Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hokejoví fanúšikovia, pozor: Zdravie vás môže rýchlo zradiť

Počas hokejových zápasov je vaše zdravie ohrozené, môže vám zlyhať srdce.
Počas hokejových zápasov je vaše zdravie ohrozené, môže vám zlyhať srdce.

Majstrovstvá sveta v hokeji spôsobujú hokejovým fanúšikom radosť, ale i zúfalstvo. Napínavé hokejové zápasy sú plné nečakaných zvratov, ktoré niektorí fanúšikovia len ťažko prežívajú. Odborníci vďaka výskumu ohľadom vplyvu sledovania zápasov na zdravie človeka zistili, že práve počas nich hrozí mnohým riziko infarktu.


Výskumníci prišli na to, že hlavne vtedy, ak ide o mimoriadne napínavý zápas, sa zvyšuje výskyt srdcových zlyhaní. Pritom sa to týka nielen hokejových, ale i futbalových zápasov. Počet infarktov je počas dôležitých reprezentačných zápasov takmer trojnásobný.

Infarkt môže vyvolať smútok i radosť

Prekvapivé je, že je jedno, či tím, ktorému fandili fanúšikovia, vyhral alebo prehral. Srdcové zlyhanie môže spôsobiť smútok z prehry, ale i radosť z gólu. Srdce je pritom vystavené nadmernému stresu hlavne počas pokutových kopov či počas samostatných nájazdov.

Spôsobil to nadmerný stres

Svedčia o tom výsledky výskumu, v ktorom lekársky tím v priebehu svetového šampionátu v Nemecku zbieral krvné vzorky všetkých ľudí, ktorí dostali srdcový infarkt počas sledovania futbalových MS v televízií. V ich krvi našli stopy po stresových hormónoch, ktoré spôsobili jej zrážanie. Ľudia, ktorí ľahko podliehajú stresu, sú tak viac ohrození ako ostatní, že počas sledovania hokejových či futbalových zápasov dostanú infarkt.

Vedci tiež zistili, že počas dní, kedy hral ich reprezentačný výber, stúpol počet infarktov o 2,66-krát, pričom u mužov to bolo až o 3,23-krát viac ako u žien, u ktorých to bolo o 1,82-krát.

Dávajte si preto pozor na svoje zdravie počas sledovania hokejových zápasov. Srdce vás môže zradiť i v pohodlí vášho domova či krčmy, pričom to môže spôsobiť obyčajné sledovanie hokeja. Aj keď sa to počas majstrovstiev sveta v hokeji 2013 ťažko povie, skúste to nebrať až tak vážne...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9