Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zabudnite na podprsenky: Nepomáhajú, skôr spôsobujú ovisnuté prsia

Ženy by nemali nosiť podprsenky, údajne spôsobuje ovisnuté prsia.
Ženy by nemali nosiť podprsenky, údajne spôsobuje ovisnuté prsia.

Ženy už odjakživa dobre vedeli, prečo nosia podprsenku. Boli presvedčené, že pomáha pri bolestiach chrbta, s pribúdajúcim vekom im vďaka nej prsia toľko pod vplyvom gravitácie neklesali a hlavne držali tvar. Francúzi však tvrdia, že to nie je pravda. Ba práve naopak, podprsenky škodia a spôsobujú ovisnuté prsia.

Nová francúzska štúdia skúmala ženské prsia 15 rokov a zistila, že podprsenka nepomáha od bolestí chrbta a nedokáže zariadiť, aby prsia dlhšie držali svoj tvar. Podľa francúzskych vedcov by ženám bolo lepšie, keby ju vôbec nenosili. Jednoznačne tvrdia, že podprsenka skôr napomáha, ako bráni ovísaniu pŕs.

S podprsenkou povisnú skôr

Autormi štúdie je tím vedcov pri univerzite Besançon vo východnom Francúzsku, pričom vedúcim tohto výskumu je Jean-Denis Rouillon. K šokujúcim výsledkom štúdie prišiel po tom, ako strávil dlhé roky meraním zmien tvaru a orientácie pŕs 130 žien.

"Lekársky, fyziologicky, anatomicky - prsia nemajú žiadnu výhodu, keď im je odoprený účinok gravitácie. Naopak, s podprsenkou povisnú skôr!" povedal profesor Jean-Denis Rouillon, z University of Besancon, ktorý viedol 15-ročné štúdium ženských pŕs.

Život bez podprsenky je skvelý

Samotné účastníčky výskumu potvrdzujú jeho tvrdenie a nevedia si vynachváliť každodenný život bez nosenia podprsenky.

"Podprsenku nenosím už 2 roky a pociťujem len samé výhody. Nemám bolesti chrbta, dýcha sa mi lepšie a celkovo sa lepšie cítim ako predtým," hovorí nadšene o výhodách nenosenia podprsenky 28-ročná Capucine.

Celé roky boli ženy presvedčené o tom, že dobrá podprsenka je základ. No francúzska štúdia všetko poprela a jednoznačne radí ženám, aby podprsenky nenosili. Otázkou ostáva, ako je to u žien s veľkými prsiami, ktoré športujú...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9