Tento príznak OSTÁVA aj po prekonaní choroby: Ako sa ho čo NAJRÝCHLEJŠIE zbaviť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-10 12:00:00

Konečne ste porazili nádchu alebo chrípku, ale jeden príznak tak jednoducho nezmizne: nepríjemný kašeľ, ktorý pretrváva, aj keď sa už cítite relatívne zdravo.

Väčšina príznakov nachladnutia alebo akéhokoľvek ochorenia dýchacích ciest zmizne za 7 až 10 dní, no výskumy ukazujú, že priemerná obeť nachladnutia kašle aj 18. deň. 

„Kašeľ môže pretrvávať dlhšie ako iné príznaky, pretože imunitný systém sa stále snaží dostať dýchacie cesty do normálu,“ vysvetľuje internistka Nicole M. Tyerová z Cedars Sinai Medical Group v Los Angeles.

Ako pripomína prevention.com, pretrvávajúci kašeľ môžeme vnímať ako normálny do dvoch mesiacov. Ak trvá dlhšie, mali by ste o tom informovať lekára, lebo môže signalizovať astmu, alergiu, žalúdočný reflux alebo iný zdravotný problém.

Čítajte tiež: Jeden z najrozšírenejších OMYLOV o CHUDNUTÍ: Pravda o VEKU a zhadzovaní kíl!

Ako zabrániť pretrvávajúcemu kašľu:

1. Chráňte sa

Najjednoduchší spôsob, ako odvrátiť pretrvávajúci kašeľ, je v prvom rade zabrániť chorobe. Dbajte na umývanie rúk vždy, keď sa vrátite domov, dotýkate sa nejakých povrchov alebo ste boli v blízkosti chorého človeka. Nedotýkajte sa rukami tváre. Ak cítite, že sa o vás pokúša choroba, doprajte si vitamíny v prírodnej alebo tabletkovej forme. Dobrými pomocníkmi sú baza a zinok, ktoré podľa štúdie môžu skrátiť dobu prechladnutia, ak si ich dáte už pri prvých príznakoch.

2. Oddychujte

Spánok dáva imunitnému systému čas na boj.

„Odpočinok môže pomôcť znížiť celkové trvanie príznakov," hovorí Tyer.

Ak vás trápi kašeľ, podložte si hlavu asi o 15 stupňov ďalšími vankúšmi. Pomáha to otvoriť dýchacie cesty, aby sa vám lepšie dýchalo a zabraňuje hromadeniu hlienov v krku.

3. Vetrajte

Vyhýbajte sa dráždivým látkam, ktoré môžu kašeľ zhoršiť alebo ho predĺžiť. Dávajte si pozor na parfémy, dym a na všetko, na čo môžete reagovať alergicky. Nápomocná môže byť čistička vzduchu, ktorá odstráni prach, odumretú kožu a iné čiastočky, ktoré dráždia hrdlo a nútia vás kašľať. Radiátory a rôzne ohrievače vysušujú vzduch, čo môže podporovať kašeľ, preto by ste si mali zaobstarať zvlhčovač.

Ako sa zbaviť pretrvávajúceho kašľa:

1. Doprajte si med

Teplý (nie horúci) čaj s medom upokojí podráždené hrdlo. Tekutina riedi hlien v hrudníku a dutinách a med má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti infekcii. Lyžička medu môže sama o sebe zmierniť kašeľ – podľa jednej štúdie u detí od 2 rokov môže byť med rovnako účinný ako dextrometorfán, ktorý je jednou z hlavných zložiek liečiv na potlačenie kašľa.

2. Vyskúšajte naparovanie

Horúci vlhký vzduch pomáha vyčistiť hlien vyvolávajúci kašeľ, zvlhčuje nosné dierky a dýchacie cesty. Stačí pridať do vody soľ alebo si môžete pomôcť eukalyptom, ktorý má antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti. Je na vás, či sa rozhodnete pridať do vriacej vody zopár lístkov eukalyptu alebo niekoľko kvapiek éterického oleja. Dajte si tvár do primeranej vzdialenosti od vody, aby ste vdychovali iba paru a neublížili si. Dobré je prehodiť si cez hlavu uterák alebo inú bavlnenú látku.

3. Dajte si lieky na tlmenie kašľa

Ak sa neviete kašľa zbaviť, vyskúšajte voľnopredajné liečivá s antitusikami (látkami potlačujúcimi kašeľ) a expektoranciami (riedidlami hlienu). Ak sa stav ani po troch dňoch nezlepší, treba kontaktovať lekára, ktorý vám môže predpísať niečo silnejšie. Voľnopredajné lieky na prechladnutie by ste mali užívať maximálne jeden týždeň. Potom sa stávajú menej účinnými.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba liečba kašeľ prevencia

2020-12-10 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia