Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štíhlosť ako predzvesť choroby? Keď srdce potichu trpí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri pohľade na ženu s úzkymi bokmi si každý pomyslí, že na tanieri má len zdravé potraviny. Zdanie však môže klamať! Vedci upozorňujú, že tuk sa môže skrývať inde, čo môže byť doslova tichým zabijakom pre srdce.

Máte štíhle boky? Podľa odborníkov môžete byť ohrozené cukrovkou a srdcovými problémami! Hoci veľká hmotnosť je nebezpečná pre zdravie, nový výskum posilňuje teóriu o konkrétnej časti tela, ktorá je náchylná na ukladanie tuku. Tá má veľký vplyv! Údajne tuk v oblasti bokov je bezpečnejší, ako keď sa zhromažďuje okolo brucha alebo je uložený okolo telesných orgánov, ako je pečeň a pankreas. 

Čítajte tiež: Koniec bolestiam v krížoch už do jednej minúty: Účinný cvik, po ktorom pocítite úľavu!

Tuk sa ukladá v okolí orgánov

Výskumný tím z University of Cambridge zistil, že niektoré ženy majú geneticky menšiu predispozíciu na ukladanie tuk do bokov. To ich vystavuje riziku cukrovky typu 2 a srdcových ochorení, pretože keď uvoľňujú tuk, tak je pravdepodobnejšie, že cirkuluje v krvi, zhromažďuje sa okolo brucha alebo sa nachádzajú okolo orgánov.

Vedúci autor Luca Lotta z oddelenia epidemiológie Rady pre lekársky výskum v Cambridgi povedal: "Môže sa zdať nezmyselné myslieť si, že niektorí ľudia s menším množstvom tuku okolo bokov sú vystavení vyššiemu riziku cukrovky alebo srdcových chorôb. Myslíme si, že je to spôsobené geneticky determinovanou neschopnosťou bezpečne uchovávať nadbytočné kalórie v oblasti bedrového kĺbu na rozdiel od iných. To znamená, že u jedincov s týmto genetickým zložením sa prednostne ukladá nadbytočný tuk do pečene, svalov alebo pankreasu alebo do krvi vo forme cirkulujúceho tuku a cukru, čo môže viesť k vyšším rizikám ochorenia. Snažíme sa pochopiť, či niektoré z génov identifikovaných našou štúdiou môžu byť vhodnými cieľmi pre budúci rozvoj liekov, ale tento proces môže trvať niekoľko rokov."

Je za tým postava v tvare "jablka"

Výskumný tím, ktorého zistenia sú zverejnené v lekárskom časopise JAMA, pozoroval genetické profily u viac ako 600 000 žien. Identifikovali viac ako 200 genetických variantov, ktoré predisponujú ľudí k postave typu „jablko“. Pre ich postavu sú typické štíhle boky a naopak silnejší stred tela. Identifikovali dve špecifické skupiny genetických variantov - jedna, ktorá znižuje tuk okolo bokov a ďalšia spôsobuje rast tuku okolo pásu a brucha.

Štíhlosť ako predzvesť choroby?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hlavná autorka Dr. Claudia Langenbergová dodala: "Zistili sme, že obidve genetické varianty, ktoré sme identifikovali, boli spojené s vyšším rizikom cukrovky typu 2 a infarktu. Postava v tvare jablka nie je nič nové, ale náš výskum sa zaoberá tým, ako tento tvar tela mení rozloženie tuku v tele. Genetika, ktorá špecificky mení distribúciu tuku znížením ukladania tuku okolo bokov zvyšuje riziko ochorenia nezávislé od mechanizmov, ktoré ovplyvňujú ukladanie brušného tuku.“

Tím tiež vykonal podrobné hodnotenia rozloženia tuku medzi 18 000 ľuďmi pomocou röntgenových vyšetrení, ktoré dokážu odlíšiť telesný tuk od svalov a kostí.

"Nie všetky tvary jabĺk sú rovnaké. Usmernenia, ktoré sa zameriavajú výlučne na meranie obvodu pása na účely posúdenia rizika sledujú ľudí, ktorých tvar tela nie je dostatočne zachytený touto metrickou hodnotou, ale stále sú možné kardiovaskulárne a metabolické ochorenia. Nadváha okolo bokov je metabolicky bezpečnejším spôsobom ukladania tuku, ale tí, ktorí nie sú geneticky predisponovaní k tomu, by mali obmedziť svoj príjem kalórií alebo zvýšiť fyzickú aktivitu," povedal na záver Dr Langenberg. 

Viac o téme: SrdceZdravieTukChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9