Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na alergii je aj niečo pozitívne: Prekvapí vás, čo dokáže

Alergia má i niečo pozitívne, dokáže predísť rakovine. Zobraziť galériu (2)
Alergia má i niečo pozitívne, dokáže predísť rakovine.

Kto by to bol čakal, že môže byť na alergii niečo pozitívne! Príznaky, ktoré ju sprevádzajú, ako kýchanie, kašeľ, vodový výtok z nosa a svrbenie, nie sú ničím príjemným. Na druhej strane Paul Sherman, profesor neurobiológie a správania z Cornel Univesity zistil, že chránia pred rakovinou. Pozrite sa, ako je to možné!

Ktorým druhom rakoviny predchádza?

Vedúci výskumu Sherman skutočne potvrdil, že alergia pomáha predísť niektorým druhom rakoviny, hlavne kože, močového mechúra, úst, hrdla, maternice a krčka maternice, pľúc a gastrointestinálneho traktu. Tieto druhy rakoviny zahŕňajú totiž orgány, ktoré sú priamo prepojené s látkami z vonkajšieho prostredia.

Paul Sherman aj so svojimi kolegami analyzoval 646 štúdií o alergiách a nádorových ochoreniach, publikovaných počas posledných 50 rokov. Štúdia odhalila silný vzťah medzi alergiami a rakovinou v ekologicky exponovaných tkanivách.

Odstraňujú z tela rakovinotvorné látky

Paul Sherman vysvetľuje, prečo je alergia pre ľudský organizmus priaznivá, čo sa týka ochorenia rakoviny. Alergické prejavy ako nádcha, kýchanie či kašľanie pomáhajú odstrániť z tela rakovinotvorné látky skôr, než stačia spustiť nádorové bujnenie. Faktom je, že ľudia s alergiami majú v tele menšie množstvo škodlivých látok.

Zaujímavé, že pred rakovinou nás dokážu ochrániť aj kontaktné alergie, teda reakcie na kožu pri kontakte s niklom alebo inými kovmi.

"Jedným z našich hlavných výsledkov bolo, že viac než dvakrát toľko štúdií uvádzali inverzný vzťah alergie a rakoviny ako pozitívnych asociácií," povedal Sherman.

Podkladom pre ochranný vplyv imunitného systému postihnutého precitlivenosťou, ktorá sa navonok prejavuje alergickými reakciami, je pravdepodobne práve jej zvýšená citlivosť voči cudzím alebo vonkajším vplyvom. Takto nastavený imunitný systém dokáže obmedziť vznik nádorového bujnenia napríklad v mozgu alebo kožu.

Záleží na pohlaví?

Výskum taktiež zistil, že ľudia, ktorí mali potvrdenú kontaktnú alergiu, majú bez ohľadu na pohlavie nižšiu mieru výskytu rakoviny prsníka a nemelanómových zhubných nádorov kože. Ženy mali tiež nižšiu mieru výskytu rakoviny mozgu.

Ako je to s astmou?

Na rozdiel od iných alergií je astma spojená s vyšším výskytom rakoviny pľúc. Znižuje schopnosť vylúčiť hlien, zatiaľ čo iné alergie uľahčujú vylučovanie slizníc a sú vo vzájomnom vzťahu s nižšou mierou rakoviny pľúc.

Máme potlačiť prejavy alergie?

Na otázku, či by mali ľudia potlačovať všetky prejavy alergie, nevie však ani vedúci výskumu odpovedať. Ako dodal, alergická reakcia nie je len porucha imunitného systému, ale tiež prvá obranná línia proti parazitom a nádorom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9