Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zem zasiahla laserová správa zo vzdialenosti vyše 200 miliónov kilometrov: Neuveríte, kto ju vyslal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a vesmír uviedol, že Zem nedávno dostala laserovú správu zo vzdialenosti viac ako 200 miliónov kilometrov. Priaznivci konšpiračných teórií a mimozemských civilizácií však budú sklamaní.

Na Zem dorazila správa zo sondy Psyche vzdialenej od našej planéty 225 miliónov kilometrov. Podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) by tento pôsobivý výkon mohol pripraviť podmienky pre budúce misie na Mars. „Tento úspech naznačuje, ako by kozmické lode mohli v budúcnosti využívať optickú komunikáciu s vyššou rýchlosťou prenosu komplexných vedeckých informácií, ako aj snímok a videí vo vysokom rozlíšení, čo podporí ďalší veľký skok pre ľudstvo: vyslanie ľudí na Mars,“ vysvetlila vesmírna agentúra. Laserová správa bola na Zem prenesená vysielačom NASA Deep Space Optical Communications, ktorý sa v súčasnosti nachádza na palube vesmírnej sondy Psyche, informuje portál Space.com.

Vysielač vysiela a prijíma údaje prostredníctvom teleskopu s 8,6-palcovou apertúrou. „Počas preletu 8. apríla sme odoslali približne desať minút duplikovaných údajov z vesmírnej sondy,“ uviedla Meera Srinivasanová z Laboratóriu prúdového pohonu NASA v Južnej Kalifornii vo vyhlásení. „Dovtedy sme v linkách zo sondy Psyche posielali testovacie a diagnostické údaje. Ide o významný míľnik projektu, pretože naznačuje, ako sa môže optická komunikácia prepojiť s rádiofrekvenčným komunikačným systémom kozmickej lode,“ dodala.

Experiment sa začal v decembri 2023, keď sa Psyche nachádzala len 30 miliónov kilometrov od Zeme. Počas tohto prvého testu sa údaje prenášali rýchlosťou 267 megabitov za sekundu, čiže rýchlosťou porovnateľnou so sťahovaním širokopásmového internetu. V súčasnosti je sonda ďalej, takže rýchlosť odosielania a prijímania údajov sa znížila. Počas posledného testu sonda prenášala údaje rýchlosťou 25 megabitov za sekundu. Hoci sa to môže zdať málo, podľa NASA to ďaleko prevyšuje cieľ projektu, ktorý mal dokázať, že na takúto vzdialenosť je možné preniesť aspoň jeden megabit za sekundu.

Vedúci letových operácií projektu Ken Andrews povedal: „Išlo o malé množstvo údajov prenesených v krátkom čase, ale skutočnosť, že to robíme teraz, prekonala všetky naše očakávania.“ Predtým NASA používala na komunikáciu s misiami, ktoré sa pohybujú mimo Zeme, len rádiové vlny. „Keď rastie dopyt po dátach na Zemi, optické vlákna nahrádzajú staré telefónne linky. Prechod z rádiovej komunikácie na optickú komunikáciu umožní zvýšiť rýchlosť prenosu dát v celej slnečnej sústave s desať až sto násobnou kapacitou najmodernejších systémov, ktoré v súčasnosti používajú vesmírne lode,“ vysvetlila NASA.

Viac o téme: VesmírSondaSprávaNASAPsyche
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu