Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peľová sezóna už vypukla: Zaručené tipy, ako zatočiť s alergiou (1. časť)

Nepríjemných alergií sa môžete zbaviť účinnou liečbou.
Nepríjemných alergií sa môžete zbaviť účinnou liečbou. (Zdroj: profimedia.sk)

Vitajte v sezóne, kedy sa o prvé slovo hlási alergia. Nástup tohtoročnej peľovej sezóny je nezvyčajný, keďže začala skôr, ako sa predpokladalo. Pacienti už plnia ambulancie alergológov, preto je dobré vedieť, ako proti alergii bojovať!

Výtok z nosa, svrbenie očí a kýchanie sú nepríjemnými príznakmi sezónnej alergickej nádchy, ktorou trpí hlavne na jar a v lete tisíce Slovákov. Ako potvrdila Americká akadémia alergie, astmy a imunológie, kvôli klimatickým zmenám počet ľudí trpiacich touto chorobou stále stúpa. Našťastie existujú spôsoby liečby, ktoré naozaj zaberajú!

Ako vzniká alergia?

Imunitný systém niektorých ľudí reaguje na peľ z rastlín a stromov tak, že produkuje protilátky, ktoré sa viažu na bunky v nose, očiach a pľúcach. Tie uvoľňujú histamín, čo je chemická látka, ktorá spôsobuje nepríjemné symptómy alergie. Aby ste sa ich zbavili, sú tu najnovšie a najúčinnejšie spôsoby liečby, vďaka ktorým bude alergia už len minulosťou.

Hypnóza

Príznaky alergie dokáže spoľahlivo zmierniť hypnóza, keď je použitá v spojení s ďalšími liečbami alergie. V roku 2005 sa jednej švajčiarskej štúdie zúčastnili pacienti, ktorých lekári naučili, ako sa dostať do hypnózy. V hypnotickom tranze si predstavovali samých seba na miestach, kde sa nevyskytovali alergény, napr. pláže alebo zasnežené hory. Výsledky boli neskutočné! Tí, ktorí sa dostávali pravidelne do hypnózy počas peľovej sezóny, vykazovali zníženie príznakov alergie až o jednu tretinu.

Perorálny Montelukast

Tento liek, pôvodne vyvinutý na liečbu astmy, je vynikajúci aj na nepríjemné alergie. Tabletky Montelukast blokujú akcie leukotriénov, teda zápalových chemikálií, ktoré reagujú na alergény stiahnutím dýchacích ciest a produkcie hlienu. Štúdie ukázali, že Montelukast je účinný na liečbu sezónnej alergie, ktorá sa obvykle vyskytuje na jar, kedy sú koncentrácie peľu na najvyššej úrovni. Pozor na jeho nežiaduce účinky! Môže vyvolať bolesti hlavy, rôzne problémy so spánkom či tráviace ťažkosti.

Sublingválna imunoterapia

Imunoterapia je vyšetrenie, počas ktorého sa postupne zvyšujú dávky alergénu na znecitlivenie vášho imunitného systému. V USA sa zvyčajne vykonáva pomocou injekcií. V južnej Európe sa približne 80% pacientov imunoterapie lieči bez ihly metódou zvanou SLIT. Vtedy sa umiestňujú tablety alebo kvapky alergénového extraktu pod jazyk.

Tieto kvapky nie sú také účinné ako injekcie, ale sú bezpečnejšie. Pri nich je menšie riziko vedľajších účinkov ako je anafylaxia, teda život ohrozujúce alergické reakcie. Navyše, tento proces trvá len niekoľko sekúnd s tým, že ho budete musieť opakovať aspoň dvakrát denne po dobu troch až piatich rokov.

Byliny a doplnky

Kvercetín je chemická látka priaznivá pre srdce. Patrí medzi flavonoidy a nachádza sa v čaji, cibuli, hrozne a paradajkách. Ide o prírodný protizápalový liek, ktorý môže blokovať účinky histamínu ešte pred tým, než začnú. Odporúča sa užívať 500 mg kvercetínu dvakrát denne niekoľko týždňov pred sezónou alergií. Kvercetín funguje najlepšie vtedy, keď si ho dáte s vitamínom C.

Ďalšou užitočnou bylinou je deväťsil, ktorý môže blokovať produkciu leukotriénov. Bežnou dávkou je 50 až 75 mg štandardizovaného extraktu dvakrát denne.

Použitie nosového roztoku

Hneď sa budete lepšie cítiť, ak sa odstráni peľ, prach a iné alergény z vašich nosových dierok. Nepríjemných hlienov v nose, ktoré spustili alergény, sa zbavíte pomocou soľného roztoku, ktorý získate zmiešaním 8 lyžičiek teplej destilovanej alebo sterilizovanej vody s ¼ lyžičky soli, ktorá nie je jodidovaná (bez jódu) a jedlej sódy (môžete si kúpiť v lekárni sterilný nosový roztok). Skloňte hlavu nad drez umývadla na jednu stranu a použite fľašu na naliatie roztoku do nosnej dierky alebo tzv. Neti pot, čo je plastový čajník na vyplachovanie nosa. Počkajte, kým sa dostane až dovnútra nosa, potom si vymeňte strany a nalejte roztok do druhej nosovej dierky.

Niektoré výskumy ukázali, že použitie plastového čajníka Neti pot môžete vyčistiť nosové dierky bez vysušenia. Uistite sa, že je roztok sterilný, voda z vodovodu totiž môže obsahovať organizmy, ktoré spôsobujú vážne infekcie.

Viete vôbec presne na čo ste alergickí? Najdôležitejšie je poznať svojich nepriateľov. Vďaka kožnému alebo krvnému testu sa dozviete, čo vám spôsobuje nepríjemné príznaky. Jedine tak zistíte, ktorým alergénom sa vyhýbať. Navštívte svojho alergológa!

O týždeň vyjde druhá časť článku, v ktorej sa dozviete ďalšie najúčinnejšie spôsoby liečby sezónnych alergií!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9