Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tomuto neuveríte: Mladá žena už 25 rokov nič nejedla

Indka Manju Dharra nejedla už 25 rokov.
Indka Manju Dharra nejedla už 25 rokov. (Zdroj: profimedia.sk)

Viete si predstaviť život bez slastného pocitu, keď do svojich úst vložíte kúsok obľúbeného dezertu? Mladá Indka Manju Dharra to nikdy nezažije. Už 25 rokov nejedla, celé roky len pije!

Dvadsaťpäťročná žena si nikdy v živote nesadne za stôl a nevychutná si nedeľný obed so svojou rodinou, ako to mnohí robievajú. Dať si mäso s ryžou a potom koláč? O tom môže len snívať.

Vypije litre mlieka

Už 25 rokov neochutnala jedlo, jej strava sa skladá iba z tekutého skupenstva. Každý deň vypije až 5 litrov mlieka, k tomu vodu, čaj a prípadne cmar. Keďže súčasťou jej tekutej stravy je hlavne mlieko, rodina jej kvôli tomu kúpila vlastnú kravu.

Potravu by hneď vyvrátila

Dôvodom, prečo nikdy neokúsi chuť napr. šťavnatého steaku, je achalázia. Manju trpí motorickou poruchou, má porušenú inerváciu svaloviny pažeráka, ktorý jej pevnú potravu neposiela do žalúdka. Preto nemala celé roky v ústach normálnu stravu. V opačnom prípade by ju ihneď vyvrátila.

Touto chorobou trpí Manju už odmalička. Jej rodičia však dlho nevedeli prísť na to, čo ich malej dcérke je. Kŕmili ju pevnou stravou, ktorú však odmietala. Mysleli si, že jej jednoducho nechutí. Manju mala pritom bolesti a stále vracala. Až neskôr zistili, že v skutočnosti trpí achaláziou.

Mladá žena by sa mohla vyliečiť, ale musela by podstúpiť operáciu. Hlavnou prekážkou je však ekonomická situácia rodiny. Nemajú peniaze, preto zatiaľ neprichádza do úvahy.

Čo je to achalázia?

Achalázia je ochorenie pažeráka, ktoré spôsobuje chybná komunikácia medzi svalmi zvierača a nervovým zásobením. Najčastejšie sa objavuje u ľudí medzi 20 až 40. rokom života. Príznakom je vracanie zjedenej potravy či bolesti za hrudnou kosťou. Pri tomto ochorení pomôže tekutá alebo mixovaná potrava. Problém môžu dočasne vyriešiť aj lieky znižujúce kyslosť žalúdočnej sliznice a správna životospráva. Achalázia sa lieči v rukách špecialistu, ktorý môže pacienta poslať na chirurgickú operáciu.  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9