Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Buďte opatrní pri užívaní liekov: Takto môžu nepríjemne poškodiť zuby

Dajte si pozor na užívanie niektorých liekov, môžu vám poškodiť zuby.
Dajte si pozor na užívanie niektorých liekov, môžu vám poškodiť zuby.

Je jasné, že užívanie akýchkoľvek liekov, či už voľne predajných alebo na lekársky predpis, je pre organizmus určitou záťažou. Niektoré z nich však môžu mať negatívny vplyv na zuby a sliznice v ústnej dutine. Pozrite sa, ako dokážu lieky nepríjemne pôsobiť na ústnu dutinu!

Existuje niekoľko liekov, ktoré negatívne ovplyvňujú vývoj zubných tkanív pri zakladaní a raste zubov. Svedčí o tom jedna štúdia, ktorá uvádza, že až 40 % ľudí berie aspoň jeden liek, ktorý nejakým spôsobom poškodzuje zuby či ďasná.

Tieto lieky poškodzujú zuby

Medzi lieky, ktoré môžu poškodiť zuby a ďasná patria antihistaminiká, antihypertenzíva, lieky na liečbu astmy či lieky na chemoterapiu. Antihistaminiká, medzi ktoré sa zaraďujú lieky na alergiu, môžu spôsobiť sucho v ústach, čím sú zuby náchylnejšie na vznik kazu. Pri ich užívaní vzniká aj zvýšené riziko problémov s ďasnami.

Tak isto ako antihistaminiká, aj lieky na liečbu chemoterapie, spôsobujú nepríjemné sucho v ústach a problémy s ďasnami. Negatívne na ne pôsobia aj antihypertenzíva, čo je odborný názov liekov na znižovanie hypertenzie.

Pozor si dávajte aj pri užívaní sirupov, keďže obsahujú veľké množstvo cukru. Po ich vypití by ste si mali vypláchnuť ústa alebo najideálnejšie by bolo, vyšistiť si zuby.

Problémy s ďasnami môžu spôsobiť imunosupresívne lieky, ktoré sa užívajú po transplantácii nejakého orgánu a perorálne kontraceptíva (hormonálna antikoncepcia). Zvýšená pozornosť by mala byť aj pri užívaní liekov na epilepsiu a ischemickú chorobu srdca. Tie môžu zapríčiniť zväčšenie ďasien, ktoré môžu zakryť až celú korunku zuba, čo je stav, ktorý sa nazýva hyperplázia.

Týka sa to aj aspirínu

Aspirín patrí medzi najbežnejšie lieky, ktorý užíva takmer každý z nás. Tiež sa zaraďuje medzi lieky s negatívnym účinkom na zuby. Pôsobí na ne kyslo a odvápňuje ich (rozpúšťa sklovinu), preto by sa mal zapiť dostatočným množstvom vody.

Pozor by si mali dávať aj astmatici

Nežiaducim účinkom liekov na zuby sú vystavení hlavne astmatici. Niektoré lieky na liečbu astmy sú veľmi kyslé a môžu rozpustiť zubnú sklovinu. Môže sa to stať hlavne tým, ktorí ich užívajú pravidelne po dlhú dobu. Tiež kortikoidy v inhalačnej forme môžu spôsobiť škodu - premnožia sa kvasinky v ústach, preto si po ich inhalácii treba vyplachovať ústa.

V každom prípade informujte zubného lekára o tom, aké lieky užívate a oznámte mu možný negatívny vplyv na zuby a ďasná.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9