Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dopláca na odmietnutie očkovania: Británia čelí nárastu osýpok

Rodičia vo Veľkej Británii sa báli vakcíny proti osýpkam a teraz zažívajú nárast ochorení.
Rodičia vo Veľkej Británii sa báli vakcíny proti osýpkam a teraz zažívajú nárast ochorení.

Nedali zaočkovať svoje deti a teraz na to doplácajú! Veľká Británia v súčasnosti prežíva epidémie osýpok po tom, čo pred viac ako desiatimi rokmi odmietli dať zaočkovať rodičia približne milión detí. Mali strach z vakcíny, ktorá môže vyvolať príznaky autizmu. Teraz sa to však zdravotníci snažia dohnať a zastaviť rastúce epidémie nákazlivých chorôb.

Je na druhom mieste v počte prípadov osýpok

V tomto roku je vo Veľkej Británii viac než 1 200 prípadov osýpok, zatiaľ čo minulý rok to bol rekordný počet - takmer 2000 prípadov. O tom, že ide o veľké čísla, svedčí fakt, že kedysi krajina zaznamenávala len niekoľko desiatok prípadov ročne. Momentálne je však na druhom mieste v počte prípadov osýpok v Európe, pričom prednú priečku si drží Rumunsko.

Kto vyvolal obavy?

Dôvodom, prečo teraz musí krajina čeliť epidémiám osýpok je len neopodstatnená obava medzi rodičmi, že široko používaná vakcína proti osýpkam, mumpsu a ružienke by mohla spôsobiť autizmus. Pretože sa vyhýbali zaočkovaniu, teraz ich deti v mladistvom veku trpia následkami choroby.

Tieto obavy vyvolal britský výskumník Dr. Andrew Wakefield v roku 1998, ktorý tvrdil, že sa našla súvislosť medzi vakcínou a autizmom. Niekoľko veľkým vedeckým štúdiám sa nepodarila nájsť žiadna súvislosť a jeho teória tak bola odmietnutá prinajmenšom tuctom veľkých britských zdravotníckych skupín. Jeho práca bola následne zdiskreditovaná a prišiel o právo vykonávať lekársku prax vo Veľkej Británii.

Vďaka vakcíne je Kambodža bez osýpok

Odborníci sa zhodujú na tom, že vakcína je bezpečná a účinná a nie je príčinou autizmu. Prvé vakcíny proti osýpkam boli predstavené v roku 1960 a dokázali výrazne znížiť prípady tejto choroby. Od roku 2001 sa počet úmrtí na osýpky na celom svete znížil o 70 percent, dokonca Kambodža bola nedávno označená za krajinu, ktorá bola viac ako jeden rok bez jediného prípadu choroby.

Šíria sa kašľom a kýchaním

Celkovo sú však osýpky jednými z hlavných príčin úmrtia detí do 5 rokov a zabíja viac ako 150-tisíc šudí ročne, väčšinou v rozvojových krajinách. Sú nákazlivé a šíria sa pri kašli, kýchaní a kontaktom s nakazenými ľuďmi. Príznakmi sú horúčka, kašeľ a vyrážka na tvári.

V súčasnosti za odmietnutie očkovania svojich detí doplácajú britskí rodičia hlavne vo Walese, kde rastú aj prípady mumpsu. Očkovacia kampaň, zameraná na deti od 10 do 16 rokov, sa teraz snaží zaplniť medzeru, ktorá sa nikdy nemala objaviť. Len, aby nebolo neskoro...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9