PREDZVESŤ vysokého CHOLESTEROLU, ktorú by ste mohli prehliadnuť: Keď TELO kričí o POMOC!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-14 06:00:00

Vysoký cholesterol možno spoznať nielen odberom z krvi. Môže sa ukázať na rôznych častiach tela vo forme fyzických príznakov, ktoré by ste ľahko mohli prehliadnuť. Ako môže dať telo najavo, že trpí vysokou hladinou cholesterolu?

Telo potrebuje cholesterol na tvorbu zdravých buniek. Bez neho sa nedá žiť. Treba si len dávať pozor, aby jeho hladiny boli v norme a nezačali sa zvyšovať. V tom prípade už nepomôže, ba práve naopak, škodí! Preto je dôležité, aby si každý pravidelne monitoroval hladinu cholesterolu na zníženie rizika srdcových chorôb a blokád v cievach. 

Čítajte tiež: RÝCHLY plán, ako dostať svoj MOZOG do FORMY: Zlepšené funkcie a POSILNENÁ pamäť už za 10 DNÍ!

Vysoká hladina cholesterolu zvyčajne nespôsobuje žiadne viditeľné príznaky a vo väčšine prípadov spôsobuje iba zriedkavé stavy, ktoré možno spozorovať. Existuje však určitý súbor fyzických príznakov, ktoré poukazujú na jeho vysoké hladiny v tele, ako sa píše na express.co.uk.

Bolesť v rukách a nohách 

Nahromadené veľké množstvo cholesterolu môže upchať cievy v nohách a rukách. Môže ísť o nepretržitý proces, ktorý môže spôsobiť nepríjemnú bolesť.

Časté mravčenie 

Prerušenie prietoku krvi do určitých častí tela spôsobuje mravčenie v rukách a nohách. Kvôli vysokej hladine cholesterolu v krvi je prietok krvi hustejší, čím ovplyvňuje normálny prietok krvi v nervoch a spôsobuje mravčenie. 

Bolesť na hrudníku v ľavej časti 

Bolesť na hrudníku, najmä na ľavej strane, naznačuje upchatie krvných ciev okolo srdca. Niekedy sa bolesť môže rozšíriť až do krku. Nemusí byť však za tým len vysoká hladina cholesterolu. Je dosť možné, že ide o infarkt.  

Časté bolesti hlavy v zadnej časti hlavy 

Blokovanie krvných ciev v oblasti hlavy spôsobuje jej bolesť v zadnej časti. Dochádza k tomu vtedy, keď sú cievy upchaté cholesterolovým plakom. Ak si nekontrolujete cholesterol, krvné cievy môžu prasknúť a spôsobiť mozgovú príhodu. 

Typy cholesterolu

Cholesterol sa prenáša krvou a je viazaný na bielkoviny. Táto kombinácia bielkovín a cholesterolu sa nazýva lipoproteín. Existujú rôzne typy cholesterolu. Lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) je známy ako „zlý“ cholesterol a prenáša častice cholesterolu do celého tela. LDL cholesterol sa hromadí v stenách tepien, takže sú tvrdé a úzke. Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) alebo inak povedané „dobrý“ cholesterol, zachytáva prebytočný cholesterol a odvádza ho späť do pečene. Lipidový profil sa meria aj hladinou triglyceridov, čo je druh tuku v krvi. Vysoká hladina triglyceridov môže zvýšiť riziko srdcových chorôb. 

Čo zvyšuje cholesterol? 

Rizikové faktory vysokého cholesterolu podľa Kliniky Mayo:

  • Zlá strava 
  • Obezita 
  • Málo cvičenia 
  • Fajčenie 
  • Vek 
  • Cukrovka 

Konzumácia nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych produktoch, a trans-tukov, ktoré sú v niektorých sušienkach, krekroch a pod, môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi človeka. Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, napríklad červené mäso a plnotučné mliečne výrobky, tiež zvyšujú hladinu cholesterolu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie príznaky vysoký cholesterol

2021-01-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia