Vyskúšajte tradičný liek našich predkov: Cibuľový elixír proti chrípke má obrovskú silu!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-25 06:00:00

Keď sa povie cibuľa, väčšina z nás má pred touto zeleninou rešpekt. Niektorých dokáže rozplakať, iným okorení dych. Nie každý však vie, že cibuľa nie je len základnou surovinou do mnohých receptov. Naše staré mamy z nej pripravovali aj výborný a silný čaj, ktorý zatočil s každou chrípkou a prechladnutím!

 

Cibuľa obsahuje látky, ktoré stimulujú našu imunitu, a preto je vynikajúcou zbraňou proti chrípke, kašľu a prechladnutiu. Už v roku 1999 výskumníci z Queen’s University Belfast zistili, že sa v nej nachádza prírodné antihistaminikum kvercetín so zaujímavými účinkami. Okrem toho, že kvercetín zmierňuje prejavy alergických reakcií, pôsobí aj ako antioxidant, ktorý bunky chráni pred pôsobením voľných radikálov a rakovinovým bujnením.

Čítajte viac: Ako sa odrazí pravidelná konzumácia mäsového vývaru na vašom tele? Toto sa začne diať!

Na medicínske účely bola cibuľa využívaná už tisícročia vďaka jej všestranným liečebným vlastnostiam. Pôsobí antibakteriálne a je účinná aj pri protiplesňových kúrach. Jej schopnosti ocení úplne každý, najmä pri chorobe, pretože tlmí prejavy prechladnutia. Cibuľa je tiež bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý má na organizmus bojujúci s ochorením povzbudzujúce účinky. Takisto v nej nájdete vitamín B6, vlákninu, ale aj vápnik, horčík, sodík, draslík, selén a fosfor, uvádza Organicfacts.net.

Dezinfekcia úst aj afrodiziakum!

Málokto vie, že cibuľa je tiež prevenciou zubného kazu a infekcií ústnej dutiny. Ak chcete jej účinok v ústach maximalizovať, odborníci odporúčajú prežúvať cibuľu dve až tri minúty a škodlivé baktérie sa začnú jedna po druhej vzdávať pred oveľa silnejším súperom.

Aromatickú zeleninu ocenia aj diabetici. Obsahuje totiž chróm, ktorý telu pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a umožňuje pomalé vstrebávanie glukózy do svalov a buniek. Cibuľa je tiež zdrojom látok známych ako antikoagulanciá, ktoré zabraňujú tvorbe zhlukov červených krviniek a znižujú zrážanlivosť krvi. Okrem toho je cibuľa aj známym afrodiziakom – skúste konzumovať tri lyžice cibuľovej šťavy niekoľko dní po sebe a nebudete sa stačiť diviť!

Príprava cibuľového čaju trvá len pár minút

Vezmite jednu väčšiu cibuľu, ošúpte ju a na doske nakrájajte na kúsky, ktoré vysypte do väčšieho hrnčeka. Cibuľu zalejte vriacou vodou a v prikrytom hrnčeku ju nechajte lúhovať približne 15 minút. Do čaju môžete prisypať aj nastrúhaný zázvor a majoránku. Ideálnym dochucovadlom je však med, ktorý chuť cibule zjemní. Niektorí zvyknú do čaju vytlačiť aj šťavu z citróna.  

Fotogaléria


Tagy:
chrípka cibuľa prechladnutie cibuľový čaj

2017-11-25 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia