Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chutné paradajky začiatkom jari? Farmár prezradil veľké pestovateľské tajomstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Babindol)

Vonku môže byť aj mínus desať a neďaleko Nitry sa každý deň červenajú paradajky. Zázrak? Miestna rarita? Tak trochu. Vďaka moderným technológiám je možné, aby aj zimné paradajky boli zdravé a chutili rovnako šťavnato ako letné. Viac nám o tom porozprával Jozef Porubský, prevádzkový riaditeľ Farmy Babindol.

 

Ako môže zákazník v obchode rozoznať zdravú a kvalitnú paradajku od nekvalitnej? Hovorí sa, že paradajky by mali mať výraznú vôňu aj chuť. Určite by nemali byť kyslé, slabočerveno sfarbené a už vôbec nie nedozreté, ako to často býva pri „zimných paradajkách“.

Presne tak, odpovedali ste si sama. Paradajka má voňať, chutiť, byť pekne vyfarbená a dostatočne tvrdá. Zimné a letné paradajky by sa v senzorickom hodnotení nemali veľmi líšiť. To, prečo si myslíme, že sa líšia, je fakt, že donedávna sa u nás dali v zime kúpiť iba paradajky pestované tisíce kilometrov od Slovenska, oberali sa ešte nezrelé, dozrievali a „vyfarbili“ sa cestou v kamióne. No zber nedozretej paradajky neumožní, aby mala dostatok vitamínov, takisto sa nerozvinie jej vôňa a chuť. Rovnako obsah karotenoidov, najmä zdravého lykopénu, ktorý spôsobuje pekné sfarbenie plodov, je veľmi nízky.

Chutné paradajky začiatkom jari?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Babindol)

Čím sa líšia paradajky z vašej farmy od iných paradajok, ktoré sa bežne objavujú v potravinách? Prečo sú tieto slovenské paradajky výnimočné?

Ich najväčšia prednosť spočíva v tom, že sú oberané v ideálnej zrelosti, a aj v zimnom období sú dostatočne zdravé, sladké a voňavé. Po zbere sa v skladoch dlho nezdržia a takmer okamžite putujú do obchodov k zákazníkom na slovenský trh. Nemusíme sa báť, že po ceste k nám v kamióne zmenia svoje vlastnosti.

Koľko odrôd paradajok na farme pestujete a na akej ploche?

Momentálne pestujeme osem odrôd paradajok na 7,5 hektároch pestovateľskej plochy.
V Babindole jednu odrodu na 2,2 hektároch a v Leviciach sedem odrôd na 5,3 hektároch.

Chutné paradajky začiatkom jari?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Babindol)

Ako dokážete dopestovať v zime paradajky, ktoré chutia ako letné?

Naše skleníky sú vykurované i dosvecované. Keď je vonku mínus desať a slnko svieti iba osem hodín denne, inak to nejde. Každá rastlina na to, aby nám dala dobrú a kvalitnú úrodu aj v zimných podmienkach pestovania, potrebuje dostatok svetla, tepla, optimálne vlhké ovzdušie s dostatočným množstvom CO2 a pravidelný presný prísun živín formou závlahy. Ak toto dokážeme rastlinám poskytnúť, a ak k tomu pridáme dennú starostlivosť každého pracovníka skleníka, odmenia sa nám dobrou a kvalitnou úrodou.

Ako dokážete zabezpečiť, aby mali rastliny po celý rok dostatok tepla a slnečného žiarenia?

Slnečného žiarenia v zimných mesiacoch je v skleníku málo, preto ho musíme nahradiť svietením. Vieme si vyrobiť dostatočné množstvo elektrickej energie a dávame rastlinám svetlo práve takej vlnovej dĺžky, akú potrebujú. Teplo, ktoré vzniká pri výrobe elektrickej energie, potom používame na vykurovanie skleníka.

Chutné paradajky začiatkom jari?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Babindol)

Je súčasťou pestovania aj participácia nejakého hmyzu?

Samozrejme. Kľúčovými sú pre nás čmeliaky, ktoré ako jediné dokážu opeliť naše paradajkové kvety. V každom skleníku je asi 80 úľov a a v každom je asi 120 čmeliakov. Táto armáda čmeliakov nám opelí každý kvietok. Okrem nich nám v boji proti škodcom pomáha aj užitočný hmyz. Ten dokáže takmer v plnej miere nahradiť používanie insekticídov. Sú to „predátori“, ktorí likvidujú škodcov už v počiatočnom štádiu vývoja, a pritom rastlinám neškodia. Takto vieme bojovať s molicami, voškami a s roztočmi.

Chutné paradajky začiatkom jari?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Babindol)

Používate na ošetrovanie plodov pesticídy?

Chémiu používame minimálne. Na prevenciu proti chorobám používame sulfátory, široké spektrum extraktov z rastlín a proti škodcom sa snažíme bojovať pomocou spomínaného dravého hmyzu.

Aké živiny musí pôda, respektíve substrát obsahovať, aby sa paradajkám darilo?

V podmienkach komerčného mimosezónneho pestovania paradajok je ideálne používať sterilný kokosový substrát, ktorý je najkvalitnejším a zároveň najdrahším podkladom na pestovanie vôbec. Takýto substrát umožňuje koreňovej sústave optimálny rast. Pomocou kvapôčkovej závlahy dokážeme dodať každej rastlinke presne toľko vlahy a živín, koľko potrebuje a aby živiny koreňová sústava mohla lepšie prijať, obohacujeme substrát ešte o užitočné huby a baktérie. Takéto podmienky sú predpokladom pre dobrý vegetatívny aj generatívny rast, vývin rastlín a dostatočné nasadenie kvalitných plodov.

Chutné paradajky začiatkom jari?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Babindol)

Viac o téme: ParadajkyFarma Babindol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9