Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Udrie náhle a zmení vám život: Táto choroba dostane kohokoľvek z vás!

Psoriáza je nepríjemné kožné ochorenie, ktoré môže postihnúť kohokoľvek!
Psoriáza je nepríjemné kožné ochorenie, ktoré môže postihnúť kohokoľvek! (Zdroj: profimedia.sk)

Ľudí s jej prejavmi zvyknú ostatní obchádzať! Pritom pre okolie nie sú nebezpeční. S psoriázou bojuje okolo 125 miliónov ľudí vo svete. Táto nepríjemná choroba si nevyberá, môže sa objaviť u kohokoľvek.

Dnes je Svetový deň psoriázy, ktorý si pripomíname už od roku 2004. Spolu s ekzémami patrí medzi najčastejšie kožné choroby. Podstatou tohto dňa je zvýšenie všeobecného povedomia o tomto ochorení a podpora empatie voči pacientom, ktorí ním trpia.

„Psoriasis vulgaris je jedno z najrozšírenejších kožných ochorení. Je to zápalové ochorenie s akútnym exantematickým alebo chronicko stacionárnym priebehom. Prejavuje sa zápalovo začervenalými ostro ohraničenými ložiskami a typickým striebrolesklým olupovaním. Tieto prejavy sa objavujú predovšetkým na lakťoch, kolenách či celom trupe, ale napríklad aj vo vlasoch či nechtoch. Toto ochorenie neohrozuje život. Môže však viesť ku vzniku ďalších ochorení - napríklad artritídy, cukrovky či dokonca depresie,“ povedala dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

Psychické problémy

Choroba môže nepríjemne prekvapiť aj toho, u koho sa v rodine nevyskytuje. Pacient potom bojuje nielen s kožnými príznakmi, ale i s psychikou – keďže psoriáza narúša spoločenský a emocionálny život chorého. K tomu im vôbec nepomáha okolie, ktoré sa im vyhýba.

„Psoriáza vo väčšine prípadov ovplyvňuje pracovný, spoločenský a tiež intímny život pacienta. Ľudí s touto chorobou trápia pocity menejcennosti, neistoty, uzatvárajú sa do seba, čo môže viesť až k stavom depresie,“ prezradila MUDr. Adriana Tomeková.

Čo spôsobuje psoriázu?

Príčina vzniku tejto choroby nie je úplne jasná. Isté je, že psoriáza nie je nákazlivá. Nespôsobujú ju ani vírusy, ani baktérie.

„Morbidita psoriázy závisí od geografických a etnických faktorov. Biela rasa je viac postihnutá ako iné rasy. Častý familiárny výskyt svedčí o tom, že faktory dedičnosti majú podstatný význam pre manifestáciu ochorenia. Odborníci sa zhodujú v tom, že za jej vznikom sa skrýva geneticky podmienená porucha imunitného systému. Spúšťačom môže byť, tak ako aj pri mnohých iných chorobách, psychický stres, infekcie a nezdravý životný štýl,“ dopĺňa MUDr. Tomeková.

Ako sa jej zbaviť?

Aj keď na ňu neexistuje liek, dajú sa jej príznaky efektívne zmierniť. Stačí nastaviť vhodnú liečbu a jej symptómy sa nemusia prejaviť roky! Záleží však od toho, akú má pacient formu psoriázy.

„U každého pacienta môže zabrať iná kombinácia liečebných postupov, preto je veľmi dôležitá osobná konzultácia s dermatológom. Ľahšiu formu psoriázy liečime lokálne vhodnými krémami, olejmi a telovými mliekami. Stredne ťažké a ťažké stavy si vyžadujú systémovú terapiu,“ povedala MUDr. Adriana Tomeková.

Ako dodala dermatologička, v klinike sa im osvedčila fototerapia, teda liečba ultrafialovým svetlom.

„Liečba psoriázy je zameraná na utlmenie ochorenia, definitívne sa psoriáza, bohužiaľ, vyliečiť nedá. Terapia nie je jednoduchá, buď je ambulantná, v ťažších prípadoch nemocničná. U nás na klinike využívame topickú terapiu. Mnohé topické antipsoriatiká obsahujú kyselinu salicylovú na odšupenie ložísk. Z ďalších liečebných postupov môžem spomenúť fotochemoterapiu a balneoterapiu. Externá antipsoriatická liečba využíva ditranol, fluorované glukokortikoidy, kalcipotriol, UV lúče a iné,“ prezradila MUDr. Tomeková.

Deň otvorených dverí

Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy môžete prísť do jedného z centier biologickej liečby a porozprávať sa s lekárom o možnostiach liečby či prevencie. Nepotrebujete výmenný lístok! Stačí len prísť dnes medzi 8:00-16:00 do nasledovných centier:

Bratislava

FNsP Bratislava, Nemocnica Staré Mesto
Dermatovenerologická klinika, Mickiewiczova 13
prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD.

Univerzitná nemocnica Bratislava
Kožná klinika UNB a SZU, Ružinovská 6
MUDr. Mária Žilinková

Martin

Fakultná nemocnica Martin
Dermatovenerologická klinika, Kollárova 2
prof. MUDr. Juraj Péč, CSc. 

Banská Bystrica

FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica
Dermatovenerologická klinika, Nám. L. Svobodu 1
MUDr. Slavomír Urbanček, PhD. 

Košice

FN L. Pasteura Košice
Dermatovenerologická klinika, Trieda SNP 1
MUDr. Tomáš Kampe

Prešov

FNsP J. A. Reimana Prešov
Oddelenie dermatovenerológie, J. Hollého 14
MUDr. Klára Martinásková, PhD. 

Nitra

Fakultná nemocnica Nitra
Dermatovenerologické oddelenie, Špitálska 6
MUDr. Katarína Zaujecová

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9