Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Schumacher môže vyhrať boj: Nie je až v takom beznádejnom stave

Stále je nádej, že sa Michael Schumacher zobudí po viac ako štvortýždňovej kóme.
Stále je nádej, že sa Michael Schumacher zobudí po viac ako štvortýždňovej kóme. (Zdroj: SITA)

Médiá nás zahlcujú hrôzostrašnými prognózami, že sa Schumacher už z kómy neprebudí. Nádej však umiera posledná. Existujú prípady, kedy sa pacienti aj po niekoľkých rokoch prebrali k životu. Stať sa to môže aj legendárnemu pilotovi F1.

Kóma je u každého pacienta inak hlboká. Lekári majú k dispozícii tzv. Glasgowskú klasifikáciu, čo je komatický stupeň, ktorý vedia určiť podľa reakcií pacienta. Hodnotí sa otvorenie očí, slovná odpoveď, či pacientova reakcia na bolestivý podnet. Prvý bod je najťažšia kóma, posledný teda 15. je bežný stav človeka.

Úžasné príbehy ľudí, ktorí sa prebrali z kómy

Bez ohľadu na to, v akej hlbokej kóme sa človek nachádza, sa môžu stať zázraky! Svedčia o tom príbehy ľudí, ktorí sa prebrali i napriek niekoľkoročnej kóme. Prečo by sa podobný zázrak nemohol stať aj Schumacherovi?

Nespoznal seba, ani rodinu

Zázraky sa dejú, o tom niet pochýb. Jedným z nich je precitnutie Terryho Wallisa z Arkansasu. V roku 1984 mal dopravnú nehodu, pri ktorej upadol do bezvedomia. V kóme bol neuveriteľných 19 rokov, preto sa už nenašiel nik, kto by dúfal, že sa preberie. Všetci boli pripravení na najhoršie. V roku 2003 sa však jeho mozog začal sám postupne uzdravovať. Terry sa prebral a ihneď začal komunikovať s rodičmi! Prebudenie však nebolo najpríjemnejšie. Po takej dlhej dobe nemohol spoznať nielen svojich príbuzných, ale hlavne samého seba.

Po 30. rokoch sa prebudila

Neuveriteľný je aj prípad Annie Shapirovej, ktorá upadla do kómy v roku 1963 ako päťdesiatročná. Prebudila sa o tridsať rokov neskôr ako sedemdesiatdeväťročná babka. Bola v šoku, keď jedného dňa nespoznala svoje deti, ktoré videla naposledy v pubertálnom veku a manžela, z ktorého bol zrazu osemdesiatjedenročný dedko. Žasla nad vymoženosťami ako boli mobilné telefóny, ktoré sa dostali na trh počas jej dlhého „spánku“. Návrat bol pre ňu veľkou traumou a keď sa už konečne spamätala, jej milovaný manžel zomrel.

Kričal, no nikto ho nepočul

Celých dvadsaťtri rokov bol v kóme Belgičan Rom Houben. Vnímal všetko, čo sa okolo neho deje. Počul rozhovory lekárov aj svojich príbuzných. Kričal z plných pľúc, no nikto ho nepočul. Keď chcel plakať, jeho telo zase nereagovalo. Zobudil sa až v roku 2006, kedy všetkým porozprával neuveriteľnú situáciu, keď bol uväznený vo svojom tele.

Prípady na Slovensku

Aj na Slovensku sú známe prípady, kedy sa beznádejne vyzerajúci pacient zrazu prebral k životu. Anestéziológovia si pamätajú muža, ktorý sa na lôžko dostal kvôli srdcovému infarktu. Po všemožných vyšetreniach však nereagoval. Lekári boli presvedčení, že sa nachádza v poslednom štádiu života. Jedného dňa sa však prebral!

Vek nie je prekážkou. Svedčí o tom 90-ročná starenka, ktorá sa dostala do nemocnice kvôli obojstrannému zápalu pľúc s vodou na oboch stranách hrudníka. V bezvedomí bola tri dni. Lekári zápal preliečili a starenka sa bez problémov zotavila.

Hlavné je, že bude žiť

Lekári sa jednoznačne zhodujú na tom, že naplniť optimizmom ich dokáže prebúdzajúci sa pacient z akéhokoľvek stavu, ktorý vyzeral byť kritický. Nie je však všetko ružové, ako sa zdá. Ľudia, ktorí sa dostanú z kómy, sú potom obvykle neurologicky postihnutí. Môžu mať poškodenia, nedokážu rozprávať či bývajú ochrnutí. Aj keď sa Schumacher môže prebudiť po vyše 4 týždňoch z kómy, ktorú utrpel po zranení na lyžovačke, nebude už nikdy taký, aký býval. To však môže byť jedno, hlavné je, že bude nažive.

Medicínska veda dokáže dosahovať úžasné výsledky. Niekedy to však nestačí. Medzi nebom a zemou sú zázraky, ktoré ani celá lekárska veda nevie vysvetliť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9