Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mučenie zaživa: Zákroky, pri ktorých pacienti plakali od bolesti

Ľudia kedy doslova kričali od bolesti kvôli drastickej liečbe.
Ľudia kedy doslova kričali od bolesti kvôli drastickej liečbe. (Zdroj: photl.com)

Bude to trochu nepríjemné. Keď to lekár povie, nič dobré nečakáme. Aj preto množstvo ľudí nerado chodieva k tomu sadistovi v bielom plášti. No môžete byť radi, že dnes nie je 16. storočie. Slabé pichnutie injekcie, ktoré zažívame dnes v ordináciách, je slabý odvar od toho, čo zažívali pacienti v minulosti. Kedysi doslova kričali od bolesti aj pri liečení nepatrných ťažkostí. Bežné zákroky, ktoré nás dnes vôbec nebolia, vtedy mučili ľudí zaživa.



Pôrod

Pôrod do vody alebo cisársky rez? V stredoveku o tom nikto ani len nesníval. Zatiaľ čo dnes je niekoľko spôsobov, ako môžu mamičky bezpečne porodiť svoje dieťa, v minulosti sa považovalo za zázrak, ak vôbec matka a jej dieťa prežili. Najhoršie na tom bolo, že pôrod mali v réžii hlavne pôrodné baby, ktoré boli pripravené dostať dieťa von z tela matky, nech sa stane čokoľvek. Často sa stávalo, že dieťatko počas pôrodu alebo bezprostredne pred ním umrelo. Vtedy ho rozrezali a po kúskoch vybrali z maternice von. Nechutné...

Homosexualita

Dnes sa už homosexuáli považujú za normálnych ľudí, no kedysi to nemali jednoduché. Homosexualita bola v minulosti neprípustná, navyše, sa považovala za chorobu, ktorú bolo treba liečiť. Liečba však bola krutá. Zahŕňala napr. elektrošoky, lobotómiu či v prípade žien odňatie maternice. Týmito drastickými terapiami si museli prejsť homosexuáli aj napriek tomu, že vôbec nepomohli. A tak sa aj naďalej považovala homosexualita za nevyliečiteľnú a neospravedlniteľnú chorobu.

Sivý zákal

Nekomplikovaných chirurgickým zákrokom sa v súčasnosti lieči sivý zákal. Neuveríte, ako sa odstraňoval až do konca osemnásteho storočia! Bolo to pomocou konára a neskôr ihly sterilizovanej v horúcom plameni. Keďže v odstraňovanom beľme je málo nervových zakončení, žiadne znecitlivenie nebolo potrebné. Tento „zákrok“ mal svoju tienistú stránku. Medzi pooperačné komplikácie patrila ťažká infekcia či odlúpnutá sietnica s následkom oslepnutia.

Hemoroidy

Mastičky, kúpele či ľadové zábaly. Aj to sú spôsoby, ako liečiť hemeroidy. V horších prípadoch je nutná operácia, ktorá je však v súčasnosti doslova prechádzkou ružovou záhradou na rozdiel od toho, ako sa choroby liečila v stredoveku. Predstavte si, že by ste zašli k lekárovi a ten by vám povedal, že jedinou účinnou liečbou je horúce železo priložené na análny otvor? Takto sa v minulosti tento nepríjemný problém jednoducho vypálil.

Klystír

Klystír aj dnes patrí medzi procedúry, ktoré nie sú práve najpríjemnejšie. No nedá sa to porovnať s tým, ako vyzeral pred niekoľkými storočiami. Pozostával z močového mechúra ošípanej, do ktorého bola nasadená tvrdá trubička získaná z vtáčieho brka. Klystír obľuboval Ľudovít XIV., ktorý ich údajne absolvoval až dvetisíc.

Trepanácia

Ten, kto kedysi trpel úzkosťou a mal psychické problémy, ktoré vyústili až do fyzických, podstúpil bolestivý zákrok. Išlo o trepanáciu, ktorá označuje vysekanie, prípadne vyvŕtanie diery do lebky živého človeka. O anestetikách mohli pacienti a lekári len snívať. Tento zákrok bol pomerne častý a zažil svoj veľký boom. Pointa bola v tom, že cez dieru v lebke sa von vypustí zlý duch, ktorý spôsobuje bolesť a iné zdravotné ťažkosti. Dôkazom sú nájdené trepanované lebky hlavne v Južnej Amerike, Severnej Afrike, na Novom Zélande, vo Francúzsku a tiež v Nemecku. Okrem obrovskej bolesti a následnej smrti v agónii však tento zákrok nepriniesol pacientovi nič ďalšie.  

Púšťanie žilou

Trápia vás zdravotné problémy? Nechajte bolesť z tela odplaviť, najlepšie prostredníctvom rezných zásahov do žíl. Takto sa riešili zdravotné ťažkosti v minulosti. Verili na ňu i samotní pacienti, ktorí za cenu príšernej bolesti si vyžiadali toto vyšetrenie aj sami. Tak ako aj americký prezident George Washington, ktorý sa jedného dňa zobudil s veľkými bolesťami hrdla. Naordinoval si púšťanie žilou, pričom tento zákrok spravil amatér. Vtedy prezident stratil vyše štvrť litra krvi. Procedúru zopakovali na ňom aj lekári, konkrétne až štyrikrát v priebehu ôsmich hodín. Hovorí sa, že práve strata jedného litra krvi prispela k jeho smrti v roku 1799.

Elektronická kúra na impotenciu

Keď dokáže rozžiariť celú ulicu, prečo by nedokázala rozpáliť veci tam dole? Toto si kedysi pomysleli ľudia o elektrine, ktorá by mohla pozdvihnúť mužskosť. Vtedy vzniklo množstvo „lekárskych“ vynálezov ako elektrická posteľ, elektrický šokový opasok na penis a tiež kúry na pozdvihnutie mužskosti elektrickým prúdom. O tieto kúry bol veľký záujem. Mohli za to reklamy, ktoré sľubovali zväčšenie penisu až na gigantickú veľkosť tridsať centimetrov a tvrdosť skaly. Dokonca mali slúžiť aj na liečbu reumy, podráždeného žalúdka, pečene či zapálených obličiek. Zvláštne je aj to, že tieto elektrické kúry prežili takú negatívnu reklamu, akou bolo zrevanie prvého zákazníka od príšernej bolesti po tom, ako vyskúšal na vlastnom tele elektronickú kúru.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9