Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Rusko útočilo na Dnepropetrovskú oblasť! Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV – Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO - Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Informujeme na základe správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 785

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 785 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 - 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala na platforme Telegram šéfredaktorka prokremeľskej televízie RT Margarita Simonjanová.

"Russell Bentley, prezývaný Texas, skutočný Američan, skutočne z Texasu, bol zabitý v Donecku. Bojoval tam za našich chlapcov," uviedla Simonjanová. Ďalšie podrobnosti neuviedla. Polícia v Donecku 8. apríla oznámila, že 64-ročný Bentley, je nezvestný po tom, čo išiel pomáhať obetiam ukrajinského útoku na mesto.

21:49 Ruské útoky na Dnepropetrovskú oblasť zabili 8 ľudí.

21:10 Putin udelil hodnosť generálmajora vedúcemu „honu na gayov“ v Čečensku.

20:12 Predseda bývalej vládnej komisie na vyšetrenie pádu lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczyňským a 95 ďalšími osobami na palube sa v piatok ohradil proti spochybňovaniu záverov, ku ktorým jeho tím dospel pri vyšetrovaní. Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

18:58 Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry APA a MTI. "Keby nebolo Fideszu a KDNP (Kresťanskodemokratická ľudová strana), keby vláda nebola v rukách národných síl, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne," vyhlásil Orbán.

18:37 Ruské strely, ktoré dnes zasiahli Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny, poškodili prístavnú infraštruktúru. Pri útoku bol jeden človek zranený, uviedol dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Kipera. Ruské strely dnes poškodili prístavné zariadenia, patriace Ukrajine a Singapuru, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

18:04 Slováci vyzbierali takmer 2 milióny eur na muníciu pre ukrajinskú armádu.

17:07 Krajiny Severoatlantickej aliancie sa zhodli na poskytnutí ďalších systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii. Po dnešnej diskusii ministrov obrany vo formáte Rady NATO - Ukrajina to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Krajiny, ktoré uvedenými systémami nedisponujú, podľa neho prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

17:00 Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa EÚ. Nový balík sankcií bude zahŕňať represívne opatrenia proti aktérom, ktorí obchádzajú existujúce sankcie voči Rusku. Pravdepodobne dôjde aj k ďalšiemu rozšíreniu zoznamu osôb a subjektov, ktorých majetok v EÚ bude zmrazený.

16:18 Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih. "Toto bolo lietadlo, ktoré bombardovalo Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa za naše mestá a civilistov," povedal pre agentúru AFP hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš.

16:00 Pri ruskom útoku proti Dnepropetrovskej oblasti z 19. apríla zahynulo najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí a 34 bolo zranených, uviedli miestne úrady s odvolaním sa na aktualizované údaje.

14:26 Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Od hybridných útokov, ktoré podniklo v novembri 2021 Bielorusko proti Litve, Lotyšsku a Poľsku, všetci vieme, že (ruský prezident Vladimir) Putin a jeho spojenci robia z migrantov prostriedok na testovanej našej obrany a snažia o našu destabilizáciu," uviedla von der Leyenová. "Teraz sa Putin sústreďuje na Fínsko," dodala.

13:24 Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred "katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo" v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou, píše TASR na základe agentúry AFP.

13:11 Ruské útoky na Ukrajine si za posledný deň vyžiadali 12 mŕtvych a 35 zranených. Podľa regionálnych úradov boli ruské útoky zamerané na Odeskú, Mykolajivskú, Luhanskú, Záporožskú, Charkovskú, Dnepropetrovskú, Sumskú, Chersonskú a Doneckú oblasť.

12:27 Tusk vyzýva poľských poľnohospodárov, aby zastavili blokádu ukrajinských hraníc, keďže v hre je "osud vojny". Poľský premiér Donald Tusk vyzval poľských poľnohospodárov, aby prestali blokovať hranice s Ukrajinou, informoval včera Poľský rozhlas.

12:26 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil dnes zdravotnícku rotu 95. samostatnej leteckej útočnej brigády v Doneckej oblasti, informovala prezidentská kancelária Ukrajiny.

11:12 Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

10:54 Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda, informuje TARS podľa správ agentúr AFP a AP.

10:10 Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na palube bombardéra boli štyria piloti, ktorí sa katapultovali. Troch záchranári našli krátko po nehode.

9:31 Rusko v noci na dnes zaútočilo raketami na Dnepropetrovskú oblasť na východe Ukrajiny a zabilo najmenej osem ľudí, vrátane dvoch detí, informoval šéf vojenskej správy druhého najväčšieho ukrajinského regiónu Serhij Lysak. Ďalších 25 ľudí je podľa neho zranených. Ukrajinské dráhy informovali, že zasiahnutá bola železničná infraštruktúra, stanica v Dnipre prerušila premávku.

9:17 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Protilietadlové raketové jednotky vzdušných síl v spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér Tu-22M3, nositeľa striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú pri útočení na ukrajinské mestá," uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

8:06 Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru Interfax. K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

7:44 Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade, píše TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

7:38 Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Bill Burns. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Varovanie prichádza krátko pred tým, ako bude Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v sobotu hlasovať o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov. Americkú vojenskú pomoc už niekoľko mesiacov blokujú republikánski zákonodarcovia spriaznení s Donaldom Trumpom, ktorý sa snaží o znovuzvolenie.

7:05 Ruské sily dnes ráno zaútočili raketami na Dnepropetrovskú oblasť, pričom zabili dvoch civilistov a najmenej 15 ďalších zranili, informovali predstavitelia.

7:04 Natália Humeniuková bola odvolaná z funkcie vedúcej tlačového oddelenia Južného operačného veliteľstva armády, oznámil generálny štáb.

6:31 Výbuchy v Odese. Podľa spravodajského portálu Suspilne obyvatelia ráno počuli výbuchy v južnom meste Odesa.

6:30 Ruské sily ráno zaútočili raketami na Dnepropetrovskú oblasť, pričom podľa úradov zabili jednu ženu a najmenej deväť ďalších osôb zranili.

Donald Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

"Všetci súhlasia s tým, že prežitie a sila Ukrajiny by mali byť pre Európu oveľa dôležitejšie ako pre nás, ale sú dôležité aj pre nás! Pohni sa, Európa!" uviedol Trump na svojej vlastnej sociálnej sieti Truth Social. Trump, napriek tomu, že už nie je vo funkcii hlavy štátu, má značný vplyv na mnohých republikánov vo Washingtone, ktorí odkladajú poskytnutie novej vojenskej pomoci Kyjevu, pričom trvajú na tom, že ich prioritou je momentálne boj proti nelegálnej imigrácii na mexických hraniciach. Patová situácia medzi demokratmi a republikánmi spôsobila, že Ukrajina má nedostatok munície a obranných systémov, a spôsobila, že prehráva vo vojne s ruským agresorom.

Trump, ktorý bude v novembri bojovať s prezidentom Joeom Bidenom o Biely dom, ďalej napísal: "Prečo Spojené štáty poskytli Ukrajine o vyše 100 miliárd dolárov viac než Európa, a pritom nás delí oceán? Prečo Európa nemôže dorovnať výšku peňazí, ktoré USA vynakladajú na pomoc krajine v zúfalej situácii?" Snemovňa reprezentantov USA bude v sobotu hlasovať o novom balíku vojenskej pomoci, ktorý by uvoľnil miliardy dolárov pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. Biden vyzval Kongres, aby balík schválil, a prisľúbil, že zákon okamžite podpíše. Trump vyvolal v Európe paniku, keď vo februári pohrozil, že ukončí bezpečnostné záruky pre členov NATO, ak nebudú podľa neho dostatočne finančne prispievať do Aliancie.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu