Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odhaľte 7 najväčších mýtov týkajúcich sa leta: Prekvapí vás pravda

Užite si leto v zdraví!
Užite si leto v zdraví!

Dokáže slaná voda vyčistiť rany, môžete z klimatizácie skutočne ochorieť alebo je na spálenú pokožku dobré maslo? Toto sú jedni z najčastejších zaužívaných tvrdení, ktorými sa mnoho ľudí riadi. Aby ste si však užili leto v zdraví, mali by ste poznať skutočnú pravdu. Zborte najčastejšie mýty, ktoré sa týkajú zdravia v lete!

Mýtus č. 1: Neplávajte s plným žalúdkom.

Pravda: Tento starý mýtus hovorí, že hneď, ako sa najete, vaše svaly nebudú dobre fungovať, pretože je krv zaneprázdnená spracovávaním potravy. Preto by ste nemali vtedy plávať.

„To sa však nestane. Aj keď je logické, že ak sa veľa najete, pri pohybe sa budete cítiť nepohodlne,“ povedala Sandra Fryhofer bývalá prezidentka American College of Physicians a klinická profesorka medicíny na Emory University School of Medicine v Atlante.

Takže nech sa už akokoľvek rozhodnete, či už si pôjdete zaplávať po výdatnom hamburgeri alebo nie, je to len na vás.

Mýtus č. 2: Komáre poštípu tých, ktorí majú „sladkú“ krv.

Pravda: Ako prezradila Dr. Fryhofer, existuje dôkaz, že sú niektorí ľudia citlivejší na uštipnutie komárom. Lenže nie je to preto, že by ich krv lepšie chutila. U koho je potom väčšia pravdepodobnosť, že ich komár uštipne? V skutočnosti je to tak, že tí, ktorí majú krvnú skupinu 0 sú náchylnejší k tomu, že si ich komáre „vyberú“. Vydávajú totiž zápach, ktorý sa páči tomuto dotieravému hmyzu.

Ak sa im chcete vyhnúť, nezabúdajte na tričká s dlhými rukávmi, repelent a naopak zabudnite na tmavé oblečenie, ktoré komárov len priťahuje. Prečítajte si viac účinných tipov, ako sa tomuto krvilačnému hmyzu vyhnúť!

Mýtus č. 3: Nelepte si ranu leukoplastom.

Pravda: Toto je jeden z najznámejších mýtov, ktorý hovorí, aby ste si ranu ničím nelepili, ale nechali tak, aby „dýchala“. Ak takto necháte ranu nezalepenú, vytvorí sa vám chrasta a tým jazva.

„Chrasty spôsobujú, že sa pod nimi kožné bunky ťažšie obnovujú a rastú. Navyše, po zahojení chrasty je pravdepodobné, že vám vznikne jazva. Riešením je požitie masti a obväzu na ranu. Predtým však ranu vyčistite čistou vodou a jemným mydlom,“ radí Dr. Parsons.

Mýtus č. 4: Z klimatizácie môžete ochorieť.

Pravda: Tento mýtus má svoje korene na začiatku 20. storočia, kedy vedci skúmali, ako mrazivé teploty vplývajú na sliznicu nosovej dutiny. Domnievali sa, že by to mohlo znížiť odolnosť voči infekciám.

„Dnes už ale vieme, že chlad nespôsobuje prechladnutie. Musíte byť vystavení vírusu, aby ste dostali nádchu. Ak vzduch, ktorý ide z klimatizácie, nie je čistý, môže spôsobiť len zhoršenie alergie. Preto radím, aby ste si pravidelne každých 6 mesiacov kontrolovali a čistili svoju klimatizáciu, čím sa vám uľaví," povedal Dr. Fryhofer.   

Ak si totiž nebudete čistiť klimatizáciu, hrozí zanesenie výparníka prachom, premnoženými mikróbmi a inými nečistotami, ktoré vyvolávajú nepríjemné alergické reakcie ako kýchanie či vodový výtok z nosa.

Mýtus č. 5: Keď získate základ opálenia, potom sa už nespálite.

Pravda: Nie je to úplná lož, existujú totiž niektoré typy pleti, ktoré sa spália na slnku menej, ak majú už nejaký základ. Určite sa však tým neriaďte. Ide len o falošný pocit bezpečia. Nebezpečenstvo spálenia hrozí, či už ste boli pred tým na slnku, alebo nie. UV žiarenie zo slnka a solária totiž mení DNA kožných buniek, čo môže spôsobiť rakovinu kože.

Mýtus č. 6: Slaná voda lieči rany.

Pravda: Aj keď váš lekár môže použiť slaný roztok, nemali by ste si ranu vyplachovať morskou vodou.

"To, čo používame my doktori, je starostlivo vyrobená čistá voda s obsahom soli, ako tá, ktorú produkuje telo," vysvetľuje Dr. Fryhofer.

Slaná voda z oceánu môže v skutočnosti podráždiť ranu a spôsobiť infekciu, keďže obsahuje baktérie. Namiesto toho, Dr. Fryhofer odporúča čistenie rán s čistou vodou a mydlom.

Mýtus č. 7: Ak sa spálite, dajte si na pokožku maslo.

Pravda: Bude lepšie, ak si maslo ponecháte len na varenie. Aj keď ho možno považovať za hydratačný krém, je však bež špecifických liečivých vlastností. Pri spáleninách by vám nijak nepomohol. Lepším domácim liekom je drvený ľad a uterák namočený v mlieku. Tento chladený obklad pôsobí upokojujúco a navyše chlad pôsobí protizápalovo.

Mlieko je tiež vynikajúce, nepodráždi vám pokožku. Popritom si môžete dať ibuprofen s väčším množstvo vody. Chladivý obklad používajte jeden až dva dni, tak budete mať pokožku hydratovanú a vyliečenú. Ak však máte na tele pľuzgiere, ktoré sa zväčšujú, ihneď navštívte lekára, aby vám predpísal lokálne steroidné krémy alebo perorálne steroidy.

Ak vás zaujímajú ďalšie tipy, ako si ošetriť spálenú pokožku od slnka, prečítajte si článok o prírodnej liečbe!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9