Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najlepší ničitelia vírusov: Jedine na týchto prírodných zabijakov sa môžete spoľahnúť!

Príroda ukrýva množstvo byliniek, ktoré si poradia s chrípkou a prechladnutím.
Príroda ukrýva množstvo byliniek, ktoré si poradia s chrípkou a prechladnutím. (Zdroj: thinkstock.com)

Bolesť svalov a kĺbov, hrdla, vysoká horúčka, to sú typické príznaky, že vás dostihla chrípka. V zimných mesiacoch týchto ochorení pribúda. Najlepším spôsobom ako jej predísť, je prevencia po celý rok.

Pokiaľ vo vašom okolí pribúda chorých, treba vsadiť na zaručených bojovníkov proti chorobám. V jedálničku by preto nemala chýbať strava bohatá na vitamíny. Na nakopnutie imunity pomôže chren. Táto koreňová zelenina pre veľký obsah vitamínov dokáže s telom zázraky.

Aby ste predišli chorobám, pripravte si chrenový elixír. Ako na to? Čerstvý chren na jemno postrúhame, pridáme pretlačený cesnak a zalejeme medom. Čajovú lyžičku elixíru pridávame dvakrát denne do teplej vody, alebo čaju. Nápoj nesmie byť vriaci, inak sa v ňom strácajú vitamíny. Zmes uskladníme v chlade.

Pomože príroda

Ak nás chrípka, či prechladnutie dostihnú, treba s nimi bojovať. Pri chrípke v prvom rade platí, že ju treba poctivo vyležať. Jej prechodenie totiž môže mať trvalé následky. Ak však choroba prebieha normálne, bez vážnych ťažkostí, netreba hneď bežať k lekárovi. Či už ide o prechladnutie, alebo chrípku, platí, že treba prijať, čo najviac nebublinkových tekutín, či bylinkových čajov. Slepačí vývar je balzamom na ubolené telo.

Naši predkovia lieky nepoznali, využívali silu a dary prírody. Čo teda pomôže od bolesti hrdla, horúčky, či kašľa? Čo by nemalo chýbať vo vašej kuchyni?

Teplotu stiahne tvaroh. Najlepšie pôsobí ako zábal na chodidlách. Tvaroh na ne natrieme, omotáme tenkých plátnom a oblečieme teplé ponožky. Necháme pôsobiť 20 minút. Ak teplota neklesá, zábaly opakujeme. Rovnaký účinok v boji proti teplote má  aj nastúhaný surový zemiak. Nakrájame ho a priložíme na päty a čelo, necháme pôsobiť pol hodiny.


Ako dlho ľudia čakajú, kým zájdu za lekárom? Veľké odhalenie prieskumu!


Prírodní zabijaci chorôb

Cesnak - obsahuje viac ako 200 účinných látok na posilnenie imunity, bojuje proti baktériam, je prírodným antibiotikom, bohatým zdrojom vitamínu  C, B1, B6, vápnika, fosforu, medi, selénu, mangánu. Najviac účinných látok sa nachádza v surovom stave. Osvedčeným receptom v boji proti chrípke je zaručene kašička z cesnaku, medu a citróna, tá vás isto postaví na nohy.

Zázvor - alebo ďumbier lekársky, má antioxidačné a protizápalové účinky. Ak už prechladnutie, či chrípka zaútočili, uvarte si zázvorový čaj. Obohatený o med, citrón a škoricu pomáha pri vykašliavaní.

Cibuľa - ďaľší spojenec proti chorobám. Rovnako ako cesnak, aj ona má antibiotické a protizápalové účinky. Najčastejšie sa používa na liečenie horných dýchacích ciest. Najznámejším receptom proti kašľu a nachladnutiu je šťava z nakrájanej cibule zmiešaná s medom, či cibuľový sirup. Cibuľový čaj: nakrájanú cibuľu zaliať vriacou vodou, nechať 10 ať 15 minút luhovať, scediť a dosladiť medom. Cibuľový sirup:cibuľu a citrón nakrájame na kolieska a naukladáme na seba, zalejeme 1 až 2 lyžicami medu (v prípade alergie použijeme hnedým cukrom), opäť zopakujeme vrstvenie. Necháme odpočívať na teplom mieste niekoľko hodín, kým prísady nepustia šťavu.

Med - svojimi liečivými účinkami je známy už celé tisícročia. Hovoria mu aj tekuté zlato, či elixír života. Ničí baktérie a celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu. Známy je aj svojim využitím pri liečení kožných problémov, ako aj kozmetike.

Kyslá kapusta – v surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C než citrón. Telu dodáva aj vitamín E, vitamíny skupiny B a K, železo, fosfor, flór, horčík aj draslík. Je známym probiotikom, dokonale prečistí telo od toxínov.

Skorocel -sirup z neho uľahčuje vykašliavanie. Čerstvé listy opláchneme a vložíme do zaváraninového pohára, zasypeme cukrom, dobre utlačíme a vrstvíme, kým nie je plný. Pohár umiestnime na dva mesiace na tmavé miesto. Potom sirup precedíme, prelejeme do hrnca a necháme variť 2 minúty. Ešte horúci nalejeme do pripravených fľiaš a skladujeme na tmavom mieste. Pri kašli podávame 1 polievkovú lyžicu niekoľkokrát denne.

Na kašeľ veľmi dobre zaberajú aj odvary zo sušených byliniek. Najlepšími pomocníkmi sú: tymián, bazalka, medovka, kvet lipy, kvet bazy, či aníz. Najlepšie chutia s medom a citrónom.

Čítajte tiež: Mastná pochúťka opäť prekvapuje: Ďalšie liečivé vlastnosti slaniny odhalené!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9