Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zázvorový čaj ako superliek? Štyri najčastejšie CHYBY, ktoré ho oberajú o účinok!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zázvor je stáročným tajomstvom tradičnej medicíny. Dokáže zmierniť prechladnutie, posilniť imunitu, a dokonca pomáha aj pri pokazenom trávení. Má to však háčik – spôsob jeho konzumácie určuje, do akej miery sa liečivé schopnosti naplno rozvinú.

Zázvor má silné protizápalové účinky. Podľa odborníkov dokáže nielen posilňovať imunitu, ale tiež stimulovať tráviaci systém, znižovať cholesterol, horúčku a pôsobiť ako prevencia rakoviny. Takisto sa osvedčil pri hnačke a vracaní. Výskum potvrdil jeho liečivý efekt pri gastroenteritíde. Upokojuje žalúdok, zmierňuje črevné problémy a tlmí nutkanie na vracanie.

Čítajte viac: Vyskúšajte tradičný liek našich predkov: Cibuľový elixír proti chrípke má obrovskú silu!

Väčšina ľudí konzumuje zázvor v podobe čaju, najmä počas prechladnutia alebo chrípky. Miera jeho účinku na organizmus však závisí od spôsobu prípravy. Vyvarujte sa preto štyroch najbežnejších chýb, kvôli ktorým prichádzate o jeho blahodarné pôsobenie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Nešúpte ho!

V prvom rade by ste zázvor nikdy nemali ošúpať, ako to robí väčšina  spotrebiteľov. Tesne pod šupou sa totiž nachádzajú cenné výživné látky. Samozrejme, hľuzu by ste mali pred konzumáciou dobre umyť.

Krájajte tesne pred konzumáciou!

Zázvor krájate až tesne pred použitím. Nie je dobré, aby ste zázvor rozkrojili a nechali jeho kúsky niekde odložené. Rastlina totiž po rozkrojení stráca niektoré zo svojich zložiek a jej účinok sa znižuje.

Pozor na teplotu vody!

Voda, v ktorej necháte lúhovať zázvor, by nemala byť príliš studená ani horúca. Najlepšie urobíte, keď zázvor vložíte do horúcej vody, ktorú ste odstavili ešte pred dosiahnutím varu, teda vtedy, keď z nej začnú stúpať malé bublinky.

Sledujte čas!

Kúsky zázvoru by ste vo vode nemali máčať príliš dlho. Na prípravu čaju úplne postačí päť minút. Ak by ste chceli silnejší „vývar“, nechajte zázvor vo vode ešte o päť minút dlhšie, uvádza Fitforfun.de.

Viac o téme: Zázvor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9