<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 46b43fb12b8228aa0c6df6dfd68f1d77daa858a1 Náhrada špenátu, na ktorú mnohí zabudli: Objavte zeleninu so silným protirakovinovým účinkom! | Vyšetrenie.sk

Náhrada špenátu, na ktorú mnohí zabudli: Objavte zeleninu so silným protirakovinovým účinkom!

16.03.2018

Čo je toto za čudo? Listová zelenina, ktorá takmer upadla do zabudnutia a my ju teraz chceme presláviť. Mangold (nazývaný aj listová cvikla alebo stredomorský špenát) patrí k nutrične najhodnotnejším druhom zeleniny.

Je veľmi bohatý na minerály (vápnik, horčík, mangán, draslík, železo) a vitamíny (C, E, A a K), ale aj viaceré fytochemikálie: betakarotén, luteín a zeaxantín. Takže ak máte obavy zo šedého zákalu, behom do obchodu po mangold. Antokyaníny so silným protirakovinovým účinkom tiež asi nie sú na zahodenie. U nás je mangold dostupný zvyčajne od júna do júla, ale ten z dovozu kúpite v podstate po celý rok. Ak máte dnu, nekonzumujte ho často, alebo ho povarte dlhšie a vodu vylejte. A tu nájdete popis jeho pestovania v našich podmienkach.

Ako uskladniť mangold?

  • pred uskladnením ho neumývajte
  • vložte ho do igelitového vrecúška, z ktorého vytlačte čo najviac vzduchu a uzavrite
  • najvhodnejším miestom na uskladnenie je chladnička – tam dolu pri ostatnej zelenine

Ako pripraviť mangold pred varením?

  • dôkladne mangold umyte a zbavte ho drevnatých častí stoniek, zdravé stonky ale nevyhadzujete
  • pri krájaní veďte nôž kolmo na stonky a hrúbku pásiku voľte podľa odhadovanej dĺžky varenia
  • stonková časť na pásiku by nemala byť dlhšia ako 2 – 3 cm

Ako uvariť mangold zdravo a šetrne?

  • 3-minutové varenie v otvorenom hrnci je pre mangold ideálne: zbaví sa nadbytočných kyselín (včítane oxálovej = šťavelovej) a súčasne bude tak akurát al dente
  • dlhšie varenie zbaví mangold krehkosti (= budete mať v hrnci divnozelené vechte) a a krásnej zelenej farby (chlorofyl a horčík sa vyplavia do vody = veľká škoda)

Ako určite nevariť mangold?

  • dusenie v tomto prípade nie je vhodné, pretože mangoldu ostane horká chuť

Ako servírujú mangold vo svete?

  • v Taliansku podávajú mangold s olivovým olejom a paradajkami, často je aj súčasťou zeleninovej polievky minestrone
  • v Grécku sa pripravuje s pórom, cesnakom a kôprom
  • v Libanone si ho (najmä stonkový mangold) namáčajú do nátierky hummus
  • vo Francúzsku ho dokonca pridávajú aj do dezertov

Aké sú zdravotné účinky mangoldu?

  • protirakovinový účinok (vláknina, antokyanáty a antioxidanty) – chráni najmä hrubé črevo
  • znižuje hladinu kreatinínu a urey – chráni najmä obličky diabetikov
  • pomáha pri zápche
  • chráni zdravie kostí: veľa vápnika, horčíka a vitamínu K
  • chráni oči pred kataraktou a makulárnou degeneráciou: vysoký obsah betakaroténu, luteínu a zeaxantínu (viac ako nejaké ostrovi„t“ky z lekárne)
  • srdce a cievy chráni horčík, draslík, vláknina a antioxidačné vitamíny
  • prevencia a liečba anémie: skvelý rastlinný zdroj železa

AKV recept na mangold

  • 400 g mangoldu (povareného vo vode 3 minúty podľa návodu uvedeného vyššie)
  • Dresing: 3 PL panenského olivového alebo tekvicového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 1 rozdrvený strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie

Uvarený mangold vyberieme z hrnca, vidličkou vytlačíme nadbytočnú tekutinu a zlejeme. Potom ho vo väčšej nádobe, kým je ešte teplý, dôkladne premiešame s dresingom. Môžete pridať aj pokrájané sušené paradajky, nasekané vlašské orechy a parmezán. Mňam!

16.03.2018  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Diskusia