Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabúdate mená? Triky od experta na ľudskú pamäť, ktoré skutočne zaberajú!

Množstvo ľudí pri zoznámení zabúda meno dotyčnej osoby.
Množstvo ľudí pri zoznámení zabúda meno dotyčnej osoby. (Zdroj: profimedia.sk)

Určite to každý z vás zažil. S niekým ste sa zoznámili a po niekoľkých minútach konverzácie s dotyčnou osobou zistíte, že neviete, ako sa volá. Naša pamäť sa s nami poriadne zahráva. Expert na ľudskú pamäť prezradil taktiku, vďaka ktorej to už bude minulosťou!

Podľa odborníka na ľudskú pamäť Billa Clennana až 98 % ľudí si vie zapamätať tvár, no s menom už majú problém. Potvrdil to na základe ankety, ktorej sa zúčastnili tisícky ľudí. Takmer každý má problém zapamätať si meno. Ako je možné, že si vieme zaradiť tvár, no na meno si nespomenieme? Obvykle už po piatich minútach na to zabudneme. Podľa odborníka je na vine nedostatočná koncentrácia.

Možno si to neuvedomujete, ale faktom je, že pri zoznámení sa sústredíme na stisk ruky, vzhľad človeka a jeho vystupovanie. Keď nám povie svoje meno, považujeme ho v tej chvíli za nepodstatnú vec, preto len preletí centrom našej krátkodobej pamäte.

Trik č. 1

Je to síce infaltilné, ale má osoba, s ktorou ste sa zoznámili niečo, čo ste si hneď všimli a nešlo to prehliadnuť? Napr. krivý nos? Spojte si meno osoby s touto fyzickou črtou.

Trik č. 2

Ide o podobný trik, ako v predošlom. Tým, že si meno budete vedieť priradiť ku konkrétnej tvári, skôr si ho zapamätáte. Taktiež pomôže, ak si tú osobu zasadíte do špecifickej situácie.

Ak si zapíšete osobu do telefónu, uveďte kde a za akých okolností ste sa zoznámili. Aspoň nebudete zmätení a hlavne zistíte, kto je Sonička či Dávid, ktorý vám pribudol v telefónnom zozname. Množstvo ľudí má pod tým istým menom uložených viacero osôb.

Trik č. 3

Opakovanie je matkou múdrosti. Aj v tomto prípade to platí. Keď sa dozviete meno konkrétnej osoby, stále ho opakujte a používajte vo vetách. Aspoň sa vám meno ľahšie vryje do pamäti a osoba vďaka vám bude mať pocit, že sa o ňu zaujímate.

Pomôžu neurobické cviky

Podľa Billa Clennana môžete pravidelne cvičiť svoju pamäť, resp. mozog. Pomôžu vám tzv. neurobické cviky, pri ktorých zapojíte do činnosti čo najviac zmyslov a plne sa na činnosť sústredíte. Ide o jednoduché cviky, ktoré ste už určite vyskúšali. Pomôže napr. ak pôjdete na prechádzku so psom úplne inou trasou, ako ste zvyknutí. Alebo sa vyberiete do iného obchodu a pôjdete iným dopravným prostriedkom.

Sprchovali ste sa niekedy so zavretými očami? Práve vtedy sa ostatné zmysly aktivujú. Alebo majte po ruke viacero parfumov a striedajte ich. Vtedy sa vám vône budú zdať intenzívnejšie.

Spôsobov ako precvičiť svoj mozog je strašne veľa. Stačí, ak každý deň spravíte niečo inak, ako ste boli zvyknutí. Ani o tom nebudete vedieť, ale tak udržíte svoj mozog fit!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9