Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objavujú sa u vás tieto príznaky? Mali by ste spozornieť, možno máte vysoký cholesterol

Príliš vysoká hladina cholesterolu spôsobuje zdravotné problémy.
Príliš vysoká hladina cholesterolu spôsobuje zdravotné problémy. (Zdroj: GettyImages)

Nachádza sa v každej bunke tela, bez neho by organizmus nedokázal fungovať. Niekedy je však hladina cholesterolu príliš vysoká, čo spôsobuje rad zdravotných nepríjemností. Väčšinou to odhalí až krvný test. Niekedy však telo vysiela varovné signály.

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, ktorú pečeň prirodzene produkuje. Hoci ho mnohí poznajú len pre jeho škodlivé účinky na zdravie, v skutočnosti je nevyhnutný pre optimálne fungovanie tela, uvádza sa na steptohealth.com. Je potrebný na tvorbu žlče, ktorá je zodpovedná za trávenie tukov, je prítomný pri produkcii niektorých hormónov a je užitočný aj pre kardiovaskulárne zdravie. Keď je ho však príliš veľa, spôsobuje nenapraviteľné škody. Odborníci ho považujú za potenciálneho zabijaka. Mnohí ľudia si totiž neuvedomujú, že ho majú vysoký, pretože nemá špeciálne príznaky. Ohroziť ich tak môže artérioskleróza, hypertenzia a zlyhanie obličiek. Niekedy však telo volá o pomoc. Ak sa u vás prejaví jeden, alebo viacero týchto symptómov, mali by ste si dať skontrolovať hladinu cholesterolu v krvi. Ktoré to sú?

1. Opuch a necitlivosť končatín

Opuchy a pocit necitlivosti v končatinách sú jedným z prvotných príznakov vysokého cholesterolu. K tejto reakcii dochádza, pretože nahromadené lipidy bránia dobrej cirkulácii. Do svalov sa tak nedostáva dostatok dodávky kyslíka a živín.

2. Halitóza

Zápach z úst, známy ako halitóza, je jedným z najčastejších príznakov vysokého cholesterolu. Keďže sa táto látka vylučuje v pečeni, keď je ho príliš veľa spôsobuje ťažkosti s trávením. V dôsledku toho môžete pociťovať sucho a nepríjemný zápach v ústach.

3. Nadúvanie a zlé trávenie

Nadbytok lipidov v krvi a pečeni ovplyvňuje metabolizmus a bráni normálnemu tráveniu, najmä pri konzumácii potravín s vysokým obsahom tuku. Z tohto dôvodu vysoké hladiny cholesterolu zvyčajne vedú k nekončiacim epizódam porúch trávenia a pocitu ťažkosti.

4. Závraty a bolesti hlavy

Ako sa cholesterol hromadí v tepnách, cirkulácia sa zhoršuje a okysličovanie buniek je narušené. To spôsobuje závraty, stratu rovnováhy a silné bolesti hlavy.

5. Problémy so zrakom

U pacientov s vysokým cholesterolom je bežné, že majú mäkké, ploché, žltkasté hrčky v očiach, podráždenie a rozmazané videnie.

6. Zápcha

Hromadenie lipidov v tepnách ovplyvňuje trávenie. Motilita čriev sa znižuje a vyskytujú sa aj epizódy zápchy.

7. Bolesti na hrudníku

Bolesť na hrudníku, najmä na ľavej strane tela, môže naznačovať upchatie krvných ciev okolo srdca. Niekedy strieľa až do krku a krčnej chrbtice.

8. Chronická únava a slabosť

Pocit slabosti, únava a túžba spať v nezvyčajných hodinách sú zvyčajne spôsobené nesprávnou výživou, nadmernou fyzickou aktivitou, chorobou ale aj vysokým cholesterolom.

9. Kožné ochorenia

Príznaky vysokého cholesterolu môžu zahŕňať aj kožné ochorenia, ako je žihľavka a iné podobné stavy. Často sa prejavujú červenkastými škvrnami, zápalom a nepríjemným pocitom svrbenia.

Jedným z kožných problémov spojených s vysokou hladinou cholesterolu je eruptívna xantomatóza. Prejavuje sa ako malé červené alebo žlté hrbolčeky, ktoré sa môžu objaviť na tvári, krku, bruchu, kolenách alebo chrbte. Sú neškodné, ale často spôsobujú podráždenie a svrbenie.

10. Žlčníkové kamene

Cholesterol hrá dôležitú úlohu pri vylučovaní žlče, látky, ktorá pomáha pri trávení tukov a rozklade potravy. Keď je však príliš koncentrovaný, môže sa zmeniť na kryštály a tvrdé kamene, ktoré zostanú v žlčníku.

11. Erektilná dysfunkcia

U mužov môže vysoký cholesterol narúšať normálnu sexuálnu funkciu. Hromadenie lipidov v cievach zhoršuje priechod krvi do pohlavných orgánov. V dôsledku toho môže byť ovplyvnená erektilná funkcia.

 

Príčin vysokého cholesterolu môže byť niekoľko. Vo väčšine prípadov sa spája so zlými stravovacími návykmi, no môže za to aj:

- genetika

- ochorenie obličiek, cukrovka a hypotyreóza

- užívanie určitých liekov

- fyzická nečinnosť

Ako znížiť cholesterol

- pravidelný pohyb

- vyhýbanie sa alkoholu a cigaretám

- odstránenie stresu

- udržiavanie zdravej hmotnosť

- strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky a zdravé tuky

 

Viac o téme: CholesterolHalitozaZapach z ust
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9