Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pošlite psoriázu k slovenskému Mŕtvemu moru!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Psoriázou podľa štatistík trpí na Slovensku viac, ako 200 000 evidovaných pacientov. V slovách neinfekčné, chronické autoimunitné ochorenie sa však neskrýva celá pravda o lupienke. Táto choroba nepostihuje len telo. Vedeli ste, že existujú kúpele, ktoré sa špecializujú na liečbu psoriázy?

Najčastejšie prepukne okolo 20. roku života, no v podobe akútneho výsevu sprevádzaného svrbením, praskaním a olupovaním kože nie je zriedkavá ani u detí vo veku do 6 rokov. U detí okolo 12 roku života býva psoriáza diagnostikovaná už ako chronické ochorenie, ktoré je typické striedaním bezpríznakových období a akútnych fáz. Psoriáza patrí podľa štatistík medzi jedno z troch najčastejších kožných ochorení. Nezriedka sa k nej pridruží aj takzvaná psoriatická artritída - chronický zápal kĺbov sprevádzaný bolesťami a ťažkosťami s pohybom. Z chronického charakteru ochorenia vyplýva pacientom, ktorí ním trpia nárok na kúpeľnú liečbu.

Pošlite psoriázu k slovenskému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Vonkajšie prejavy psoriázy okolie pozná len ako fľakatú pokožku s belavými šupinami, na prvý pohľad jej stav pripomína hojacu sa popáleninu. Chorý žiaľ pozná aj druhú stranu mince – svrbenie a citlivosť pokožky, ktorej sa denne musí podriadiť a navyše pohľady všetkých naokolo. Práve tie pohľady a jemné náznaky prekvapenia okolia sú tým, čo pacientom trpiacim psoriatickou dermatitídou – neinfekčným kožným ochorením nepridáva na psychickej pohode.

Mnoho ľudí trpiacich psoriázou sa hanbí za svoje ruky, kolená, lakte, líniu vlasovej pokožky – za časti tela, ktoré toto kožné ochorenie najčastejšie postihuje. Krátke rukávy a nohavice sú pre nich aj v najväčších horúčavách tabu a vyhýbanie sa pohľadom a fyzickému kontaktu majú natrénované na poloprofesionálnej úrovni. Na Slovensku pritom máme kúpele úzko špecializované na liečbu kožných ochorení.

Nechceme, aby to znelo až príliš dramaticky, no keď navštívite akékoľvek fórum či platformu, kde ľudia o svojom probléme so psoriázou rozprávajú, pochopíte jej hĺbku. Hĺbku izolácie, nízkeho sebavedomia a sebahodnotenia a aj širokú paletu psychických problémov, ktoré má neustále vyhýbanie sa kontaktu za následok.  

Vo svete, kde hrá dokonalosť prím...

...ste pomyselným „škaredým káčatkom“. Ste stigmatizovaní na viditeľných častiach tela a často nemáte chuť ani energiu čeliť zvedavým pohľadom a otázkam okolia. Ako pacient viete, že toto kožné ochorenie sa vyliečiť nedá. Dajú sa však efektívne tlmiť jeho prejavy a je možné udržať ich na uzde až do takej miery, že vás choroba neoberá o pohodlie a nebije do očí. Nad všetkými modernými a premyslenými spôsobmi liečby je jeden, ktorý sa praktizuje už viac, ako 40 rokov s fantastickými výsledkami v nenápadnej obci na západnom Slovensku. Kúpele, ktoré sú právom označované ako slovenské Mŕtve more sú určené na liečbu chronických kožných ochorení.

Pošlite psoriázu k slovenskému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Kúpele Smrdáky sú absolútnym stredoeurópskym unikátom. Sústredia sa na liečbu rozmanitých kožných ochorení a evidentné zlepšenie stavu pokožky je darček, ktorý si po kúpeľnom pobyte v Smrdákoch odnáša viac, ako 95 % pacientov. Výsledky nie sú chvíľkové – z efektu liečby v kúpeľoch sa pacienti tešia pol až trištvrte roka. Kúpeľnú liečbu pritom môžu absolvovať ako samoplatcovia, tak aj poistenci, ktorým ju schváli ich zdravotná poisťovňa. V takomto prípade návrh na kúpeľnú liečbu podáva obvodný lekár alebo špecialista.

Zázraky sa dejú vďaka vode, ktorá obsahuje tak veľa dezinfekčného, zápal a baktérie hubiaceho sírovodíka, že je nutné riediť ju na liečebné účely. Prejdime na čísla. Voda v Kúpeľoch Smrdáky má koncentráciu 680 mg sírovodíka na 1 l. Pre porovnanie – ostatné liečivé pramene sa môžu pýšiť hladinou tohto liečivého zázraku, ktorá nepresiahne 30 mg/l. To robí tieto kúpele destináciou, ktorá sa stáva čoraz zaujímavejšou. Je voľbou pre tých, ktorí sú už unavení z nekonečného skúšania krémov, liekov a prístupov, ktoré by mohli stav ich kožného ochorenia zlepšiť.

Pošlite psoriázu k slovenskému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ensana Health Spa Hotels, Kúpele Smrdáky)

Kúpeľné pobyty, ktoré zlepšia telesný a následne i duševný komfort pacientov trpiacich psoriázou nájdete na www.kupelesmrdaky.sk.  

Viac o téme: PsoriázaPR článokKúpele Smrdáky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9