Vyhláste komárom vojnu: Tipy, vďaka ktorým nebudú mať šancu

Pripravte sa na boj s komármi, už začala ich sezóna.
2013-05-24 09:00:00

Vlhko a teplo – to je raj pre dotieravé komáre, ktoré nám doslova pijú krv. Niektoré z nich sú dokonca aktívne aj počas celého roka, vrátane zimy. Skúste sa tentokrát na ne pripraviť aj inak, ako len kupovaním klasického repelentu v lekárni. Pár tipov, ako na ne, vám pomôže vyhnúť sa tomuto dotieravému hmyzu.

Tip 1: Vyrobte si repelent doma.

Chystáte sa na stanovačku k vode? Práve vtedy si dávajte pozor na tento odpudivý hmyz. Roj komárov sa vyskytuje hlavne pri stojatej vode, preto sa pred nimi chráňte prírodným repelentom a dlhými nohavicami a tričkom. Navyše, spoločnou črtou všetkých komárov je fakt, že práve do vody kladú svoje vajíčka.

Zabudnite sa repelent v lekárni, vyrobiť si ho môžete aj doma. Účinným je ten v rozprašovači, ktorý sa skladá z piatich kvapiek levandule, troch kvapiek klinčekov, päť kvapiek eukalyptusu a päť kvapiek citronely. Ak sa chystáte von niekde k vode, nezabudnite si ho vmasírovať do pokožky.

Tip 2: Pozor na to, kedy je ich najviac.

Nečudujte sa, ak sa ráno, po bujarej zábave na grilovačke zobudíte s niekoľkými štípancami. Komáre sú totiž najviac aktívne za úsvitu, za súmraku a v podvečer. Vtedy si na ne dávajte najväčší pozor.

Tip 3: Vyzbrojte sa citrónovou vôňou.

Komáre spoľahlivo odpudíte aj citrónovou vôňou. V obchodoch zoženiete sviečky s vôňou citróna, ktoré zapáľte, keď sa budete zdržiavať vonku. Kúpite ich približne za 2 eurá.

Tip 4: Nenoste tmavé oblečenie.

Vyhnite sa noseniu tmavého oblečenia v teplom počasí. Je to zaujímavé, ale zatiaľ čo na krikľavom tričku môžete mať behom okamihu kopu malých mušiek, akékoľvek tmavé oblečenie zase priťahuje komáre. Dokonca sa neodporúča ženám nosiť v oblastiach s vyšším výskytom komárov čierne legíny.

Tip 5: Idú hlavne na mužov.

Zvýšenú pozornosť by mali venovať komárom hlavne muži. Štúdie ukazujú, že tento dotieravý hmyz poštípe skôr mužov ako ženy, pričom nie je celkom jasné, prečo to tak je. Vyššie riziko majú taktiež ľudia s nadváhou.

Tip 6: Pomôže aj ventilátor.

Komáre nemajú radi vietor a vôbec pohybujúci sa vzduch. Ventilátor v izbe zabezpečí, že sa vás komár ani nedotkne.

Tip 7: Dodržiavajte hygienu.

Udržiavajte sa v čistote! Komáre sú priťahované k telesného pachu a potu. Majte preto vždy pri sebe čistiace obrúsky a antibakteriálny gél, tak zabránite zbytočnému priťahovaniu pozornosti hmyzu.

Tip 8: Vynechajte pitie alkoholu.

Nedávna štúdia ukázala, že tí, ktorí si radi pochutnajú na pive, bývajú často poštípaní komármi ako ostatní, ktorí pijú len vodu. Priťahuje ich konkrétne alkoholový dych. Ak teda nechcete byť pre nich doslova magnetom, vynechajte alkohol a dajte prednosť nealkoholickým nápojom.

Takto sa aspoň pripravíte na blížiace sa leto, kedy je komárov až toľko, že vznikajú kalamitné situácie. Aj keď sa vďaka týmto tipom môžete dotieravého hmyzu zbaviť, dôležité je, vyzbrojiť sa obrovskou trpezlivosťou. Niekedy sa stane, že ich človek ani neustriehne a druhý deň budú jeho telo "zdobiť" nepríjemné svrbiace štípance.

2013-05-24 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: dailyglow.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia