Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec nevyliečiteľnej Alzheimerovej chorobe? Dá sa zastaviť!

Alzheimerova choroba je horšia ako rakovina, človek si pamätá čoraz menej vecí, kradne mu dušu!
Alzheimerova choroba je horšia ako rakovina, človek si pamätá čoraz menej vecí, kradne mu dušu! (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí ju považujú za väčšieho strašiaka než rakovinu! Zatiaľ čo rakovinu možno pokladať za zlodejku energie a sily žiť, Alzheimerova choroba kradne nás samých, naše duše. V súčasnosti sa nedá vyliečiť, čo by sa však malo už onedlho zmeniť!

O unikátny objav sa zaslúžili vedci z University of Cambridge v spolupráci s partnermi zo Švédska a Estónska, podľa ktorých je tu nová nádej pre pacientov s Alzheimerovou chorobou! Aj keď medicína dokáže liečiť príznaky, t.j. ochorenie sa spomalí či príp. na nejaký čas stabilizuje, samotnú chorobu nezlikviduje. Pacienti tak užívajú lieky na podporu pamäti, myslenia, či orientácie. Tím odborníkov na čele s Dr. Samuelom Cohenom prichádza s prevratným objavom – liekom, ktorý by mohol zastaviť Alzheimera v jeho začiatkoch! Dokonca by tento liek mal byť vhodný aj ako prevencia.

Čo sa počas choroby deje v mozgu?

Málokto si uvedomuje, že Alzheimerova choroba môže byť smrteľná! Spočiatku sa síce prejavuje v psychickej sfére - poruchy pamäti, no dochádza postupne k telesnému úpadku - zhoršovanie motorických funkcií, časté pády, zlyhanie imunitného systému...

Pri tomto chronickom neurodegeneratívnom ochorení mozgu ubúdajú nervové bunky, za čo môžu patologické bielkoviny beta-amyloid a tau-proteín. Vznikajú a ukladajú sa v mozgu, kde nervové bunky, hlavne tie, v ktorých je mediátorom acetylcholín - látka zodpovedná za učenie a pamäť, doslova zabíjajú a vedú k ich mozgovej smrti. Mozgová kôra sa tak postupne stenčuje.

Záchrana v podobe molekúl

Odborníci upozorňujú, že tento jav dokážu výrazne spomaliť prírodné bielkoviny Brichos, nachádzajúce sa v ľudskom tele. Aj keď tieto molekuly nie sú vhodné pre výrobu liekov, Dr. Cohen verí, že by mohli identifikovať ďalšie molekuly, ktoré by sa dali použiť na výrobu liekov a mohli by tak slúžiť ako budúca liečba na spomalenie vývoja choroby. Výskumný pracovník považuje tento objav za prelomový! Vedci veria, že čoskoro vyvinú lieky, ktoré znížia možnosť prepuknutia choroby a u pacientov zmiernia príznaky.

"Táto podrobná štúdia odhalila potenciálny spôsob, ako zabrániť hromadeniu amyloidu, a upozorňuje tak na možnú novú cestu pre výskum nových spôsobov liečby Alzheimerovej choroby,“ povedala Dr. Laura Phippsová, ktorá sa zaoberá skúmaním Alzheimerovej choroby.

Vedci sa snažia identifikovať molekulárny proces, ktorý je najviac toxický pre nervové bunky počas choroby. Táto štúdia ukázala, ako zablokovať jeden dôležitý reťazec udalostí v chorobe. Alzheimerova choroba je komplexné ochorenie. Bude potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, či by tento prístup mohol pomôcť zastaviť jej katastrofálne následky u ľudí.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9