Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Schumacher v zlých podmienkach nemocnice? Skolilo ho ochorenie

Michael Schumacher leží najnovšie v nemocnice so zápalom pľúc.
Michael Schumacher leží najnovšie v nemocnice so zápalom pľúc. (Zdroj: SITA)

Obavy o zdravie legendárneho pilota F1 Michaela Schumachera sa opäť zvýšili! Podľa nemeckého denníka Bild dostal zápal pľúc. Ako je možné, že ochorel v kóme?

V súčasnej dobe je zdravotný stav Michaela Schumachera vo veľkom prepieraný médiami. V záplave množstva informácií sa človek ťažko vyzná v tom, čo je pravda a čo výmysel.

Najnovšie prišiel nemecký denník Bild so šokujúcou informáciou, ktorá zvýšila obavy o zdravie pilota F1. Údajne ochorel na zápal pľúc, ktorý je hlavne pre pacienta v kóme mimoriadne nebezpečný. Podľa anestéziológa Heinzpetra Moecke nemôže hlieny z hrdla vykašľať, keďže tam má trubicu, cez ktorú dýcha. Iné je to v prípade zdravého človeka, ktorý si chorobu uvedomuje a zakašle.

Správna lekárska starostlivosť na prvom mieste

Schumacher je v kóme už viac ako 4 týždne, lekárom sa ho stále nedarí prebudiť. Môže žiť ešte mnoho rokov, no musí mať zabezpečenú správnu lekársku starostlivosť. Úlohou lekárov je zabrániť tomu, aby mal pacient preležaniny, zaistiť mu výživu a pravidelne sledovať, či nedôjde k úprave jeho stavu.

Podmienky nemocnice sú preto veľmi dôležité. V opačnom prípade sa môže stať nepríjemná situácia, kedy sa po dlhodobom ležaní u pacienta objaví infekčná komplikácia, napr. infekcie močových ciest alebo zápal pľúc, na ktorú môže nakoniec zomrieť!

Podľa epidemiológov sa nemocnice považujú za rizikové prostredie pre pacientov. Stáva sa, že pacientom ich zdravotný stav komplikujú infekčné ochorenia ako zápaly pľúc, infekcie močových ciest, hnačky či iné ťažké otravy. Väčšinou sa nakazia pri zavádzaní sond, kanýl, katétrov či respiračných prístrojov. Týka sa to i slovenských nemocníc, v ktorých sa podľa štatistiky za rok 2012 nakazilo vyše 6-tisíc pacientov.

Čo spôsobuje zápal pľúc?

Príčinou vzniku zápalu pľúc je vniknutie patologického organizmu (vírusy, baktérie, plesne) do pľúc. Vtedy nemôžu pľúca dobre pracovať a dochádza k ich poškodeniu. Vo väčšine prípadov má infekčný pôvod a prenáša sa kvapôčkovou infekciou. Ak je zápal pľúc neinfekčný, spôsobujú ho najrôznejšie kvapalné a plynné chemikálie, ktoré sa dostanú do dýchacích ciest, alergické reakcie alebo môže byť dôsledkom užívania niektorých liečiv, prípadne následok liečebného zákroku.

Infekcie získané v nemocniciach sú spôsobované baktériami, ktoré sú netypicky odolné. Liečia sa preto ťažšie a dokonca prebiehajú častejšie smrteľne.

Ak Schumachera skutočne skolila táto nebezpečná choroba, jednou z možných príčin by mohli byť nedostatočné podmienky nemocnice, kde sa lieči. Zatiaľ si počkajme na vyjadrenie od jeho manažérky Sabiny Kehmovej, ktoré možno považovať za dôveryhodné.

Prečítajte si na Vyšetrení úžasné príbehy ľudí, ktorí sa po niekoľkých rokoch prebrali z kómy. Stať sa to môže aj Schumacherovi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9