Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvá pomoc pri spálenej pokožke: Pomôžte rýchlejšiemu hojeniu týmito trikmi!

Spálili ste sa? Pozrite sa, ako s touto nepríjemnou situáciou bojovať!
Spálili ste sa? Pozrite sa, ako s touto nepríjemnou situáciou bojovať! (Zdroj: thinkstock.com)

Prehnali ste to s pobytom na slnku a vaša pokožka sčervenala a bolí? Na začiatku leta to je nie až také nepravdepodobné. Silu slnečných lúčov nemusíme odhadnúť a predpovede niekedy nehovoria pravdu.

Babské recepty nepomáhajú a vy chcete pre svoju pokožku okamžitú úľavu? Máme pre vás niekoľko typov, ako spálenú pokožku rýchlejšie zahojiť nie len zvonku ale aj zvnútra.

  • Na upokojenie maska z vločiek

Vločky sú síce pokrmom, ktorý obľubujeme na raňajky, no sú skvelým pomocníkom pri spálenej pokožke. Používa sa na upokojenie a ošetrenie pleti po celé stáročia.

Recept na masku

Do polky šálky horúcej vody vmiešame tretinu šálky ovsených vločiek. Nechajte ich po dobu troch minút „odležať“. Potom do nich primiešajte dve polievkové lyžice bieleho jogurtu, dve polievkové lyžice medu a jedno vaječné bielko.

V tenkej vrstve naneste masku na tvár a nechajte pôsobiť štvrť hodinku. Po tejto dobe opatrne zotrite navlhčeným uterákom, všetko však robte jemne, pretože pokožka bude citlivá. Odstráňte vločky.

  • Hydratácia na prvom mieste

Aloe vera robí s pokožkou hotové zázraky. Nie len so spálenou. Ak ho pestujete doma, ani neviete, aký poklad máte! Naneste dostatočne veľké množstvo tekutiny z odrezaného listu na pokožku. Výťažok poskytne spálenej pokožke úľavu, dostatočne ju hydratuje, nezanecháva mastný povlak.

Vyhnúť by sme sa mali mastným telovým maslám, produktom s ropnými zložkami – obe by mohli zosilniť popáleniny a najmä uzatvoriť póry a tak spomaliť hojenie.

  • Studená sprcha pomôže

Studená voda na pokožku pôsobí upokojujúco, pretože práve chlad z vodu tlmí činnosť ciev. Ak máte tú možnosť do kúpeľa pridajte mlieko, nahradiť ho môžete aj šálkou sušeného mlieka, ktoré podporia silu studenej vody a upokoja podráždenú pokožku.

  • Zabudnite na chemikálie!

Pokožka by sa produktom ako čistiace krémy či gély mala vyvarovať čo možno najviac. Takže zabudnite na make-upy, púder, odličovacie prostriedky. Doprajte jej regeneráciu, ktorú si po dlhodobom vystavovaní sa na slnku zaslúži. Takéto výrobky by mohli pokožku zbytočne rozdráždiť a bolela by vás tvár či dekolt ešte viac, ako je tomu teraz.

  • Hojeniu pomôžete aj zvnútra

Hydratovať seba ale aj pokožku môžete aj zvnútra. To znamená jesť potraviny bohaté na vodu a s protizápalovými vlastnosťami. Medzi takéto potraviny patria jogurty, melón, uhorku. Dodržujte pitný režim a ak vás obyčajná voda „nudí“, skúste ju ochutiť bylinkami, drobným ovocím.

  • Ružová voda - počuli ste o nej? 

Tento sprej s výťažkami z kvetu ruže má antibakteriálne, antiseptické a protizápalové vlastnosti. Osviežuje pokožku nie len v momente, keď chcete dodať pleti s make-upom novú „silu“, popáleniny dokáže upokojiť a navyše budete príjemne voňať. Nechajte sprej v chladničke a doprajte si chladivé osvieženie, ktoré pomôže hojeniu spálenín mávnutím čarovného prútika.

Čo ešte pomôže?

Azda najznámejší babský recept je ponatierať spálené miesta smotanou či jogurtom. Prekvapí vás, že červenej pokožke uľaví napríklad aj zemiak!

  • Zemiak pokrájajte na tenké plátky a priložte si ich na spálenú pokožku. Prírodné škroby pomôžu čerpať teplo z pokožky.
  • Pomôže aj šalát. Uvarte lístky šalátu vo vode. Nechajte ho vychladnúť a na niekoľko hodín ho vložte do chladničky. Zviažte šalát do vreckový či bavlnenej gázy a pritlačte na podráždenú pokožku.
  • Čajové vrecúška namočte do studenej vody a tiež si ich dajte na spálené miesta. Pomôže to zmierniť bolesť a triesloviny zmierňujú bolesť zo spálenia.

Ako sa poriadne vyspať?

Ležať na spálenom chrbte nie je vôbec výhra. Ste po celodennom slnení unavení ale bolesť spôsobuje, že neviem zaspať? Spánok tak či tak potrebujete, preto sa snažte relaxovať najviac ako sa to dá.

Ak máte tú možnosť nespite na posteli ale na nafukovacom matraci. Ak ste si spálili nohy, podložte si po ne vankúš tak, aby boli vyššie ako úroveň srdca. To znižuje opuch nôh.

Kedy je nutné zájsť k doktorovi?

Spálený chrbát či dekolt a tvár väčšinou nie je dôvod, aby sme hneď bežali za lekárom. Účinné prostriedky na spáleniny odporučí aj farmaceut v lekárni, no môže sa stať, že spálenie je také vážne, že si lekársku prehliadku vyžaduje.

Ak vás po pripálení na slniečku trápi nevoľnosť, zimnica, horúčka, ste slabí, máte pluzgiere, škvrny fialového zafarbenia – okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Hrozí vám infekcia, ktorá by sa mohla šíriť a jej vyliečenie rozhodne nebude jednoduchý proces.

Viete, ako sa starať o detskú pokožku, keď začnú vonku horúčavy? 

Čítajte tiež: Čaká vás dlhá cesta autobusom? Takto to zvládnete ľavou zadnou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9