Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Máte stále upchatý nos a kýchate? Zrejme máte alergiu na roztoče

Ak vám tečie z nosa, môžete mať alergiu na roztoče.
Ak vám tečie z nosa, môžete mať alergiu na roztoče.

Trápi vás neustále upchatý nos, vodnatá nádcha, záchvaty kýchania, či svrbenie v nose? Nemusí to vždy znamenať len prechladnutie. Pravdepodobne máte alergiu na roztoče, ktoré sú jednou z najčastejších príčin respiračných alergií. Jej dôsledky sa prejavujú hlavne v zime pri každodenných činnostiach, či ste v práci, v škole, ale hlavne doma.

Čo sú roztoče a kde ich nájdete?

Roztoče sú mikroskopické organizmy z triedy pavúkovcov, ktoré nežijú dlho, zato sa veľmi rýchlo rozmnožujú. Alergickú rekaciu spôsobujú len niektoré druhy roztočov, pričom alergénmi sú ich časti, ako výlučky a sekréty. Roztoče sa živia šupinkami kože, vladmi, nechtami i zvieracou srsťou.

Roztočom sa veľmi dobre darí v teple (25 stupňov Celzia) a vo vlhku (miesta s viac ako 50 % relatívnej vlhkosti). Žijú hlavne vo vykúrených bytoch či domoch, v domácom prachu, v matracoch a posteľnej bielizni, čalúnenom nábytku, kobercoch, závesoch, ale aj plyšových hračkách. Vedeli ste, že posteľový matrac môže obsahovať viac ako 2 milióny roztočov a v jednom grame prachu ich možno nájsť až 2 000?

Aj keď je alergia na roztoče celoročným problémom, najviac sa vyskytuje práve na jeseň a v zime, keď sa v domácnostiach menej vetrá a viac sa kúri. Čím je vyššia teplota a vlhkosť v miestnosti, tým sú lepšie podmienky na rozmnožovanie roztočov.

Ako sa preventívne chrániť

V prvom rade je dôležité obmedziť kontakt s alergénom. Správnym postupom dokážete zabrániť množeniu roztočov v byte. Základným krokom v boji s alergiou na roztoče je znižovať vlhkosť a kontrolovať telotu v byte. Keďže sa roztoče rozmnožujú vo vlhkom prostredí je dobré každý deň otvárať okná a vetrať posteľnú bielizeň a matrace na suchom a chladnom vzduchu. Výbornou prevenciou je aj nesušiť bielizeň v iznách a používať odvlhčovač vzduchu. Vetrajte aspoň 15 minút každý deň.

Pozor aj na prekurovanie izieb. Prílišné teplo je pre množenie roztočov priam ideálne, preto udržiavajte v byte rozumnú teplotu 18 až 20 stupňov Celzia. Platí to obzvlášť v zime.

Roztočom sa veľmi dobre darí na kobercoch, plyšových hračkách a bytových tkaninách. Čistite ich pravidelne a na podlahy používajte skôr parkety ako koberce. Roztočom nedáte šancu aj vtedy, ak budete každé dva mesiace prať závesy a vankúše na 60 stupňov Celzia.

Najviac roztočov je na matraci, v prikrývkach a na posteľnej bielizni, preto im treba venovať zvýšenú pozornosť. Každé dva týždne prezliekajte postele a pravidelne si ich vetrajte.

Do boja s alergiou

Diagnózu vám vie presne určiť len lekár - alergológ, ktorý stanoví liečbu. Na zmiernenie príznakov vám môže predpísať lieky, ktoré sa nazývajú úľavové - užívajú sa lokálne vo forme nosových alebo očných kvapiek alebo môžete užívať lieky systémovo vo forme tabliet, kvapiek alebo sirupov. Je dôležité upozorniť, že tieto lieky zmiernia alergickú reakciu, ale na samotnú podstatu alergie nepôsobia.

Alergénová imunoterapia ako riešenie

Alergénová imunoterapia je jediná liečba, ktorá rieči samotnú príčinu alergického ochorenia. Jej princíp spočíva v znižovaní precitlivenosti na alergén. Tým, že pacient postupne užíva zvyšujúce sa dávky alergénu, si buduje voči alergénu znášanlivosť. A tak sa príznaky alergie zmiernia.

Môže mať tri formy:

  • Kvapky podávané pod jazyk.
  • Tabletky podávané pod jazyk.
  • Injekcie (Aplikuje ich lekár v ordinácii.).

Imunoterapia dokáže zlepšiť kvalitu života tým, že zmierňuje alebo časom dokonca odstraňuje príznaky alergie, preventívne bráni vzniku nových alergií a zabraňuje rozvoju alergickej nádchy na astmu. Aby mala imunoterpia priaznivý účinok, je dôležité, dodrťiavať predpísané dávkovanie a nevynechávanie dávok. Riaďte sa podľa pokynov príslušného lekára.

Čo ak sa nelieči?

Pokiaľ alergickú nádchu odignorujete a neliečite ju, môže sa ľahko zhoršiť a prejsť až do prieduškovej astmy. Bude sa vám ťažko dýchať a môžete mať nepríjemný suchý kašeľ. Alergia na roztoče dokonca môže byť v niektorých prípadoch príčinou atopického ekzému a príznakmi ako začervenaná a svrbiaca pokožka na tvári, pod vlasmi a v záhyboch končatín (napr. zápästie). Neoplatí sa preto podceňovať toto ochorenie a začať sa liečiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9