Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť ZVLÁŠTNYM vedľajším účinkom: Ukáže sa v ÚSTACH

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ochorenie Covid-19 odhaľuje ďalší zvláštny príznak. Objavuje sa okrem iného v ústach, konkrétne na jazyku, podľa ktorého možno spoznať prítomnosť ochorenia. Odborníci dali tomuto javu dokonca názov!

Popredný lekár zverejnil na internete fotografiu, ktorá upozorňuje na ďalší z príznakov ochorenia Covid-19. Odborníci, ktorí sledujú prejavy choroby, tento jav nazvali ako tzv. Covid jazyk, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Na svedomí to má profesor Tim Spector, ktorý prostredníctvom fotografie ukazuje na nie práve najpríjemnejší vedľajší účinok vírusu. 

Čítajte tiež: PREDZVESŤ vysokého CHOLESTEROLU, ktorú by ste mohli prehliadnuť: Keď TELO kričí o POMOC!

Nezvyčajný symptóm v ústach

Epidemiológ z King's College London (KCL), ktorý viedol štúdiu aplikácie Covid Symptom Study App, uviedol, že chorí hlásia okrem iného vredy v ústach. 

Na Twitteri napísal: „Každý piaty človek s Covidom má stále menej časté príznaky, ktoré sa nedostanú na oficiálny zoznam PHE (Public Health England) - napríklad kožné vyrážky. Je vidieť rastúci počet „Covid jazykov“ a podivných vredov v ústach.“ 

Gabriel Scally, lekár a prezident epidemiológie a verejného zdravia v Royal Society of Medicine sa taktiež vyjadril k zvláštnemu príznaku Covid-19.

Príznaky v ústach sa už nejaký čas popísujú v súvislosti s Covid-19. Je to veľmi problematický vírus, ktorý má účinky v širokej škále systémov tela,“ zdôrazňuje Scally.

Čo môže spôsobiť zmeny na jazyku? 

Príznak zobrazený na fotografii však profesor Spector z lekárskeho hľadiska neopísal. 

„Lekársky názov pre akútne opuchy jazyka, ktoré sa vyskytujú ako súčasť syndrómu, je glositída. Môže tiež zahŕňať zafarbenie a v týchto prípadoch tento stav možno označiť aj populárnejšie ako „jahodový jazyk“ alebo „malinový jazyk“. Môže sa vyskytnúť v rôznych zdravotných stavoch,“ upozorňuje profesor Spector. 

Niektoré choroby, ktoré ovplyvňujú imunitný systém, môžu napadnúť jazyk, ako napr. herpes. Zmeny na jazyku, vrátane bolesti, zmeny farby, opuchu alebo zvláštnej textúry, sú niekedy výsledkom určitého zdravotného stavu. Môže byť však za tým aj dôsledok nesprávnej hygieny úst, fajčenia alebo nezdravej stravy. 

Biely alebo „chlpatý“ jazyk je často spôsobený povlakom baktérií a odumretých buniek. Môže to však byť známka zdravotného stavu, napríklad oparu, no určite sa o tom treba poradiť s praktickým lekárom. Vredy v ústach sú veľmi časté a môžu byť spôsobené vplyvom rôznych vecí, napríklad teplým jedlom alebo nápojmi, liekmi, stresom, hormonálnymi zmenami alebo nedostatkom vitamínov. 

Zvláštne príznaky koronavírusu

„Ak máte zvláštny príznak alebo dokonca len bolesť hlavy a únavu, zostaňte doma,“ radí profesor Spector ľuďom.  

Aplikácia Covid Symptom Study, vyvinutá spoločnosťou ZOE a používaná KCL na výskum, je telefónna aplikácia, ktorú používajú milióny ľudí vo Veľkej Británii. Používatelia hlásia, či majú príznaky koronavírusu a či boli na túto chorobu testovaní. Pomáha vedcom identifikovať príznaky bežné u ľudí, ktorí majú pozitívny výsledok testu na Covid-19, ako aj sledovať veľkosť ohniska nákazy.

FOTO KORONAVÍRUS môže dať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

KCL tak objavila niekoľko príznakov, ktoré nie sú na oficiálnom zozname NHS, pričom niektoré z nich sú zriedkavé. Vedecký tím tvrdí, že každý piaty človek (21 percent) s pozitívnym výsledkom testu má kožnú vyrážku. Jedna z najpodivnejších kožných zmien dostala spomínané meno „Covid jazyk“. 

Pacienti taktiež trpeli na červenkasté a fialové hrčky na prstoch alebo prstoch na nohách, ktoré môžu byť boľavé. Sú častejšie u mladších ľudí s týmto ochorením a majú tendenciu sa objavovať neskôr v priebehu choroby a môžu trvať niekoľko týždňov. Podľa údajov sa vyrážky môžu objaviť pred, počas alebo po prítomnosti ďalších príznakov Covid-19 a niekedy aj o mnoho týždňov neskôr. 

Najčastejšie prejavy

Národná zdravotná služba v Anglicku (NHS) uvádza, že ak sa u človeka vyskytne nový pretrvávajúci kašeľ, vysoká teplota alebo strata chuti alebo čuchu, mal by podstúpiť test a izolovať sa od ostatných. Aplikácia však zistila, že najčastejšími príznakmi u dospelých sú únava (87%), bolesť hlavy (72%), strata čuchu (60%), pretrvávajúci kašeľ (54%) a bolesť hrdla (49%). 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza ako menej časté príznaky koronavírusu bolesti hlavy, bolesť hrdla, hnačky, konjunktivitídu, bolesti hlavy, stratu chuti alebo vône, vyrážku na koži a zmenu farby prstov na rukách alebo nohách.

Viac o téme: PrevenciaJazykPríznakKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9