RASTLINA, ktorá vás môže dohnať až na OPERAČNÉ lôžko: POZOR na túto bylinu!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-23 06:00:00

Krásna na pohľad, no o to viac nebezpečná pre človeka. Z kontaktu z nej sa môže vaše telo ešte veľmi dlho spamätávať. Ktorá rastlina by mohla spôsobiť popáleniny a slepotu?

O akú rastlinu ide? 

Boľševník obrovský je rastlina príbuzná mrkve, koriandru a petržlenu. Prirodzene rastie v pohorí Kaukaz, ktoré sa rozprestiera medzi Čiernym a Kaspickým morom v juhozápadnej Ázii. Rastlina sa v Spojených štátoch od roku 1917 používa na dekoratívnu výsadbu. Vďaka svojej veľkosti a jemným bielym kvetom sa z nej stal atraktívny doplnok do záhrad. Avšak, rastlina sa čoskoro stala nebezpečným druhom, keďže je škodlivá pre ľudí a narúša aj prirodzené prostredie, ako sa píše na healthline.com.

Šťava z boľševníka môže spôsobiť vážne popáleniny na koži ľudí i zvierat! Vyrastie z nej veľmi veľká rastlina, ktorá má schopnosť rýchlo sa šíriť, čo jej umožňuje vytlačiť iné rastliny, ktoré rastú prirodzene. Obrovský boľševník môže byť vysoký 2 až 5 metrov. Má hrubé stonky s listami, ktoré môžu dosiahnuť šírku 1,5 metra.

Čítajte tiež: PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

Čo môže spôsobiť? 

Boľševník obrovský nie je nebezpečný, pokiaľ sa nedostanete do kontaktu s jeho šťavou. Šťava vo vnútri listov a stoniek totiž spôsobuje popáleniny. Obsahuje toxické chemikálie nazývané furanokumaríny. Keď sa dostanú do kontaktu s pokožkou, spôsobia reakciu nazývanú fytofotodermatitída. Táto reakcia v skutočnosti poškodzuje DNA a mení spôsob, akým sa vaša pokožka chráni pred ultrafialovým (UV) svetlom.

Fytofotodermatitída znamená, že pokožka nie je schopná správne sa chrániť pred slnkom. Ak je pokožka vystavená slnečnému žiareniu, spôsobuje vážne popáleniny. K tejto chemickej reakcii môže dôjsť už 15 minút po tom, čo sa miazga dostane na pokožku. Čím dlhšie je šťava na koži, tým citlivejšia môže byť na slnečné svetlo. Pokožka tak môže byť ovplyvnená aj mesiace po expozícii! Sčervenanie a pľuzgiere z popálenín sa môžu objaviť asi 48 hodín po vystavení slnečnému žiareniu. Závažnosť popálenia závisí od toho, ako dlho ste na slnku.

To však nie je všetko. Ak sa miazga dostane do očí, boľševník obrovský môže spôsobiť dočasnú alebo trvalú slepotu. Vdychovanie častíc miazgy zo vzduchu môže spôsobiť aj dýchacie problémy. Často sa stáva, že sa ľudia dostanú do kontaktu so šťavou, no nevedia, čo to je za rastlinu. Ľahko sa to stáva napr. záhradníkom, ktorí sa zbavujú buriny, alebo deťom, hrajúcim sa v lese. 

Väčšina miazgy sa nachádza v dlhej dutej stonke a stonkách, ktoré pripevňujú listy k rastline, takže rezanie tejto stonky alebo trhanie listov ju môže uvoľniť. Miazga sa nachádza aj v koreňoch, semenách a kvetoch.

Ako ju spoznať?

Rastlinu možno rozoznať vďaka drobným bielym kvetom, ktoré sa tvoria vo veľkých zhlukoch. Na druhej strane, mnohí si ju môžu pomýliť s inými, ktoré majú podobné kvety. Predsa len má boľševník jeden špecifický znak - pozrite sa na jeho stonku. Bude mať tmavofialovo-červené škvrny a tenké biele vlákna. Zelené, zubaté listy môžu byť široké skoro 2 metre, taktiež môžu mať tenké biele vlákna.

Čo robiť, ak sa dotknete šťavy?

Umyte si miesto čo najskôr jemným mydlom a studenou vodou. Ak ste vonku, zakryte si pokožku, aby ste ju ochránili pred slnečným žiarením. Ak sa vám začnú tvoriť vyrážky alebo pľuzgiere, vyhľadajte lekársku pomoc. Liečba bude závisieť od závažnosti popálenia alebo reakcie. Podráždenie kože, ktoré sa zachytí včas, môže byť liečené steroidným krémom a nesteroidnými protizápalovými liekmi, ako je ibuprofén, na zmiernenie bolesti. 

Zaujme vás: KVÍZ o problémoch po SEXE: Ktoré POHLAVNÉ choroby sú STRAŠIAKOM letnej sezóny?

Ťažké popáleniny môžu dokonca vyžadovať chirurgický zákrok! Zabalenie postihnutého miesta do gázy je riešením, ako zabrániť ďalšiemu vystaveniu slnku. Lekári môžu dokonca odporučiť, aby ste mali miesto takto chránené aj niekoľko mesiacov po tom, ako sa vám zahojili pľuzgiere.

Rastlina zvyčajne rastie vo vlhkých oblastiach, lesoch, priestoroch s čiastočným tieňom a v oblastiach pozdĺž potokov a riek. Pozor na ňu!

Fotogaléria


Tagy:
rastlina zdravie prevencia boľševník

2022-06-23 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia