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť tomu, čo na dovolenkách pijete a jete. Tak si užijete celý dovolenkový čas v zdraví.

Pozor na riziko infekcie a otravy

U mnohých sa práve na dovolenke prebúdzajú vášnivé chute vyskúšať čo najviac tunajších špecialít. Exotická kuchyňa však môže byť pre náš žalúdok veľmi dráždivá.

V turistických krajinách sa zvyšuje riziko infekcie z viacerých dôvodov. Všeobecne platí, že sa jedlo v dovolenkových destináciách varí vo veľkom množstve, potom sa zmrazuje a ohrieva znovu a znovu, preto je náchylné na bakteriálne infekcie. Okrem toho k tomu negatívne prispieva zlé skladovanie potravín, nehygienické zásobovanie vodou a zlé nakladanie s odpadmi, ktoré tiež zvyšujú výskyt infekcie. Toto všetko môže spôsobiť podráždenie žalúdka a vznik infekcií ako gastroenteritída pozostávajúca zo zvracania, silných bolestí v bruchu, hnačky a v horších prípadoch aj týfusu alebo žltačky.

Preventívne opatrenia

Aby ste sa vyhli infekcii či dokonca otravy z jedla alebo nápojov, nezabúdajte na tieto preventívne opatrenia:

  • Vyhnite sa olúpanému ovociu, surovej zelenine či orezanému mäsu, ktoré boli vystavené muchám.
  • Zeleninovým a kuracím šalátom je lepšie sa radšej vyhnúť, pretože neviete, koľko je produkt starý a či bol predtým bezpečne skladovaný.
  • Hnačkové ochorenia sa často spájajú s balenou vodou. Vo väčšine prípadov je vriaca voda najjednoduchším riešením v miestach s nedostatočnou hygienou.
  • Nepite vodu z vodovodu, kupujte si radšej balenú neotvorenú vodu.
  • Pozor aj na miešané drinky, kde sa pridáva ľad. Ľad je samozrejme vyrobený z vody z vodovodu.
  • Zdá sa vám, že je váš nápoj zvláštne sfarbený a aj pach je iný? V žiadnom prípade ho nepite!
  • Ak sa dá, buďte pritom, keď vám budú pripravovať drink. Tak zistíte, čo všetko vám doň nalejú.
  • Opýtajte sa čašníka, čo všetko vám do drinku dal. Do niektorých nápojov zvyknú pridávať toxickú látku - metanol, čo je lacná náhrada alkoholu. Môžete sa ním ľahko otráviť, oslepnete či dokonca hrozí aj smrť.
  • Zaočkujte sa, ak sa chystáte do krajín, ktoré sú známe určitými chorobami či infekciami. Ak cestujete do cudzích krajín, akou je Afrika, dajte sa očkovať proti malárii, žltej zimnici a hepatitídy.

Vyhnite sa aj ostatným chorobám

Prechladnutie a chrípka

Sú to typické vírusové infekcie, ktorými podľahnú mnohí z nás počas relaxu na dovolenke.
Je preto na mieste zobrať si so sebou niektoré prírodné prostriedky, ktoré môžu pomôcť zabrániť infekcii.

Vitamín C preukázateľne posilňuje imunitu a pôsobí proti vírusom. Bolo preukázané, že len 1,5 - 4 gramy vitamínu C každý deň v dvoch čiastkových dávkach znižujú dobu prechladnutia asi o tretinu. V praxi môžu byť vyššie dávky ešte účinnejšie. Všeobecne sa odporúča 1 - 2 g vitamínu C každé dve hodiny aj deň alebo dva po vymiznutí príznakov.

Ďalším prírodným liekom je užívanie zinku. Protiinfekčné vlastnosti má aj bylina Echinacea. Dajte si 3-4 mililitre tinktúry (alkoholový extrakt) trikrát denne po dobu desiatich až 14 dní. Ak užívate už pri prvých príznakoch nachladnutia alebo chrípky kombináciu vitamínu C, zinku a Echinacei, máte k dispozícii účinnú zbraň na zastavenie infekcie.

Cestovná hnačka

Cestovná hnačka je spôsobená bakteriálnou alebo parazitárnou infekciou, ktorá sa dostala do tela z jedla alebo pitia. Dobrou voľbou je preto konzumácia potravín, ktoré boli čerstvo pripravené. Taktiež sa to týka balenej vody a teplých nápojov, akými je čaj alebo káva. Ak chcete zabrániť cestovateľskej hnačke, vezmite si so sebou probiotiká ako acidophilus, vďaka ktorým udržíte nezdravé organizmy na uzde a znížite riziko infekcie. Užívajte ich týždeň pred tým, ako vycestujete, počas celej dovolenky a odložiť ich môžete až týždeň po návrate domov.

Cestovná choroba (kinetóza)

Kinetóza postihuje veľa ľudí už v priebehu samotnej cesty na dovolenku v lietadle, aute, autobuse či v priebehu dovolenky napr. pri plavbe loďou. Najúčinnejším prírodným prostriedkom je zázvor, po ktorom vám bude hneď lepšie. Môžete si zadovážiť tablety v obchodoch so zdravou výživou. Dospelí by mali brať 500 mg zázvoru trikrát denne.

Ak vás zaujíma, čo ešte zaberá na kinetózu, pozrite si článok o účinných tipoch, ako na ňu.

Úpal

Úpal je častým prípadoch počas pobytu na dovolenkách. Je nielen nepríjemný, ale zvyšuje riziko najzávažnejšej formy rakoviny kože, ktorá je známa ako malígny melanóm. Vyhnite sa slnku od 12:00 do 15:00 a nezabudnite na vhodné oblečenie. Neutralizovať škodlivé účinky slnečných lúčov môže betakarotén, ktorý užívajte každý deň najmenej dva týždne pred dovolenkou a potom pokračujte ďalej. Tak pripravíte pokožky na opaľovanie.

Ak ste však dostali úpal, je tu niekoľko účinných riešení, ako ju upokojíte a vyliečite. Prečítajte si článok o tom, ako zachrániť pokožku, ak ju máte spálenú od slnka.

Komáre

V prímorských oblastiach je komárov ako maku a tento dotieravý hmyz vám ľahko môže pokaziť príjemný relax na dovolenke. Jednou z najlepších prevencii je nosiť dlhé nohavice a rukávy hlavne po zotmení a skoro ráno. Pomôže vám tiež olej z eukalyptu a mäty priepornej, čo sú účinné prírodné repelenty proti hmyzu a sú príjemnou alternatívou oproti produktom plných chemikálií.

Bolestivé bodnutie hmyzom môžete vyliečiť pastou vyrobenou z extraktu ananásu, známy ako bromelaín. Má protizápalové účinky a môže pomôcť odstrániť látky zodpovedné za opuch. Bromelaín si môžete kúpiť aj vo forme tabliet v obchode so zdravou výživou. Za 63 tabliet bromelaínu zaplatíte okolo 6 eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9