Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ktoré POHLAVIE znáša HORŠIE Covid? Väčšia pravdepodobnosť, že skončia v NEMOCNICI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Večný spor medzi mužmi a ženami. Ktoré pohlavie je silnejšie? Pandémia ukázala, že čo sa týka ochorenia Covi-19, je na tom mužské pohlavie oveľa horšie.

Výskum odhaľuje, že muži zomierajú na vírus v oveľa väčšom počte ako nežné pohlavie. A zjavne aj majú väčšie obavy z očkovania, keďže údaje National Health Service (NHS) hovoria o tom, že ženy sú o 23 percent viac preočkované ako muži.

Čítajte tiež: SPRCHA môže oddialiť STARNUTIE: Po tomto ZISTENÍ sa budete SÚSTREDIŤ na jednu časť tela!

Sú za tým ženské hormóny

„Za to, ako na tom mužské pohlavie je, môžu hormóny,“ konštatoval doktor Michael Mosley. 

Štúdie totiž podľa neho, ako sa uvádza na dailymail.co.uk, naznačujú, že ženy sú chránené pred niektorými z najhorších príznakov vďaka ženským hormónom ako je estrogén a progesterón. Ako dodal, vedci ich podávajú mužom s Covidom, aby zistili, či pomôžu zabrániť dlhšej hospitalizácii a smrti.

Muži sú horší pacienti

Spôsoby, akými pohlavia reagujú na Covid, sú podľa odborníkov zarážajúce. Hneď na začiatku pandémie údaje z Číny ukázali, že dve tretiny hospitalizovaných boli muži a bola u nich o 50 percent vyššia pravdepodobnosť úmrtia. To neznamená, že ženy neochorejú a neumierajú na Covid, ale deje sa to v menšom počte. Niet však pochýb, že to čiastočne súvisí s tým, že muži sú v skutočnosti oveľa horší pacienti, čo sa týka starostlivosti o svoje zdravie, viac pijú a fajčia a jedia menej ovocia a zeleniny ako ženy. 

Ktoré POHLAVIE znáša HORŠIE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Americká štúdia z minulého roka odhalila, že sú aj menej zodpovední, čo sa týka nosenia rúšok a dodržiavania pravidiel sociálneho dištancovania. Muži majú tiež vyššiu pravdepodobnosť, že vážia viac, ako je potrebné. Až 80 percent nad 55 rokov má nadváhu alebo obezitu. Tá samozrejme súvisí s možným prepuknutím cukrovky typu 2. O nej je známe, že zvyšuje riziko závažných príznakov, dokonca aj úmrtia na Covid -19.

Chýbajúce hormóny

Podľa doktora Mosleyho dôvodom, prečo sú na tom muži horšie je aj spomínaný hormonálny faktor. 

Ženy sú menej náchylné na infekčné choroby, pretože estrogén a progesterón zvyšujú silu imunitného systému. Zdá sa, že mužský hormón testosterón ho potláča,“ konštatoval.

Výsledkom je podľa neho to, že ženy zvyčajne majú oveľa silnejšiu imunitnú odpoveď na infekciu, aj na samotnú vakcínu. Kvôli tejto "superschopnosti" poháňanej hormónmi je tiež oveľa menej pravdepodobné, že ženy zomrú na rakovinu ako muži. Na druhej strane je u žien väčšia pravdepodobnosť vzniku autoimunitného ochorenia, ako je reumatoidná artritída.

Výskumy napredujú

Výskumníci vo Wu-chane už na začiatku pandémie zistili, že ženy s nižšou hladinou estrogénu mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť vážnymi príznakmi ochorenia Covid-19. Vedci teraz skúmajú, či môžu ženské hormóny pomôcť mužom bojovať proti Covidu.

V malej štúdii uverejnenej v časopise Chest bola 40 mužom hospitalizovaným so stredne ťažkým alebo ťažkým Covidom poskytnutá obvyklá starostlivosť a zdravotnícky personál im navyše pichal tri injekcie progesterónu. Tým, ktorým boli injekcie podávané, strávili v nemocnici menej dní a nepotrebovali byť dlho napojení na kyslík a ventiláciu. 

V súčasnosti v oveľa väčšej štúdii na Tulane University v USA dostávajú chorí muži aj ženy zmes progesterónu a estrogénu. Alternatívou k tejto liečbe podľa nemeckých vedcov je zníženie mužského hormónu testosterónu. Tí svojim pacientom podávajú kúru antiandrogénov, liekov, ktoré potláčajú hladinu mužského hormónu.

Viac o téme: ZdravieŽenyPrevenciaMužiCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9