Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útok na dvojičky aj po trinástich rokoch ničí ľudské životy: Záchranári čelia rakovine!

Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku má stále viac a viac obetí. Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku má stále viac a viac obetí. (Zdroj: SITA)

Z trosiek vyhrabávali mŕtve telá a pomáhali tým, čo prežili. Preto teraz trpia! Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku otriasol celým svetom a zapísal sa do dejín. Po trinástich rokoch naďalej ohrozuje životy, tentokrát záchranárov, ktorí čelia nebezpečnej chorobe.


Bojujú o svoje životy

Podľa zdravotného programu Svetového obchodného centra vyše 2 500 záchranárov, ktorí boli tesne po teroristických útokoch na newyorské „dvojičky“ v oblasti Ground Zero, sami bojujú o svoje životy. Trpia chorobou, ktorá môže byť smrteľnou. Množstvo policajtov, hasičov, dobrovoľníkov, pracovníkov zdravotníckych zariadení, ale aj obyvateľov centra sa musí popasovať s diagnózou, ktorú by nechcel nikto počuť – rakovina!

Záchranári očakávajú finančnú kompenzáciu za svoje choroby. Nedávno dostal jeden hasič 1,5 milióna dolárov za ochorenie pľúc a rakovinu pankreasu. Kedysi chlap ako hora, no dnes po vyčerpávajúcej chemoterapii, je to už len bezvládny človek.

"Vedel som, že mnohí z nás budú mať na tomto mieste zdravotné problémy," priznal sa hasič.

Pred šiestimi rokmi skončil s kariérou po tom, ako mal problémy s dýchaním a lekári mi našli obrovský nádor. Po ožarovaní a chemoterapii schudol až 40 kíl.

Epidémia pokračuje

I počas uplynulých rokov sa tragédia v New Yorku hlásila o slovo. Počas záchranných prác, ktoré spôsobili choroby, zahynulo niekoľko ľudí. Pred dvoma rokmi sa k tejto situácii vyjadrila Nancy Carbonová z mimovládky Priatelia požiarnikov a vyhlásila, že „epidémia pokračuje“.

Po útoku na newyorské dvojičky vo vzduchu poletovali prachové častice a škodliviny zo stavebného materiálu, ktoré mnohí dýchali. (Foto: SITA)
Zobraziť galériu (2)
Po útoku na newyorské dvojičky vo vzduchu poletovali prachové častice a škodliviny zo stavebného materiálu, ktoré mnohí dýchali. (Foto: SITA)  (Zdroj: SITA)

Z čoho ochoreli?

Choroby spôsobil hlavne azbest a iné kovy v sutinách trosiek mrakodrapov. Tie dýchali policajti či požiarnici počas dlhých mesiacov, keď sa snažili zachrániť ľudí spod trosiek. Azbest môže vyvolať nevyliečiteľnú a bolestivú rakovinu pľúc, menom mesothelioma. Môžu za to konkrétne azbestové vlákna. Má na svedomí tisícky ľudských životov, v Spojených štátoch naň umiera ročne približne tritisíc ľudí a v Európe päťtisíc.

Aj keď vyspelé štáty výrobu a používanie azbestu zakázali, táto nebezpečná látka sa v ľudskom tele prejaví až za 30 až 50 rokov. Preto je možné, že zoznam obetí, za ktorými stojí teroristický útok, nie je konečný...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9