Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ako sa IMUNITA vyrovnáva s patogénmi? Ochrana proti COVIDU vydrží DLHŠIE, ako si mnohí myslia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako dlho sme imúnni proti novému koronavírusu? Jedna z najdiskutovanejších otázok sa blíži k svojej odpovedi. Vyzerá to tak, že imunitný systém si zlepšuje kvalitu protilátok na oveľa dlhší čas, ako mnohí predpokladali! 

Množstvo vedcov po celom svete sa snaží prísť na to, ako dlho trvá imunita proti Covid-19. Hoci sa často v súvislosti s tým skloňuje obdobie troch mesiacov, nie je to jednoznačné. Preto sa odborníci pokúšajú čo najviac upresniť dobu, počas ktorej je ľudský organizmus chránený pred infekciou a taktiež vysvetliť spôsob, ako k tomu dochádza a čo sa vtedy deje. 

Čítajte tiež: Koniec LOCKDOWNU vďaka nosovému SPREJU? Tento LIEK by nám mohol vrátiť ŽIVOT, na aký sme zvyknutí!

Účinnejšia reakcia imunity

Nový výskum, zverejnený v odbornom časopise Nature, zatiaľ poskytuje najväčší dôkaz o tom, ako dlho si imunita „pamätá“ vírus a tým chráni telo pred koronavírusom. Ako tvrdia vedci, protilátky, ktoré vznikli niekoľko mesiacov po tom, čo odznela infekcia, mali zvýšenú schopnosť blokovať vírus SARS-CoV-2 a tiež jeho zmutované varianty. Tieto zlepšené protilátky majú na svedomí vývoj imunitných buniek, keďže sú dlhodobo vystavené zvyškom vírusu nachádzajúcim sa v črevách. Keď sa uzdravený pacient opäť dostane do kontaktu s vírusom, reakcia imunitného systému bude iná ako predtým. Bude rýchlejšia a účinnejšia a zabráni opätovnej infekcii.

Ako sa IMUNITA vyrovnáva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci sú týmito zisteniami nadšení. Podľa nich vzniká určitý typ imunitnej reakcie, ktorý by uzdraveného človeka mohol ochrániť na dlhý čas. Telo by tak vedelo rýchlo a účinne reagovať na vírus, ktorému by znovu čelilo.

Vzrast pamäťových B-buniek

Protilátky, ktorými telo reaguje na infekciu, sú v krvnej plazme pár týždňov či mesiacov, no ich hladina klesá. Imunitný systém sa však vyrovnáva s patogénmi lepším spôsobom. Podieľa sa na tvorbe pamäťových B-buniek, ktoré vedia rozpoznať patogén. Tie následne vypustia nové protilátky, ak sa s patogénom opäť stretnú. Ako dodali vedci, závisí však od patogénu, aká dobrá je pamäť. Výskumu sa zúčastnilo 87 ľudí, u ktorých spozorovali vedci protilátkovú odpoveď v prípade vírusu SARS-CoV-2 mesiac po infekcii a potom opäť o šesť mesiacov neskôr. 

Výsledky boli zaujímavé. Prišli na to, že nielenže sa počet protilátok do šiestich mesiacov znížil, ale pamäťové B-bunky neklesali, pričom v niektorých prípadoch mierne vzrástli. Párkrát zmutovali a to dokonca aj po tom, ako už bolo po infekcii. Vytvárali protilátky, ktoré boli účinnejšie a silnejšie ako tie pôvodné. 

Viac o téme: ZdravieVírusImunitaInfekciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9