Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mini-laparoskopia: Najšetrnejšia forma operácie konečne na Slovensku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR článok)

Klasická laparoskopia bola donedávna považovaná za najšetrnejšiu formu operácie brušnej dutiny. Pokrok v medicíne však priniesol novinku - unikátnu metódu mini-invazívnej operácie s minimálnou dobou rekonvalescencie a takmer neviditeľnými jazvami.

Zoznámte sa s mini-laparoskopiou, ktorú je možné podstúpiť už aj na Slovensku, v Inštitúte zdravia a krásy Frais. 

Miniatúrny 3 mm rez prináša maximálne výhody pre naše telo 

Rozdiel medzi klasickou laparoskopiou a mini-laparoskopiou je v použitých nástrojoch. Bežné laparoskopické nástroje a kamera sa zavádzajú do tela prostredníctvom tzv. trokára s priemerom 12 mm. Tomu zodpovedá aj veľkosť rezov. V prípade mini-laparoskopie majú použité inštrumenty priemer iba 3,5 mm. Môže sa zdať, že ide o zanedbateľný rozdiel, avšak pár ušetrených milimetrov je obrovským prínosom. 

Neviditeľné jazvy 

Mini-laparoskopia je obľúbená aj pre jej kozmetický efekt. Rezy o veľkosti 3,5 mm sa nezošívajú a aj vďaka tomu nezanechávajú na tele takmer žiadne jazvy. Mini-laparoskopia je preto vyhľadávaná klientami, ktorým záleží na perfektnom výsledku nielen po zdravotnej, ale aj estetickej stránke. 

V práci bez bolesti už na druhý deň 

Mnohí chronicky chorí pacienti, ktorí majú indikáciu k laparoskopii, operačný zákrok odkladajú. Argumentujú to starým známym „nemám čas byť chorý“. Do tejto skupiny patria ženy na materskej dovolenke, športovci či pracovne zaneprázdnení ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť poľaviť z pracovného tempa. 

MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH, chirurgické oddelenie Inštitútu zdravia a krásy Frais v Bratislave, hovorí:: „Čím je rana menšia, tým je pre pacienta menej bolestivá. Mylnou predstavou je, že bolesť po laparoskopii vychádza z vnútra brucha. To, čo pacientovi po laparoskopii spôsobuje bolesť je v skutočnosti rana. Rany po mini-laparoskopii majú len 3,5 mm a pacient ich prestane vnímať do 24 hodín. Môže sa tak bezpečne vrátiť k bežným činnostiam.“ 

Vďaka rýchlej rekonvalescencii pacient nemusí zostávať na PN, ale môže sa bez problémov vrátiť k deťom, či do práce. Problémom nie je ani šoférovanie. 

Menšie riziko komplikácií 

S veľkosťou rany súvisí aj riziko infekcie. MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH vysvetľuje: „Čím je rana väčšia, tým viac na ňu organizmus reaguje stresovo. Mini-laparoskopia je najoptimálnejší výkon na to, aby telo pacienta nezareagovalo na skutočnosť, že bolo operované. Nerozvinie sa tak zápalová reakcia ani nedôjde k oslabeniu imunity. Mini-laparoskopia je v súčasnosti najkomfortnejšia možnosť, ako absolvovať operáciu.“ 

Ako prebieha mini-laparoskopická operácia 

Laparoskopia sa vykonáva v celkovej anestézii. Pomocou tenkej ihly sa brucho naplní plynným oxidom uhličitým, čím oddiali brušnú stenu od vnútorných orgánov a minimalizuje tak riziko vnútorného poranenia. Chirurg vedie malý rez v oblasti pupku a cez otvor vloží do brucha laparoskop – špeciálnu kameru, ktorá sníma dianie v brušnej dutine. Operatér následne vedie zvyšné rezy, ktoré poslúžia na vloženie a manipuláciu s mini-laparoskopickými nástrojmi. 

Mini-laparoskopia: Najšetrnejšia forma operácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Operácia bez čakania 

Na plánované operačné zákroky v nemocniciach a zdravotných strediskách je pomerne dlhá čakacia doba. Štandardne na termín brušnej operácie čakáme v rozmedzí 2 až 3 mesiacov. Na mini-laparoskopiu sa môžete objednať ihneď. 

Mini-laparoskopické operácie brušnej dutiny a pruhu vykonáva na Slovensku Inštitút zdravia a krásy Frais. Renomované pracovisko ponúka kompletný servis od základného vyšetrenia, predoperačných vyšetrení až po samotný operačný výkon. MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH tvrdí, že čakacia doba je tu podstatne nižšia a termín sa vždy prispôsobí preferenciám pacienta. 

Žlčník, slepé črevo, pruh aj zrasty 

Všetky zákroky indikované na laparoskopiu je možné operovať mini-laparoskopicky. V Inštitúte zdravia a krásy Frais sa špecializujú na 4 zákroky v brušnej dutine:

Mini-laparoskopia je vhodná pre každého 

Mini-laparoskopia je vhodná pre pacienta, ktorému bol chirurgický zákrok indikovaný. Nerozhoduje vek ani pohlavie. Jedinou kontraindikáciou môže byť akútny zápalový stav, napr. po ťažšom zápale žlčníka, alebo nadmerná obezita. V oboch prípadoch sa vhodnosť použitej metódy posudzuje individuálne na základe sonografického nálezu pri vstupnom vyšetrení. 

Mini-laparoskopia: Najšetrnejšia forma operácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Ako absolvovať mini-laparoskopiu? 

Máte chronické problémy a indikáciu k laparoskopii? V tom prípade sa môžete objednať v zdravotnom stredisku, ktoré mini-laparoskopické operácie vykonáva. 

V súčasnosti mini-laparoskopiu neponúkajú žiadne štátne nemocnice a tento zákrok nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Napriek tomu si mini-laparoskopia nachádza svojich priaznivcov, a to z jednoduchého dôvodu.

MUDr. Ivan Sedlák, PhD., MPH hovorí: “Mini-laparoskopia je v súčasnosti najkomfortnejšia možnosť, ako absolvovať operáciu.“ 

Mini-laparoskopiu môžete podstúpiť v bratislavskom Inštitúte zdravia a krásy Frais. V prípade chronických problémov môžete Inštitút navštíviť aj za účelom diagnostiky chirurgickým vyšetrením. Skúsený tím lekárov stanoví diagnózu aj ďalšie odporúčania.

Viac o téme: ZdravieOperáciaLiečbaPR článokLaparoskopia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9