Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako liečiť KORONAVÍRUS doma? ODBORNÍK radí, ako si pomôcť bez lekára!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koronavírus môže mať rôzne formy. U mnohých sa môžu objaviť miernejšie prejavy, kvôli ktorým síce nebudú hospitalizovaní, no aj tak sú nepríjemné. Našťastie, existujú spôsoby, ako sa liečiť doma. 

Niekoho nákaza pripúta na nemocničné lôžko, iní bojujú len s miernym priebehom doma alebo nemajú dokonca žiadne príznaky. Koronavírus sa u každého môže prejaviť iným spôsobom. Ak patríte medzi tých, ktorí nemajú vysoké horúčky a symptómy sú ľahšie, oplatí sa vedieť, ako ho liečiť v domácom prostredí. 

Čítajte tiež: TAJOMSTVO príťažlivosti odhalené: Tieto ženy sú pre mužov ATRAKTÍVNEJŠIE ako ostatné!

Všímajte si príznaky

Podľa lekára Rishi Desai je v prvom rade nutné si položiť otázku, aké máte príznaky a kašeľ. 

„Kašlem raz za minútu, alebo je to každých 5 alebo 10 minút? Ak to bude častejšie, kašlem každé dve minúty alebo každú minútu, že ani nemôžem s nikým hovoriť, pretože mi dochádza dych? To sú veci, pri ktorých si už možno povedať, že je priebeh choroby horší,“ hovorí lekár pre businessinsider.com

Treba taktiež rátať s tým, že človeka potrápi únava, ktorá je najbežnejším príznakom koronavírusu. Avšak, dávajte si pozor aj na ďalšie.

„Choroba vás značne spomalí. Spôsobuje únavu a malátnosť. Zrejme sa vám bude ťažšie vstávať z postele a pracovať. Môže vás potrápiť aj bolesť v krku, nádcha a mierne upchatý nos,“ hovorí lekár, ktorý zároveň upozorňuje na stratu chuti a čuchu, čo znamená, že jedlá, ktoré obvykle milujete, si zrazu nevychutnáte.

Ako liečiť KORONAVÍRUS doma?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôležité sú tekutiny

Mohlo by sa zdať, že tieto príznaky sú veľmi podobné tým, ktoré sa vyskytujú pri bežnom prechladnutí. Také sú i spôsoby, ako zmierniť ľahší priebeh koronavírusu. Podľa lekára je samozrejmosťou pitie dostatočného množstva tekutín, pričom treba dbať na to, aby mali trochu soli a trochu cukru, keďže týmto spôsobom sa tekutina vstrebáva do tela. 

„Skvelým výberom by bol napr. vývar alebo iná polievka. Mali by ste sa ubezpečiť, že ste hydratovaní a že ste boli močiť viackrát denne. Taktiež je potrebné si sledovať horúčku a všímať si, či sa nezhoršuje. Ak sa tak stane, na rad prichádzajú lieky. Je tu však jedna vec, na ktorú si treba dávať pozor práve pri COVID-19. Pozorne sledujte svoje príznaky a ak sa zhoršia, mali by ste zavolať lekárovi a zájsť za ním,“ upozorňuje odborník. 

V neposlednom rade, aby ste zabránili šíreniu koronavírusu, snažte sa obmedziť kontakt s ľuďmi. Buďte ostražití, umývajte si ruky, čistite povrchy nábytku a sledujte svoje zdravie. 

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaPríznakyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9