Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máme na Slovensku Mŕtve more?

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Áno aj nie. Áno účinkami, nie geografickou polohou. To je zo zemepisu všetko a vašu pozornosť chceme upriamiť na to, ako unikát medzi slovenskými kúpeľmi vníma influencer a lekár v jednej osobe.

Chlapov, ktorí majú čo povedať k starostlivosti o zdravie pokožky v prostredí slovenského Instagramu v podstate nenájdete. Až na jednu výnimku, a tou je doktor a influencer, MUDr. Michal Scheibenreif. Už na medicíne ho najviac zaujímali dve špecializácie. Dermatovenerológia a psychiatria. Aj počas štúdia sa mu niekoľkokrát potvrdilo, že vzhľad a stav pokožky úzko súvisí so psychikou a stretáva sa s tým naďalej aj vo svojej lekárskej praxi.

Máme na Slovensku Mŕtve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)
Kúpele sú aj preto podľa jeho názoru unikátnym miestom, kde pacienti s chronickými kožnými ochoreniami nachádzajú úľavu od širokého spektra ťažkostí. Slovenské liečebné kúpele Smrdáky sú navyše absolútny európsky unikát, ktorý nie náhodou „prezývajú“ aj slovenské Mŕtve more: „Smrdáky sú jedinečné vďaka svojmu studenému prírodnému minerálnemu zdroju. Pramení s teplotou len 12 °C a aj vďaka tomu si udržiava vysoký obsah minerálov. Najbohatší je na sírovodík, ktorého v smrdáckej vode nájdete až 680 mg/l, čo je v porovnaní s priemerným obsahom sírovodíka v iných prameňoch až stonásobok. Tento prameň z nich robí klenot pri liečbe chronických kožných ochorení a v druhom rade aj ochorení pohybového aparátu nielen medzi slovenskými kúpeľmi, ale aj v európskom meradle,“ dodáva @doktor.michal.

Čo môžete od pobytu v kúpeľoch očakávať?

Máme na Slovensku Mŕtve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)
Počas pobytu sa vďaka kúpeľným procedúram prelieči vaše telo a zároveň z vás opadne stres a zregeneruje psychika. Obzvlášť užitočná a vhodná je kúpeľná liečba detí a adolescentov, ktorej sa Smrdáky venujú ako jediné na Slovensku. Detskí pacienti s chronickými kožnými ochoreniami majú možnosť v kúpeľoch zažijú pocit pochopenia, prijatia a odnesú si dôležitú skúsenosť z kolektívu rovesníkov, ktorí prežívajú podobné starosti.

To isté platí aj pre dospelých kúpeľných hostí. Liečivé je pre nich už len vybočenie zo svojej bežnej, každodennej rutiny, opustenie stresujúceho prostredia, odloženie pracovných úloh a z toho vyplývajúci pokoj, ktorým sú kúpeľné destinácie povestné. Pocit absolútneho uvoľnenia a relaxu je dokonca možné dosiahnuť aj počas kratšieho pobytu. Ak však očakávate výrazné zlepšenie vašich ťažkostí, po 21 – 28 dňovom pobyte ustúpia prejavy vášho ochorenia a takmer bez príznakov sa udržíte najbližších 6 – 9 mesiacov.

MUDr. Michal Scheibenreif si kúpeľné procedúry, ktoré sú súčasťou liečebných, ale aj relaxačných pobytov v kúpeľoch Smrdáky vyskúšal a dozvedeli sme sa od neho, že určite treba absolvovať tie, ktoré majú základ v minerálnej vode a bahne: „Kúpeľ a bahenný zábal sú naozaj jedinečné a liečivé s výrazným efektom na kožu a pohybový aparát. Človek sa po nich cíti ako znovuzrodený. Ako lekár však pripomínam, že aj samoplatcovia by mali do kúpeľov prísť informovaní o svojom zdravotnom stave, prípadne by mohli priniesť posledné lekárske správy, ktoré pomôžu pri vstupnej lekárskej prehliadke. Tá sa robí preto, aby sa vylúčili možné kontraindikácie a aby hostia mali z pobytu čo najväčší úžitok.“

Máme na Slovensku Mŕtve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Pri kúpeľných pobytoch však nezohrávajú svoju úlohu len samotné procedúry a ošetrenia. Na celkový pocit pohody a dokonalé vychutnanie si účinkov vplýva aj prostredie, ubytovanie a strava: „Kúpele sa nachádzajú v malebnom prostredí záhoráckej prírody v údolí Bielych Karpát. Rozľahlý park je balzamom na dušu a je ideálnym miestom na oddych. Strava je chutná a zodpovedá štandardom slovenských kúpeľných zariadení. Páči sa mi aj ubytovanie, minulého roku prešiel kúpeľný dom Vietoris vkusnou rekonštrukciou a je to tam veľmi príjemné. Zrekonštruovaná je už aj mužská strana balneologického centra a na ženskej strane rekonštrukčné práce finišujú – takže prídete doslova do nového,“ uzatvára svoje rozprávanie o polohe a službách MUDr. Michal, ktorého na Instagrame sleduje viac, ako 19 tisíc ľudí.

Máme na Slovensku Mŕtve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Zaujímalo nás aj to, či tie kúpele skutočne fungujú a či môže na sebe efekt zbadať aj laik: „Efekt je naozaj výrazný a viditeľný voľným okom už po prvom absolvovaní kúpeľa. Na koži sa vytvorí začervenanie po čiaru ponoru tela, ktoré je žiadúce. Tak aj bežný človek voľným okom vidí, že sa naozaj niečo deje. Procedúry sú navyše uvoľňujúce a k ich účinku prispieva aj relax v tichom prostredí. Smrdáky by som preto odporúčal každému, koho trápia chronické kožné ochorenia ako psoriáza, atopická dermatitída, akné, seborea či stavy po popáleninách. Sú vhodné aj pre ľudí, ktorí pociťujú problémy s pohybovým aparátom a chcú si na pár dní oddýchnuť od bežného pracovného zhonu a telu dopriať prírodné liečebné procedúry.“

Michal nám odporučil aj voľnočasové aktivity, ktoré sa oplatí vychutnať si v okolí kúpeľov Smrdáky. „Krásne prostredie Záhoria láka na vychádzky. Priamo pri kúpeľoch je nadrozmerná lavička a Miléniový kríž, na skok je historické centrum Skalice, Mohyla na Bradle, Čachtice či zámky v Holíči, Valticiach a Ledniciach. Podľa môjho názoru sú kúpele ideálnym miestom, kde je možné nájsť vnútorný pokoj a rovnováhu nielen vďaka prírodným liečebným procedúram, ale aj vďaka pokoju kúpeľného areálu a spoznávaniu iných návštevníkov a ich životných príbehov.“

Máme na Slovensku Mŕtve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Ak túžite vypnúť a urobiť niečo pre svoje zdravie a stav pokožky, doprajte si pobyt v Slovenských liečebných kúpeľoch Smrdáky, ktoré sú súčasťou medzinárodnej siete Ensana Health Spa Hotels. Pobyt si môžete rezervovať priamo na stránke www.ensanahotels.com/sk a možno tam stretnete aj MUDr. Michala Scheibenreifa.

Viac o téme: PR clanok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9