Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ktorá z týchto tvárí vás priťahuje? Psychologická štúdia odhalí, po akom partnerovi túžite: Vyskúšajte to!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Účet na TikToku doktorandky psychológie z Cornellovej univerzity oživil záujem o psychologickú štúdiu z roku 2006, ktorá poukázala na súvislosť medzi osobnostnými preferenciami ľudí a tým, čo považujú za atraktívne. Jej príspevok je virálny a teší sa obrovskej obľube.

Používateľka Mary Rossová, ktorá na TikToku prispieva ako @marypatross, položila vo svojom videu jednoduchú otázku. Používateľov sa spýtala, akého zo štyroch mužov by si diváci vybrali na rande. Následne rozobrala výsledky štúdie z Cornellovej univerzity a zistila, že ľudia majú tendenciu považovať za atraktívne tie tváre, ktoré majú fyzické črty spojené s ich preferovanými osobnostnými vlastnosťami romantických partnerov. Táto práca využívala počítačovú grafiku na vytvorenie zložených tvárí na základe osobnostných preferencií účastníkov. Sto z nich hodnotilo atraktivitu počítačom vytvorených tvárí opačného pohlavia a vyplnilo dotazník o želaných osobnostných vlastnostiach.

Zaujímavé bolo, že za atraktívnejšie boli tváre považované vtedy, keď ich účastníci štúdie vnímali ako osoby s požadovanými vlastnosťami, ako napríklad asertivita, nekonfliktná povaha, roztržitosť a srdečnosť. „Som veľmi rád, že sa tento výskum zdieľa takýmto dostupným spôsobom,“ povedal jeden z autorov štúdie Anthony Little pre magazín Newsweek, a zároveň zdôraznil, že keď bola táto práca publikovaná v roku 2006, takáto možnosť propagácie neexistovala.

Keď Rossová ukázala obrázky vo svojom videu, poznamenala, že jej voľbou bol určite muž D. Na TikToku zdieľala len mužské tváre zo štúdie, ale v rámci výskumu boli testované aj ženské tváre. „Jedna vec, ktorá sa mi na tomto výskume páči, je skutočnosť, že nie všetci sa zhodnú na tom, kto je najpríťažlivejší,“ povedala a zamyslela sa nad tým, ako štúdia dokázala, že príťažlivosť je subjektívna. Táto subjektivita bola zrejmá vo viac ako 15 000 komentároch, kde ľudia s radosťou zdieľali svoj obľúbený obrázok od A po D. „No, C sa najviac podobá na Haydena Christensena, takže..,“ napísal jeden z divákov. Ďalší doplnil: „Myslím si, že A vyzerá zle.“ Jeden napísal: „D, páči sa mi, že vyzerá sebavedomo.“ 

Vyskúšajte to aj vy: Stačí, keď sa pozriete na tváre žien alebo mužov a určíte, ktorú z nich pokladáte za najatraktívnejšiu. To, čo znamenajú jednotlivé výbery, sa dozviete nižšie.

Tváre mužov

Tvár A predstavuje zložený obraz tvárí, ktorý najviac uprednostňovali ženy, ktoré nechceli nekonfliktného partnera, zatiaľ čo tvár B je zložený obraz tvárí vybraný ženami, ktoré uprednostňovali nekonfliktného partnera. Tvár C je zložená z tvárí, ktoré preferovali ženy, ktoré chceli pasívnejšieho partnera, zatiaľ čo tvár D predstavuje tváre preferované ľuďmi túžiacimi po asertívnom partnerovi.

Tváre žien

Tvár A predstavuje zložený obraz tvárí, ktoré uprednostnili muži, ktorí nechceli nekonfliktnú partnerku, zatiaľ čo tvár B je zložený obraz tvárí vybraných mužmi uprednostňujúcimi nekonfliktnú partnerku. Tvár C je zložená z tvárí preferovaných mužmi, ktorí chceli pasívnejšiu partnerku a tvár D preferujú muži túžiaci po asertívnej partnerke.

Viac o téme: TváreAtraktivitaPsychologický test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu