Blížia sa letné horúčavy: Pripravte sa!

Ako sa schladiť počas horúčav?
Zdroj: pixabay.com
2016-06-22 19:00:00

Páliace slnko znepríjemňuje život nielen v priebehu dňa, ale i po západe. Ani atmosféra v prehriatych bytoch nepraje zdravému a kvalitnému spánku. Preto vám prinášame niekoľko tipov ako zmierniť vaše trápenie.

Podľa prognóz meteorológov aj tento rok budeme počas letných mesiacov bojovať s vysokými teplotami. Keď sa k tomu pripočíta sálajúce teplo z prehriatych stien či striech, aj sladké sny v noci sa stávajú utópiou.

Ak si chcete zabezpečiť kvalitný spánok počas horúceho leta, myslite na to už cez deň. Ako radí MUDr. Eleonóra Bellová: „Proti prehriatiu organizmu odporúčam zvýšiť príjem tekutín, najmä neperlivé, nesladené nápoje bez ľadu. Obmedziť na minimum by sme mali alkohol, no pivo s nízkym obsahom alkoholu je povolené.“ 

O energiu nás oberá aj trávenie ťažkých jedál, uprednostnite preto ľahko stráviteľné pokrmy.

Kedy by sme mali klimatizáciu vypnúť? 

Výhoda je, ak máte v dome či v byte namontovanú klimatizáciu, nemusíte sa pred horúčavami schovávať v obchodných domoch. Aj s ňou by ste však mali narábať opatrne a počas spánku ju radšej vypnúť.


Šokujúci dôsledok pitia horúceho čaju či kávy: Nebezpečná choroba!


Spálňu vychlaďte vopred a v noci klimatizáciu vypnite úplne. Zabránite tak rôznym zdravotným ťažkostiam. Vhodné je pripraviť sa na spánok vždy v rovnakú hodinu, čomu môže predchádzať večerná prechádzka. V neposlednom rade myslite aj na výmenu zimnej prikrývky za letnú,“ hovorí doktorka.

Dôležitá je posteľná bielizeň

Spríjemniť spánok si môžeme aj vhodným výberom posteľnej bielizne.

Materiál vhodný na letné mesiace je jednoznačne bavlna. Ide o prírodnú textíliu, ktorá odvádza vlhkosť, čo je v tomto období dôležité. Ideálnym riešením je voľba bavlneného saténu, krepu a klasickej potlačenej bavlny,“ vysvetľuje Zuzana Spodniaková, odborníčka na bytový textil zo spoločnosti SCANquilt.

Pozor na ľadovú sprchu

Zabudnúť by sme mali aj na ľadovú sprchu pred spaním, ktorá môže mať opačný efekt.

„Pri sprche pred spaním uprednostnite striedanie studenej a teplej vody, pričom treba začať od nôh smerom k srdcu,“ odporúča MUDr. Bellová.

Podľa Zuzany Spodniakovej, odborníčky na bytový textil z mikulášskej spoločnosti SCANquilt, je rovnako dôležité dbať aj na výber posteľnej bielizne pre naše deti, ktoré majú horšiu reguláciu tepla.

„Deti by mali jednoznačne spať pod kvalitnou bavlnou. Tú spoznáme aj vďaka ošetrovacím symbolom. Kvalitná látka sa perie pri teplote 60 stupňov Celzia.“

Čítajte tiež: Vzdala sa pitia alkoholu: Zmeny v tele, ktorým sa nestačila čudovať!

2016-06-22 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia