Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolučnému trendu podľahli i celebrity: Vo veľkom zahadzujú šampóny!

Množstvo ľudí odhadzuje šampóny, plné chemických látok!
Množstvo ľudí odhadzuje šampóny, plné chemických látok! (Zdroj: profimedia.sk)

Množstvo ľudí sa dalo na „no poo“, čo je po anglicky nový trend v starostlivosti o vlasy. Ide o revolučnú metódu, ktorá preferuje návrat k prírode. Nabáda k tomu, aby ste zahodili klasické šampóny plné chémie a nahradili ich len obyčajnou vodou.

O čo ide?

Zástancovia tejto metódy sú presvedčení o tom, že ak si šampónom umyjete vlasy, zbavíte ich prirodzeného mazu. Pokožka tak zvýši jeho tvorbu, vlasy sú mastnejšie a musia sa častejšie umývať. Spôsobujú to dráždivé chemické látky, ktoré poškodzujú zdravie vlasov a pokožky hlavy. Veria, že ak človek zahodí šampón a nebude si vlasy umývať týmito škodlivými prípravkami, budú mať oveľa lesklejšie, hustejšie vlasy, jednoducho budú lepšej kvality.

Na sociálnych sieťach vzniká čoraz viac skupín, kde sa ľudia otvorene priznávajú k návratu k prírode. Dokonca aj niektorým celebritám miznú šampóny z poličiek, ako napr. Jessica Simpson, Gwyneth Paltrow, Nicole Scherzinger, Adele a miláčik žien Robert Pattison či Johny Depp!

Na vlastnej koži

Medzi nich patrí blogerka Lucy Aitkenová, ktorá dala zbohom kozmetickým výrobkom. Kedysi si ani jeden deň nevedela predstaviť bez suchého šampónu, no tentokrát dala prednosť len obyčajnej vode. Už dva roky nepoužila šampón a ako hovorí, zdravšiu a silnejšiu hrivu ako má teraz, nikdy nemala! Stop šampónom dala aj Američanka Susan, ktorá tak spravila hlavne zo zvedavosti, čo sa stane. „No poo“ si veľmi pochvaľuje a teší sa z krásnych vlasov.

Kedysi raz za mesiac, teraz každý deň

V minulosti ľudia umývali vlasy len raz za mesiac. Ako však doba, z hľadiska osobnej hygieny, pokročila, zvýšila sa i frekvencia používania šampónov na dvakrát týždenne. A dnes? V súčasnej dobe si mnohí z nás umývajú vlasy aj každý deň! Jednoducho sa rýchlo mastia. Že by to bolo kvôli škodlivým chemickým látkam, ktorých je v kozmetických výrobkoch čoraz viac a ktoré narušujú ochrannú vrstvu vlasov a ničia prirodzené pH?

Aké sú možnosti?

Nahradiť šampóny len obyčajnou vodou je drastickejšia zmena, na ktorú si musia vlasy a pokožka hlavy zvyknúť. A to niekedy trvá dlhšie, ako by si človek predstavoval. Preto sa stane, že sa niekoľko týždňov po zahodení šampónov budú vlasy veľmi mastiť, čo by však neskôr malo prejsť.

Ďalšou možnosťou je pristúpiť na miernejšiu zmenu a dať prednosť prípravkom prírodnejšieho charakteru.

„V súčasnosti je v kozmetike množstvo prídavných látok, konzervantov, parfumov a i, ktoré by však u normálne reagujúcej pokožky nemali spôsobiť podráždenie, prípadne alergickú reakciu. Treba však regulovať množstvo používanej kozmetiky a frekvenciu používania. U ľudí s citlivou pokožkou je vhodná kozmetika z radu sensitive, prípadne produkty zakúpené v lekárni. Oplatí sa sledovať aj zloženie kozmetiky. Na trhu je dnes množstvo produktov, ktorých zloženie je inšpirované prírodou – teda hlavné účinné zložky pochádzajú z prírody,“ povedala dermatologička MUDr. Zuzana Murárová z kliniky TOMAR.

Ako na to?

Ak sa chystáte podstúpiť tento experiment, je najvyšší čas! Najideálnejšie je začať na jar alebo práve na jeseň, keďže v zime sa nosia čiapky a vlasy sa viac mastia a v lete sa zase viac spotia. Nechcete použiť ani prírodnú alternatívu? Nastavte si vyššiu teplotu vody a silný prúd, čím odstránite prebytočný maz z vlasov a premasírujete si pokožku. Nakoniec si prepláchnite vlasy studenou vodou. Tak si prekrvíte pokožku a postupne ju otužujete.

Je to vaše rozhodnutie

Je teda len na vás, či rozhodnete pre „no poo“ alebo ostanete verní šampónom.

„Je to v podstate voľbou každého človeka, ako sa stará o svoju pokožku, vlasy či nechty.  Tak, ako to niekomu môže vyhovovať, iní môžu pozorovať nežiaduce zmeny na pokožke vlasov a na vlasoch (zvýšené mastenie, prípadne presušenie). Samozrejme, týmto nikoho neodhováram od vyskúšania „No poo“ metódy,“ povedala MUDr. Zuzana Murárová.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9