Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žena má takmer sto rokov, je zdravá a veľmi silná: Ako to robí?

Pre Tao Porchon-Lynch je jóga vášňou, ktorej sa nemieni vzdať.
Pre Tao Porchon-Lynch je jóga vášňou, ktorej sa nemieni vzdať. (Zdroj: profimedia.sk)

Ľudí v jej veku trápi množstvo zdravotných problémov. Ona už pritom ani nevie, kedy bola naposledy chorá. A to má úctihodných 95 rokov!

Najstaršia jogínka na svete

Tao Porchon-Lynch je vitálnou babičkou, ktorá netrávi život doma medzi štyrmi stenami. Užíva si ho plnými dúškami. Je veľmi veselou a energickou osobou, ktorá pravidelne cvičí. Stala sa najstaršou jogínkou na svete a svojej vášni – jóge sa nemieni len tak skoro vzdať i napriek veku, ktorý sa blíži k stovke.

Udrží sa vo vzduchu na rukách

Kedysi bola herečkou a baletkou, teraz i naďalej tancuje, učí jógu. Celý život sa o seba starala, pravidelne cvičila a zdravo sa stravovala. To sa podpísalo i na jej zdraví, teraz je plná života, zdravá a navyše je veľmi silná a ohybná. Veľa mladých dievčat by mohlo závidieť jej silu! Dokonca sa dokáže udržať vo vzduchu na rukách. Pre ženy by mohla byť inšpiráciou.

Aké boli jej začiatky s jógou?

Jóga jej učarovala, keď mala len osem rokov. Videla skupinku mužov, ktorí robili zaujímavé pózy na pláži v Indii. Jej teta povedala, že ide o jógu, ktorá však nie je pre ňu. Už vtedy si ju zamilovala a povedala si, že keď ju môžu cvičiť muži, prečo nie aj ona?

V roku 1982 založila svoj vlastný inštitút Westchester Institute of Yoga, kde učí jógu. Tiež vydala DVD s jednotlivými pózami. Jógu cvičí už viac ako 70 rokov a 45 rokov ju učí v Indii, vo Francúzsku a v USA. Aj keď je jóga jej láska, rada i tancuje, čím sa zbavuje stresu. Uprednostňuje spoločenský tanec.

Ako sa stravuje?

Vitálna je Tao Porchon-Lynch nielen vďaka pravidelnému cvičeniu, ale aj zdravej strave, ktorá je tiež dôležitá.

„Milujem zeleninu a ovocie. Som vegetariánka, ale rada si dám občas homára a krevety. Tiež nepohrdnem pohárom vína, ktorý si rada vypijem spolu s niekým. Víno je dobré na krv,“ povedala Tao Porchon-Lynch.

Energická babička je živým dôkazom, aké fyzické a duševné zdravotné výhody má jóga. Má zázračnú schopnosť spomaľovať starnutie, no výborná je i na psychiku. Jóga je podľa Tao Porchon-Lynch spojením našej mysle, tela a ducha.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9