Tieto OSOBY môžu využiť BEZPLATNÝ PCR test: Zistite, či ste medzi nimi!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-18 18:00:00

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) odporúča ľuďom, ktorí pociťujú príznaky ochorenia COVID-19, aby využili bezplatné testovanie PCR testami.

Pripomenulo, že pri príznakoch ochorenia i v ďalších situáciách sú testy plne hradené zo zdravotného poistenia a objednať sa možno na stránke korona.gov.sk. Informovala o tom hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. 

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý prezradí, či ste EXPERTOM na zdravú výživu: Odhadnete zdravé potraviny?

"Pri posúdení jednotlivých klinických príznakov je tento typ testovania bezplatný. Je preto dôležité, aby žiadatelia vyplnili formulár pravdivo a uviedli všetky príznaky, ktoré sa u nich vyskytujú, či už ide napríklad o zvýšenú teplotu nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, bolesť kĺbov a svalov, triašku, či strata čuchu alebo chuti. Samozrejme, že pre existenciu rôznych variantov koronavírusu sa môžu príznaky líšiť podľa toho, či ide o delta variant alebo omikron," priblížila hovorkyňa.

Dodala, že na základe príznakov sa automaticky pridelí najbližší možný termín testovania v čo najbližšom okolí zadanej adresy. Do formulára pritom možno uviesť nielen adresu trvalého pobytu, ale aj prechodného.

Okrem toho možno využiť bezplatné testovanie aj pri predoperačných vyšetreniach či plánovanej hospitalizácii.

"V takom prípade je dôležité uviesť dátum nástupu do nemocnice na vykonanie testu v stanovenej lehote," uviedla hovorkyňa.

Bezplatne možno podľa jej slov potvrdiť PCR testom aj pozitívny výsledok antigénového testu, keďže pre získanie digitálneho COVID preukazu o prekonaní je potrebné verifikovanie práve PCR testom. Sivá poznamenala, že aj v tomto prípade je test hradený zo zdravotného poistenia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia koronavírus Covid-19

2022-01-18 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia