Vyšetrenie, z ktorého majú muži najväčšie obavy: Môže ich zachrániť

Urológov sa väčšina mužov bojí.
Zdroj: photl.com
2014-03-20 17:00:00

Väčšina mužov má obavy z vyšetrenia prostaty. Je však jediným spôsobom včasného odhalenia vyliečiteľného štádia rakoviny prostaty. Prostatu lekár vyšetruje preventívne u všetkých mužov starších ako päťdesiat rokov, u pacientov s podozrením na ochorenie prostaty alebo pri kontrolách už existujúcej liečby v urologickej ambulancii.


Čo trápi mužov?

Najčastejším problémom týkajúcim sa prostaty je jej zväčšenie.

Nastať môže aj zápal (prostatitída) a v najnepriaznivejšom prípade karcinóm prostaty. Príznaky oboch sú veľmi podobné a laik ich nemusí rozlíšiť. Ak sa objavia, je nutné navštíviť lekára - urológa.

Muž, u ktorého sa v rodine vyskytlo zhubné ochorenie prostaty, by mal najneskôr v 40 rokoch navštíviť praktického lekára i urológa.

Zväčšená prostata

Nezhubné zväčšenie prostaty má asi šesťdesiat percent 60-ročných mužov a až osemdesiat percent 80-.ročných mužov. Prostata sa zväčšuje, tlačí na močovú trubicu a zhoršuje prietok moču. Medzi charakteristické príznaky patrí:

  • Slabý, pomalý alebo prerušovaný prúd moču s oddialeným začiatkom močenia.
  • pocit neúplného vyprázdnenia.
  • Pocit naliehavého nutkania na močenie.
  • Častejšia frekvencia močenia alebo aj bolestivosť v podbruší.

Zápal

Býva najčastejšie u mladších mužov a je zvyčajne spôsobený bakteriálnou infekciou, ku ktorej môže dôjsť pohlavným stykom. K príznakom patrí bolestivé a časté močenie, bolesti v dolnej časti chrbta aj v genitáliách, horúčka, niekedy aj krvavý výtok. Na diagnostiku infekcie sa používa rozbor moču a krvi, liečba je antibiotikami.

Priebeh vyšetrenia

Ešte pred vyšetrením vás lekár požiada o vyplnenie dotazníka. Lekár vyšetrí prostatu cez konečník alebo aj ultrazvuk. Tento postup vyšetrenia cez konečník nie je príjemný, ale je potrebný na konkrétnu diagnostiku a vylúčenie ochorenia prostaty.

Pri vyšetrení sa vykonáva tiež rozbor moču a krvi. Stanovujú sa aj prostatické antigény alebo sa spraví urodynamické vyšetrenie pomocou katétra zavedeného do močových ciest a mechúra.

Dôležitá je prevencia

K faktorom, ktoré zvyšujú riziko, patrí nesprávne stravovanie, predovšetkým vysoký podiel živočíšnych tukov a červeného mäsa, fajčenie, diabetes, kontakty s herbicídmi a pesticídmi. Okrem vylúčenia týchto zdravotných rizík prispieva k prevencii rakoviny prostaty vitamín E, selén, viac  rýb, zeleniny, ovocia, varených paradajok (paradajkový džús), sóje, tekvicových semienok.

Cena

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca zaň, ako za kompletné vyšetrenie, zaplatí okolo 30 eur. Záleží na zdravotnom pracovisku, ktoré vyšetrenie vykonáva.

2014-03-20 17:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia