Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyzeral ako z hororu: Ibuprofen zmenil mladíka na nepoznanie

Jason Ryan mal po užívaní ibuprofenu na tele pľuzgiere a odlupovala sa mu koža.
Jason Ryan mal po užívaní ibuprofenu na tele pľuzgiere a odlupovala sa mu koža. (Zdroj: printscreen Chroniclelive.co.uk)

Dvadsaťosemročný Jason Ryan z Washingtonu nikdy nezabudne na to, čo sa mu stalo! Mal chrípku, ktorú liečil bežným ibuprofenom. S tým, čo však prišlo potom, nerátal ani v tom najhoršom sne.

Trpel bizarnou chorobou

Jason Ryan si žil pokojne so svojou manželkou Claire a dcérkou Brooke vo svojom domčeku vo Washingtone. Dostal však chrípku, ktorú liečil bežným liekom ibuprofenom. Po pár dňoch sa mu objavili na tele nepríjemné pľuzgieriky a koža na tvári sa mu začala odlupovať. Nevedel o čo ide, ani vo sne by mu totiž nenapadlo, že by tieto zdravotné problémy mohol spôsobiť obyčajný ibuprofen. V minulosti ho často užíval a nikdy nemal podobné problémy.

Jason mal ťažkú alergickú reakciu, ktorú vyvolal tento liek. Ide o bizarnú chorobu Stevens-Johnsonov syndróm (SJS). Táto porucha postihuje len dvoch ľudí z milióna. Ak sa nelieči, môže skončiť fatálne. Každý tretí na ňu umiera. Jason tak unikol smrti len o vlások!

Pľuzgiere veľké ako tenisové loptičky

„Bral ibuprofen každé štyri hodiny. Po pár hodinách mu však naskočila koprivka. Vyrážky mal na nohách a na celom chrbte. Vedela som, že už nejde o bežné potné vyrážky. Potom sa to však zhoršilo. Na druhý deň mal na nohách pľuzgiere veľké ako tenisové loptičky,“ tvrdí Jasonova manželka Claire.

Jason bol okamžite prevezený do nemocnice, kde uňho diagnostikovali tento syndróm. Ako potvrdili zdravotníci, ochorenie sa začalo vyrážkou na tvári a na trupe a rýchlo sa začalo zhoršovať. Zistili, že tieto zdravotné problémy naozaj spustil ibuprofen, ktorý sa používa bežne na liečbu bolesti a zápalu.

Jeho telo vyzeralo ako z nejakého hororového filmu. Koža sa mu odlupovala, bolelo ho to tak, až kričal. Nikto spočiatku nevedel, čo sa deje. Vtedy by som bola radšej, keby mal rakovinu. Počula som, že jeden z troch na to umiera. Myslela som si, že nemá šancu,“ povedala jeho manželka.

V opatere manželky

Keď bol v kóme až deväť dní, bolo to pre Claire najhoršie obdobie. Stále premýšľala, čo bude s ňou a s jej dcérkou Brooke. Nevedela, čo jej má povedať, až tu jej otecko jedného dňa nebude. Všetko sa však nakoniec dobre skončilo.

Keď sa Jason zobudil, takmer nič si nepamätal, zato jeho manželka na toto nepríjemné obdobie nikdy nezabudne. V súčasnosti Claire odišla zo zamestnania a stará sa o Jasona, ktorý je ešte slabší.

Čo je Stevens-Johnsonov syndróm?

Stevens-Johnsonov syndróm je veľmi vážnym a nebezpečným ochorením. Patrí medzi hypersenzitívne reakcie, kde 50 % je vyvolaných predchádzajúcim požitím liekov, najčastejšie zo skupiny tzv. sulfonamidov, ďalej nesteroidných antireumatík, čo sú bežne používané protizápalové lieky a analegetiká (napr.Ibalgin) a liekmi používanými v prípade epilepsie. Vyvolať ich môžu aj infekcie herpesovými vírusmi a tzv. mykopalzamami, čo sú bežné infekcie. Toto ochorenie sprevádzajú nepríjemné kožné prejavy, poškodenie slizníc a v závažných prípadoch aj poškodenie vnútorných orgánov. Vtedy už u 5 % postihnutých jedincov dochádza k úmrtiu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9