Prečo nás bolí chrbát práve po zime?

Zdroj: istockphoto.com
2023-02-01 10:00:00

Zimné týždne budú za chvíľu už definitívne preč. Každý rok si tak trochu vyčítame, že sme sa veľmi nehýbali a holdovali výdatným dobrotám. Po zime sme unavení a málo výkonní, cítime dôsledky nedostatku slniečka.

Potom stačí len maličkosť, napríklad nárazový športový výkon – a bolesti chrbta sa hlásia o slovo. Rýchla a šetrná úľava ale existuje.

Prečo nás bolí chrbát práve po zime? Často je to preto, že športujeme nárazovo. Na horách týždeň bežkujeme a lyžujeme, hoci sme niekoľko týždňov pred tým svoje svaly ani nepreťahovali. A čo potom dokáže s našimi netrénovanými svalmi urobiť hodinové ťahanie potomka na saniach do prudkého svahu? Tí z nás, ktorí chcú zhodiť pár zimných kilogramov, vyrazia do telocvične, ale svaly stuhnuté vonkajším chladom často dostatočne nezohrejú rozcvičkou. Bolesti chrbta potom musia prísť skoro zákonito, naviac sme náchylnejší k zraneniu.

Šetrné riešenie zaberá už do polhodiny

Na bolesti chrbta väčšinou stačí robiť šport a cvičenie mierne a kontinuálne, dobre sa pred športom rozcvičiť a dobre sa obliecť, obzvlášť, ak je vonku chladnejšie. Problémy ale môžu mať sklon vracať sa. Bolesti môžu prejsť do chronických a tie je potrebné, rovnako ako akúkoľvek inú bolesť, samozrejme, riešiť s odborníkom, správnym cvičením, rehabilitáciou, športom.

Pre akútnu bolesť chrbta sa však hodí mať všade so sebou šetrné riešenie a zaistiť tak, že vám nepokazí napr. naplánovaný rodinný výlet. Úľava od bolesti chrbta nastupuje už do polhodiny, a to vďaka prípravku Ibolex®, ktorý ako účinnú látku obsahuje kryštalicky čistý dexibuprofén, ktorý je šetrný k telu, pretože je zbavený všetkého, čo by zbytočne zaťažovalo organizmus. Obzvlášť vhodný je práve pre bolesti chrbta, zaberá však napríklad aj na bolesti kĺbov, šliach a kostí, v prípade potreby aj na menštruačné bolesti a bolesti zubov. A to veľmi rýchlo, už do tridsiatich minút.

Rýchlejší účinok s najnižšou mierou vedľajších účinkov

Zloženie Ibolexu naviac prispieva k minimalizácii vedľajších účinkov.

„Aj keď majú nesteroidné antireumatiká svoje stále miesto pri riešení akútnej bolesti a patria k základnej výbave domácich lekárničiek, ich dlhodobé užívanie môže u niektorých pacientov zvýšiť riziko potenciálnych nežiadúcich účinkov. Liek na báze dexibuprofénu je účinným a šetrným variantom. Z klinického hľadiska je výhodou jeho rýchlejší presun do kĺbovej tekutiny, čo je prínosom predovšetkým v liečbe bolesti chrbta a pohybového aparátu,“1 uviedol MUDr. Marek Hakl, PhD. z brnenského Centra liečby bolesti Medicinecare.

Ibolex® je možné užívať pri miernej až stredne silnej bolesti rôzneho pôvodu. Vďaka svojim vlastnostiam je vhodný na bolesť chrbta a je k dispozícii vo forme filmom obalených tabliet, ktoré sa užívajú s jedlom alebo bez jedla a zapíjajú sa pohárom vody alebo inou tekutinou. Vždy sa užíva 1 tableta, maximálna denná dávka sú 3 tablety, pričom časový odstup medzi jednotlivými dávkami by mal byť najmenej 6 hodín. Bez konzultácie s lekárom sa Ibolex® nesmie užívať dlhšie než 4 dni (resp. 3 dni v prípade horúčky) a nie je vhodný ani pre deti a dospievajúcich do 18 rokov.

1 Hakl, Marek. Uvedenie lieku Ibolex na trh. Tlačová konferencia Sanofi. Praha. 14. 10. 2020

Ibolex® 200 mg filmom obalené tablety, 20 x 200 mg, je liek na vnútorné použitie. Obsahuje dexibuprofén. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2300005 - 1.0 - 01/2023

 


Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská republika
Tel.:(+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesti chrbát PR článok Ibolex

2023-02-01 10:00:00  |  Foto: istockphoto.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia