Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alergie útočia plnou silou: Takto nad nimi zvíťazíte

Alergia vie poriadne znepríjemniť život, navštívte preto lekára.
Alergia vie poriadne znepríjemniť život, navštívte preto lekára.

Neohrozujú život, ale dokážu ho poriadne znepríjemniť. Reč je o alergiách, ktoré trápia každého piateho človeka, pričom najčastejším typom je peľová alergia. Keďže sú vonku stále nízke teploty, málokto by predpokladal, že bude v ovzduší poletovať peľ. Zdanie však klame, sezóna alergií je už v plnom prúde. Alergici by sa preto mali mať na pozore.

Kedy sa začína peľová sezóna?

Aj keď sa peľová sezóna zvyčajne začína na konci februára a trvá do konca októbra, podľa Martiny Merkovej z mediálneho odboru ÚVZ SR, je ťažké predpovedať, kedy presne začne.

"V niektorých rokoch peľová sezóna prepukne po tuhej zime až v priebehu marca. Inokedy začína už začiatkom februára a v teplejších oblastiach SR je možné zachytiť prvé peľové zrná lieky alebo jelše už v januári, kedy málokto predpokladá, že by mohlo čokoľvek kvitnúť," povedala Martina Merková z ÚVZ SR.

Ako ďalej dodala, pre ľudí je vtedy začiatok peľovej sezóny prekvapivo skorý a prvé problémy však alergici zaznamenávajú až neskôr, keď hustota peľových zŕn vo vzduchu dosiahne 50 zŕn v kubickom metri vzduchu.

Prvé jarné alergény už "číhajú"

Alergény sú látky, na ktoré organizmus reaguje neprimeranou alergickou reakciou. Je množstvo jarných alergénov, s ktorými sa človek dostane do styku. Patrí sem peľ stromov, obilnín, bylín či kvetín. Najsilnejším alergénom zo stromov je peľ jelše, liesky a brezy, z tráv a obilnín peľ mätonohu, timotejky a kostravy a z bylín peľ paliny, púpavy a žihľavy.

O tom, že sezóna alergií naberá na obrátkach svedčí fakt, že v minulom týždni boli napr. v ovzduší Bratislavy zaznamenané ÚVZ SR vysoké koncentrácie jelše, liesky, brestu a drevín z čeľade tisovitých, ktoré budú stále narastať.

"Množstvo peľových zŕn a spór vzdušných húb v ovzduší bude s postupným otepľovaním narastať. Vyskytovať sa budú predovšetkým peľové zrná jelše, liesky, brestu, topoľa, vŕby , javora a tisovitých drevín," povedala Martina Merková z mediálneho odboru ÚVZ SR.

Najbežnejšie typy alergií

Na začiatku jari nás nemusí trápiť len peľová alergia. Nepríjemnou je i alergia na roztoče, ktorú tiež môžete v tomto období nepríjemne pocítiť. Prečítajte si článok o tom, ako zatočiť s alergiou na roztoče!

Najčastejšie sa stretávame s týmito typmi alergií:

  • Peľová alergia.
  • Alergia na roztoče.
  • Alergia na zvieratá.
  • Potravinová alergia.
  • Alergia na chlad.
  • Alergia na lieky.
  • Alergia na bodnutie hmyzom.
  • Atopický ekzém.

Ako spoznáte alergiu?

To, že trpíte alergiou, spoznáte veľmi ľahko. S kontaktom peľového zrna so sliznicou pacienta vznikajú rôzne prejavy tohto ochorenia. Človek pociťuje svrbenie hrdla, opuch nosovej sliznice, časté kýchanie, vodový výtok z nosa, svrbenie nosa a očí, slzenie či zvýšenú únavu.

Prevencia

Najúčinnejšou ochranou proti alergii je obmedziť alebo sa úplne vyhnúť kontaktu s alergénom. To je však mnohokrát veľmi ťažké, keďže sa často pohybujeme vonku, kde je množstvo peľových alergénov. Skúste sa vyhnúť ranným prechádzam medzi 5. a 10. hodinou, vtedy je výskyt peľov najvyšší. Taktiež odložte prechádzky v prírode vo veternom počasí a choďte von radšej čerstvo po daždi. Neotvárajte nadránom okná v miestnosti, v ktorej spíte. Mohol by vás peľ začať dráždiť a po pokojnom spánku bude fuč.

Málokto vie, že peľová alergia býva často spojená s niektorými druhmi potravín. Napr., ak ste citliví na brezový peľ, v potravinách by ste mali vynechať jablká, zeler, mrkvu či vlašské orechy. Upozornite na to svojho lekára, či nemôže byť vaša alergia spojená s potravinami!

Ako sa lieči?

Pri objavení príznakov alergie navštívte svojho lekára - alergológa. Jedine ten zistí, čo je presne príčinou vášho ochorenia a bude vám môcť nastaviť správnu liečbu.

Jednou z najúspešnejších je liečba s názvom alergénová imunoterapia - jediná liečba, ktorá rieši samotnú príčinu alergického ochorenia. Pacient pri nej užíva zvyšujúce sa dávky alergénu, čím si buduje voči nemu znášanlivosť a príznaky alergie sa zmiernia a v niektorých prípadoch úplne odstránia.

I pravidelné užívanie obyčajného vitamínu C pomôže pri alergii. Stačí ho užívať dvakrát denne a približne po dvoch mesiacoch pocítite obrovskú úľavu - nos vás tak svrbieť nebude, kýchanie sa stane minulosťou a oči vám nebudú tak slzieť.

Liečba alergie býva podávaná rôznymi liekmi, tzv. antihistaminikami, nosnými sprejmi či kvapkami. Aj keď si ich môžete kúpiť v lekárni, poraďte sa najprv so svojím lekárom. V každom prípade  súčasťou domácej lekárničky alergika by určite nemali chýbať lieky ako Zyrtec, Fenistil tablety či očné kvapky Allergodil. Zoznam liekov nájdete v našej katalógovej časti.

Pomôže i prírodná liečba

Keďže alergény môžu prenikať do tela nielen dýchacíme cestami, ale i pokožkou, alergici sa môžu natierať špeciálnymi antialergickými krémami, ktoré dostanete na lekársky predpis. Pomôžu aj iné preparáty z lekárne - napr. výťažky zo šampiňónov alebo čiernej rasce.

Ak odkladáte návštevu lekára, môže sa ľahko stať, že vám alergia prejde až do prieduškovej astmy, čo je pľúcna choroba, z ktorej sa len tak ľahko nemusíte dostať. Ak si chcete teda udržať svoje zdravie, lekárovi sa nevyhnete...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9